Basvuruyu yaptıktan sonra 3 ay gibi süremiz vardı galiba yanlış hatırlamıosam parayı getirmek için.
Ben şimdi riske girip x miktar varlık barışı talebinde bulunsam 3 ay içerisinde o miktara ulaşabileceğimi düşünerek.
Bu 3 ay içerisinde o miktara ulaşamaz ve hiç getiremezsem yada daha az miktar getirirsem ne olur ?
Bir cezası sorusturması falan var mı ?
iki farklı bankaya iki form doldur biri atıyorum 100 birim diğeri 50 birim getirmeye yakın hangi miktara yakınsan o bankayla devam et, garanti olur.
Burada kafamda oluşan soru ise şu.
Ben varlık barışı ile parayı ülkeye soktuktan sonra tekrar geri borsalara sokacağım. Ben ilerde bir gün varlık barışı yok iken bu parayı banka hesabıma tekrar çektiğimde bu parayı vergilendirmeye çalışırlar mı?
Varlık barışı süreci sadece işlemi gerçekleştirdiğiniz anda banka hesabınıza geçen paranızı kapsar. Parayı tekrardan kriptolara geçirdikten sonra artık varlık barışıyla ilgisi kalmamış olur. Tekrar ülkeye sokmak isterseniz sokacağınız tarihteki kurallara tabi olursunuz. Tekrar soğuk cüzdana çekecekseniz varlık barışı yapmanızın anlamı yok aksine yurt dışına para çıkarırken size ne yapacağınızı sorabilirler.
Merkezi lend/borrow platformlarını kullanmak için çok iyi bir zamanda değiliz gibi. Yine de kişisel tercihiniz, kendi riskiniz.
Aslında teknik olarak ben varlık barışıyla Türkiye'deki bir bankaya bu meblağı sokup tekrar kripto satın alırsam ileride tekrar varlık barışı olmadan geri soktuğumda paranın kaynağını sorup vergilendirmeye çalışırlarsa benim zaten böyle bir param vardı diyemez miyim?
Demek istediğim 100bin paranız var diyelim. Altın alıyorsunuz. 100binden altınları tekrar bozuyorsunuz. Bu durumda devlet size vergilendirme çıkaramaz diye biliyorum.
Sizinle aynı görüşteyim. Yasada getirildikten sonra serbestçe tasarruf edilebilir diyor. İster kripto alırsınız ister KKM ye yatırırsınız, yasada bir mani yok, vergi incelemesi de yaparsa ileride birisi, varlık barışına dair formu gösterdiğiniz anda inceleme sonlanır, çünkü yasada bu açıkça belirtilmiş. VB ile gelen paraya kişisel servetinize eklenmiştir gözüyle bakılması bence hatasız bir yaklaşım.