CoolnQuiet,
Öncelikle, bu çok faydalı sorular için teşekkürler. Keşke bu sorulardan daha çok olsa!
-Kripto paralar birbirine çevrilebilecek mi bu sistemde otomatik, herhangi bir aracıya gerek kalmadan.
Evet, merkezsiz borsa üzerinde her kriptopara çiftinin bir marketi olacak. Nasıl ki Poloniex'te atıyorum XMR ile ETH alınıp satılabiliyor, Waves'de her türlü koinle her türlü koin birbiriyle trade edilebilecek.
- Üretilen bu waves ler ne işe yarayacak.
Bütün bu platformun güvenliğini sağlamaya ve işlemlerin gerçekleşmesi için "yakıt" vazifesi görmeye. Her işlem için ödenen transfer ücreti Waves ile ödenebilecek.
- Bi de bankalar ya da finans kuruluşları diyelim niye böyle bir sisteme ihtiyaç duysunlar ki, kendi özel blockchain lerini geliştirebilirler.
Geliştiriyorlar zaten. Bankaların bu sisteme çok sıcak bakmayacağı kesin. Fakat Bitkapital ya da Coinomat gibi özgürlükçü finans kuruluşları da var.
- Diğer taraftan, waves e yatırım yapmam demişsiniz ama waves e dayanan bitkapital diye bi exchange kurmaya çalışıyorsunuz bu da ilginç değil mi. bitkapital in başarısı aslında waves in başarısına bağlı.
Waves'e yatırım yapmam demedim, henüz yapmadım dedim. ICO'nun son günü katılmayı düşünüyorum.
- Bitkapital de durum ne alemde, tek yazılımcı siz misiniz orda, başka kimse yok galiba.
Dediğiniz gibi, Waves'in başarısı Bitkapital'in başarısı açısından çok önemli. Aynı zamanda Bitkapital gibi kuruluşların başarısı da Waves için önemli, çünkü eninde sonunda Waves'in kullanımı Bitkapital gibi geçitlerle bağlı.
Bitkapital'e karşı tepkiler genellikle olumlu. Yakında ICO duyurusu yapacağız.
- kim milyoner olmak ister yarışmasına katıldınız mı ?
Evet. Hatta linki de şurada:
https://www.youtube.com/watch?v=EH6OC9ED0Ds : )
- gerçek para transferlerinde coin lerin artışından sistemin etkilenmeyeceğini söylemişsiniz. Wave in fiyatı artınca ne olacak, sonuçta networkteki işlemler için belli bir wave alınmayacak mı.
Waves koinlerin fiyatı artınca transfer ücreti olarak alınan Waves miktarı düşürülecek. Sonuç olarak transfer ücretinin birkaç cent'ten yukarı çıkmayacağını düşünüyorum, hatta Waves'in tanıtım video'sunda bu miktar "1 cent'ten daha düşük" olarak belirtilmiş.
- şu kullanıcılara güvenlik seviyesi belirleme işi de tam bir muamma, ortada çalışan bir şey yok, böyle bir şey tasarlayacağız deniyor, ki en önemli husus o zaten.
Evet, bu merkezsiz itibar sistemi bence de çok önemli. Şu an geliştirici ekip temel özellikleri uygulamaya koymakla ilgileniyorlar, sistem tam fonksiyonel olarak çalışır hale geldikten sonra ona da geçecekler. Biz de beklemedeyiz.
- bi de bu yapılanların hepsi ethereum ağında da yapılabilir. İnsanlar niye waves in altyapısını kullansın ki ya da şirketler.
Ethereum akıllı kontratlar üzerine kurulu bir sistem olduğundan platformun ana odağı direkt olarak finansal işlemler değil. Bu da finansal olmayan birçok kompütasyonun da aynı blokzinciri üzerinde yapılmasına ve "blockchain bloating" denen ciddi sorunlara neden olabilecek bir şey. Ethereum'un teknik altyapısının sürdürülebilirliğine yönelik ciddi eleştirilerin yanında, en azından şunu da söyleyebiliriz; bir platformun fokusu da altyapısı kadar önemlidir. Benzer işlemler bitShares, Nxt, NuShares gibi merkezsiz platformlarda yapılırken, dikkat ettiyseniz bu platformların geliştiricilerinin "felsefi" yönelimleri, platformda kurulan yeni işleri belirlemede etkin oldular. Burada "felsefi" derken platformun misyonu ve vizyonundan bahsediyorum. Waves'in bilhassa önem verdiği özellik ise finansal işlemler, dolayısıyla finans kuruluşlarının kompleks akıllı kontratlarla işleyen diğer sistemler yerine Waves'i seçmesini beklemek olağan olacaktır.
- gönderdiğiniz arayüz tasarımı (taslak) Nxt nin aynısı neredeyse. Bu adamlar, Nxt yi biraz değiştirip blockchain furyasından da faydalanıp pazarlamaya çalışıyor olmasın, sistem tutsa da tutmasa da developer lar her hal ve karda kazanacak nasılsa mantığıyla.
Waves'e zaten Nxt'in devamı gibi bakabilirsiniz. Geliştirici ekibin tamamı Nxt komünitesinden, ve bir kısmı Nxt'in geliştirilmesinde de aktif olarak yer almış programcılardan oluşuyor. Nxt'en ayrılma sebepleri ise uzun hikaye. Nxt forumlarında yüzlerce sayfa tartışma var. Özetlemem gerekirse, Nxt'in değişen geliştirici ekibi komünitenin ihtiyaçlarını hiçe sayarak, yalnızca ellerindeki ekstra Nxt koinler daha da değerlensin diye yönlendiriyorlardı gelişmeleri. Bunun sonunda Coinomat ve SuperNET ekibi başta olmak üzere birçok kişi gidişata karşı çıktılar. Ve şu an Nxt'in manevi mirasını sürdüren fakat Nxt'ten çok daha gelişmiş bir platform oluşturuluyor.