Kimlik onayı için bir alternatif yaratılamaz mı? Bir çok borsa küçük işlemler için kimlik onaysız çekim limiti veriyor.
İllegal saçma sapan bir şey yaptığımız yok ama insan kimliği arkalı önlü bide selfie çekip atmaya çekiniyor.
Bende diğer arkadaşlara katılıyorum günlük 1 btc bozum alım işlemi yapıyorum ama kimlik çekip selfie yapmayacağım
üye oldum ama bu selfie olayı kaldırılırsa kullanacağım ..
Burada asıl konu şu;
Hiçbir yasal düzenleme olmadığı için tüm taraflar kendi lehine olacak şekilde mümkün olan en üst güvenlik tedbirini almaya çalışıyor.
Kullanıcı, kendisini yaptığı işle ilgili olarak hukuki anlamda güvende hissetmediği için anonim kalmak istiyor..
İşletme ise riskin büyük kısmını üzerine alarak bu platformu hayata geçiriyor ve yarın devletten gelecek sorulara cevap verebilmek adına mümkün olan en detaylı veriyi topluyor kullanıcıdan. Aslında işletme çok da meraklı değil selfie li yazılı kağıtlar almaya.. Kullanıcı da haklı olarak neden böyle saçma bir belge alıyorsunuz serzenişinde bulunuyor..
Şimdi size kısa bir örnek vereyim; hepinizin başına geliyor bu aslında her gün.. ama çoğu zaman nedenini sorgulamadan yapıp geçiyoruz. Örn: Bankaya, vergi dairesine, Turkcell'e, Türk Telekom'a ya da tapuya gidip bir işlem yaptığınızda, karşı tarafla bir sözleşme imzaladığınızda yaşadığınız bir olay bu.. Çoğu yerde evraka imza atarken, imzanızın üstüne/altına "
okudum" yazmanız isteniyor.
Bir insan bir kağıdın altına neden imza atar? Yukarıda yazanları okuduğunu ve kabul ettiğini göstermek için değil mi? Peki neden "okudum" yazıyoruz?
Durumun vahimliği burada başlıyor. Çünkü Türkiye'de bazı mahkemeler şöyle kararlar veriyor. ---- her ne kadar tüketici sözleşmeyi imzalamış olsa da sözleşmeyi okumadan imzaladığı anlaşıldığından ve bu durum Türkiye'de bir adet haline geldiğinden ve kendi aleyhine olan sözleşme hükmünden haberdar olmadığından......vs. ---- Şimdi banka bu karar sonrası tüketiciyi kandırmış olduğu için ödüyor tüketicinin zararını... sorun yok, adaletin kestiği parmak acımaz..
Sonra banka ne yapıyor? Yeni sözleşmelerinde tüketiciye "okuduğunu" beyan etmesini istiyor.. 1-2 yıl yeni mahkeme kararı çıkmıyor ve sadece "okudum" yazarak devam ediyor işlerine kurumlar ve tüketiciler..(okuyorlar mı? OKUMUYORLAR:) ) Sonra bir gün --okudum-- da yetmez diyor bir mahkeme ve bu sefer boş kutucuklar koyuluyor sözleşmelerin üstüne.. İçine de "yukarıda yazan maddeleri okudum, anladım kabul ediyorum!" yazması isteniyor tüketiciden...
Bütün bunları anlattıktan sonra meşhur selfie ye gelelim
)
Kullanıcı Kripto Para borsasına girerken ne yapacağını biliyor mu? Biliyor var sayalım.. Kötü niyetli mi? Değil varsayalım.. Türk Lirasını / USD'yi / EUR'yu borsanın banka hesabına gönderiyor ya.. işte bütün olay orada başlıyor.. buraya yazıp hiçbirinizin iştahını kabartmayacağım ama emin olun kripto para alemindeki kullanıcıların %85 i hiç de saf değil.. Acayip olaylar döndürüyorlar.. Borsaların sürekli sıkıntı yaşıyor olması sizin de dikkatinizi çekmiyor mu? Bunun sebebi ne olabilir diye düşünüyor musunuz? Bu adamlar neden bizim fotoğraflı selfie lerimizi istiyor diye gerçekten soruyor ve biraz düşünüyor musunuz bunun olası sebeplerini??
Ben size söyleyeyim, hiç biri o selfileri yazıcıda basıp duvarına asma derdinde değil.. Tek dertleri, başlarına gelen onlarca vakıada kendisini hukuk sistemine karşı korumak ve makul bir cevap verebilmek.. Ha kimler için geçerli bu durum? O kurnaz tilkiler için.. Sadece al/sat yapan, şüpheli işlemi olmayanların zaten çekinecek bir şeyi de yok..
Yarın bir gün olmaz ya.. diyelim ki oldu.. Mali şubeden Arif komiser size, oğlum sen bitkapital'de Bitfinex'te Bitstamp'te ne yapıyorsun dediğinde "boynunu büküp 10 yaşında çocuk gibi, "bilmiyoyum amca" demeyecekseniz rahatça " kripto para alım/satımı yapıyorum" diyebilecekseniz korkacak hiçbir şeyiniz yok..
Çünkü borsalarda aylarca işlem yapan bazı tilkiler bankaya/polise gidip, "ben bu siteyi hiç bilmiyorum diyebiliyor!!"
Borsa da buyurun bu fotoğrafı demek zorunda kalıyor... Şaka gibi değil mi??
Şaka değil, gerçek...
Dünyada içinde insan olan tüm koruyucu ve kısıtlayıcı tedbirler yaşanan olaylar sonucu alınır.. Taraflar tam anlamıyla dürüst davransa hiçbir belgeye gerek kalmadan işlemler yapılırdı zaten..
Aslında kripto eko sisteminin merkeziyetsiz sistem mantığı da bunun gerçekleşmesini sağlayacak bir gün.. Ne gün? bilmiyorum.. bir gün..(bu konu ayrı bir tartışma konusu olduğu için bu başlığı sabote etmek istemiyorum.)
sevgiler..