Οταν ο δημιουργος του συστηματος σου λεει οτι το δικτυο πρεπει εσκεμμενα να αποκλειει το dust/spam, και οτι δε μπορει να σηκωσει το βαρος των πολυ μικρων πληρωμων, κατι παραπανω ξερει*.
Αν ως μίκροαμοιβή ορίσουμε το κόστος συναλλαγής για την αγορά ενός καφέ ή μιας φρατζόλας ψωμί κάπου στην Αφρική, τότε έχουν αποκλείσει ένα τεράστιο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού. Τα πρώτα επιχειρήματα υπέρ των ψηφιακών νομισμάτων αφορούσαν τους ανθρώπους στον τρίτο κόσμο που δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό.
Σε αλγοριθμικο επιπεδο το προβλημα ειναι οτι δε μπορεις να το ορισεις σε ορους φρατζολας (πχ 0.5$) αλλα μονο σε ορους btc... πχ 0.0001 btc. Ομως αυτο κανει fluctuate σε σχεση με τα $$$. Σημερα μπορει να ειναι 3.8 cents, αυριο μπορει να ειναι 1 cent και μεθαυριο 10 cents. Οποτε υπαρχει θεμα για το πως οριζεις το threshold σε σχεση με real life αναγκες, αλγοριθμικα, χωρις να υπαρχει εξαρτηση του κωδικα απο εξωτερικες πηγες (πχ καποιο site του forex που μπορει να χακαριστει και να δινει τρελες τιμες).
Ειπώθηκε πιο πάνω ότι όσο αυξάνουν οι συναλλαγές τόσο θα πρέπει να αυξάνουν και τα fees, αποκλείοντας τα μικρότερα. Αν φθάσουμε σε ένα σημείο όπου η αύξηση του αριθμού των συναλλαγών δεν θα αυξάνει το μέγεθος των blocks αλλά θα απορρίπτει τις πραγματικές συναλλαγές, αυτό θα πρέπει να λογιστεί ως αποτυχία.
Ο αποκλεισμος των συναλλαγων ειναι δεδομενος γιατι δεν υπαρχει απειρη χωρητικοτητα. Εχεις τη δυνατοτητα των 3tx/sec οταν η visa κανει 4000 και το paypal 300. Και 6 να τα πας με το 2mb fork, και 30 να τα πας με 10mb fork, εισαι ταξεις μεγεθους πισω σε σχεση με το τι μπορουν να κανουν τα ιεραρχικα συστηματα με βασεις δεδομενων.
Το blockchain και ο p2p τροπος αποθηκευσης συναλλαγων εχουν πολλα θετικα σε σχεση με την αποκεντρωμενη φυση τους, τον μη-ελεγχο τους κτλ κτλ, αλλα ειναι εξαιρετικα αναποτελεσματικα οσον αφορα το τροπο διαχειρισης των δεδομενων, τους πορους που χρειαζονται για να υλοποιηθει το συστημα κτλ κτλ. Ουσιαστικα προκειται για tradeoff οπου χανεις σε αποτελεσματικοτητα για να κερδισεις σε ανεξαρτησια.
Ομως, αυτο που σημερα φαινεται αδιανοητο, στο μελλον δε θα ειναι. Το πλανο του σατοσι βασικα αυτο ηταν, οτι οσο προχωραει η τεχνολογια, το bitcoin θα κανει scale λογω της τεχνολογικης προοδου. Το bitcoin ειναι ...καταδικασμενο να κανει scale λογω του νομου του Moore.
Ο ιδιος κωδικας που εχουμε σημερα, δε θα ετρεχε καν το 1995 σε pentium 100mhz / 16mb ram / 1.2gb δισκους / modem 14.4kbps και τη ...forthnet να εχει διεθνες bandwidth 512kbps. Αν υποθεσουμε οτι η εφαρμογη ετρεχε σε cli χωρις να θελει εκατονταδες megabyte μνημης, ο αριθμος των συναλλαγων που θα μπορουσαν να γινουν θα ηταν τιποτα σε στυλ 0.01tx/sec.
Αν το πας 20 χρονια μετα, μπορεις και 3 και 6 και 9 ισως tx/sec.
Αν το πας 20 χρονια μετα, μπορει τα 3000 της visa να φαινονται "της πλακας" μπροστα σ'αυτα που θα σηκωνει το bitcoin τοτε.
Ο λογος ειναι η τεχνολογικη προοδος που επιτρεπει στον ιδιο κωδικα να κανει περισσοτερα. Οταν πχ το 95 εχεις 4-16mb ram pc και δισκους στο gigabyte και το 2015 εχεις 4-16gb ram pcs και δισκους στο terabyte, τοτε σε 20 χρονια μπορει η μνημη μας να ειναι ...4-16 tera... Το ιδιο και τα δικτυα. Απ'το 1.2kb/sec στο 14αρι modem τωρα εχω πχ 1.2mb/sec στην adsl... και τοτε μπορει να εχω 1.2gbyte/sec στο fiber ξερω γω. Αρα ολα αυτα που μπορει και δε μπορει να κανει το bitcoin ειναι σε συναρτηση με το χρονο, ο οποίος εχει τη δυναμη να κανει το αδυνατο => δυνατο.
Και αυτα τα λεω με βαση τη γραμμικη προοδο και οχι breakthroughs του στυλ ανακαλυψαμε κατι φανταστικο που ειναι 100 φορες καλυτερο απ'τη μια μερα στην αλλη. Και με βαση το ιδιο software και οχι βελτιωσεις στο software που το κανουν πολυ αποτελεσματικοτερο (που ειναι πολυ πιθανο να τις εχουμε).
Δυστυχώς, ο Satoshi έκανε λάθος που δεν όρισε εξ αρχής τον ρυθμό αύξησης των blocks. Δε γνωρίζω ποιόν οδηγό έδωσε αναφορικά με τις αυξήσεις, αλλά αν είχε καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος θα είχε θέσει εξ' αρχής συγκεκριμένους κανόνες.
Ειπε οταν το χρειαστουμε το αυξανουμε. Νομιζω σε μια απαντηση στον γκαρζικ ειχε δωσει και ενα φορματ του στυλ αυτοματοποιημενης αυξησης σε συγκεκριμενα χρονικα σημεια, αλλα το θεμα ειναι οτι αυτο εχει μειονεκτηματα στο οτι ειναι "χαζο" και δεν μπορεις να το παραμετροποιησεις στις αναγκες του δικτυου ή τις επιθεσεις που δεχεται - και ισως γι'αυτο δε το εκανε hardcode επιτοπου αλλα το αφησε να υπαρχει μεχρι να "χρειαστει" η αυξηση.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να αφήσουμε το θέμα να σέρνεται. Στο τέλος, το θέμα της αύξησης των block θα καταστεί ότι η Ελλάδα για την Ευρωζώνη. Μια μόνιμη πηγή αστάθειας, προβλημάτων και αναταραχών.
Το προβλημα ειναι η κυριοτητα του Bitcoin. Γι'αυτην θα βρεθουν 1002 αφορμες. Το block size ειναι απλα η πρωτη αλλα επ'ουδενι δεν θα ειναι η τελευταια. Πχ βλεπε τον καυγα για το "RBF".