Dünya nüfusu neredeyse x2 yapmış.
Altın 40 yılda x2 yapmış.
SPX 40 yılda neredeyse x45 yapmış.
2022 yılında 20-30 yaşındaki genç delikanlılar nereye yatırım yaparsa 30-40 yıl sonra keyifle oturup şöminesinin başında takılacak merak etmiyorum değil.[/i][/b]
İstatistikler hangi açıdan baktığınıza göre farklı yorumlamanıza sebep olabilir. Okumak çoğu zaman veriyi toplamaktan çok daha zor bir iştir. Paylaştığınız istatistiklerin benim açımdan tek bir açıklaması var. İnsanlık geçtiğimiz 40 yılda eski insanlık tarihinin binlerce yılda yaptığı gelişimden daha fazlasını gösterdi. SPX 45 kat arttı çünkü teknoloji devrinde doğal olarak bu artışın sebebi oldu.
Apple: 1982 0.08$ > 173$ 2162x
Amazon: 1997 1.73$ > 3242$ 1873x
Tesla: 2010 3.84$ > 1049$ 273x
Microsoft: 1986 0.1$ > 273$ 2730x
Yani bahsettiğiniz 45x artışın altında yatan sebep çizgiler değil, teknolojinin bizzat kendisi. Bundan sonra da teknolojinin hangi yöne evrimleşeceğini tahmin edebilen kişiler kazanmaya devam edecekler.
Gelecek dönemde çok iyi fiyatlanacak bazı teknolojik gelişmelerden şu an filizlenmiş olsalar bile haberdar bile olmayabiliriz. Yenilikçi gıda çözümleri, yenilenebilir enerji çözümleri, uzay çöpü temizleme çözümleri, küresel ısınmaya çözüm arayan projeler geleceğin gözde yatırımları olabilir.
Metaller için ise 2x normal sonuç altın, gümüş yada platin 40 sene önceki kullanım alanlarının üzerine çok geniş bir yelpaze eklemediler (Hiç olmamasından bahsetmiyorum). Bunun temel sebebi de internet. Biz çağları adlandırmayı severiz, içinde bulunduğumuz çağa muhtemelen gelecekteki insanlar internet çağı yada benzer bir isim takacaklar.
BTC gelecek evrimine göre kendisine microsoft ve amazon gibi bir yol çizebilir yada gerekli entegrasyonu sağlayamazsa nokia gibi bir yol da çizebilir. Yine de geleceğin insanlarının para olarak fiat parayı kullanması çok düşük olasılık.
Teknolojik ilerlemeler yeni yatırım araçları paranın adresini değiştirmiş olabilir ancak dongülere baktığımızda para hepimizden daha akıllı. Biz inandığımız doğrulara koşulsuz teslim olduğumuz gün para yön değiştirip bizi terste bırakıyor.
Dünyada tüm ralliler belirli bir rotada ilerleyip ana karaya dönüyor. Yukarıda Dow endeksi ile altının kolerasyonu var o grafiğe baktığımızda aslında şunu anlıyoruz her film giriş gelişme sonuç üzerine kurulu.
Altını A noktası Borsaları B noktası olarak alırsak paranın önce A noktasına sonra B noktasına sonra tekrardan A noktasına gittiğini görüyoruz.
Bu şuna benzer Bitcoinden altcoinlere bir geçiş ardından altcoinlerden bitcoine geçiş gibi bir süreç.
Altının teknolojiye yenildigini düşünmüyorum gelecek yıllarda bunu daha net anlayacağımızı düşünüyorum. Ancak şu gerçeklik var altın son 40 yılda yatırımcısına hiçbir şey vermedi özellikle gümüş ve platin yatırımcısına birşey vermekten ziyade yatırımcısının parasını pul etti.
Örneğin; M2 arzını platine boldugumuzde çıkan sonuç şu eğer paranızı son 40 yıldır Platinde tutuyorsanız enflasyon karşısında yok olmuş durumdasınız.
Peki tüm bunlar bize neyi gösteriyor. Bir plan oluşturmanın önemini. Bir plan oluşturup tüm olasılıkları gündeme alıp hangi dalgaya atlıyorsanız atlayın dalgaya olabildiğince dipten girmek lazım.