Merhaba;
Biraz önce Foundation'ın 2. sezonunu bitirdim, bayıldım. Isac Asimov'un bu kitapları 1951 yılında yazmış olması, bu hayal gücü bence büyük deha. Keşke kitaplarını okuyabilecek zihin dinginliğim olabilse. Foundation'dan aldığım zevki hazmedebilmek için arkasına başka bir görsel şölen ekleyip etkisini azaltamak istemedim. Arada gözümden kaçmış olabilecek detaylar üzerine kafamda düşünceler oluşuyor. Terkrar baştan akışı kafamda canlanırıyorum, o ilmek iilmek işlenmiş detaylar. Bak bunuda tavsiye ederim.
Odaklanmak önemli! Yaptığınız her işin hakkını verin, mutlaka ödülünüzü alırsınız. Görüneni değil, görünmeyeni görmeye çalışın. Bunları anlatmamın bir nedeni var. Şöyleki...
Piyasada ne deniyor? "Buy the rumor, sell the news." Siz sanıyormusunuz ki Blackrock ve diğerleri Spot ETF onaylanınca müşterileri için
BTC almaya başlıyacakar? Evet başlayacaklar. İlk aşamada 1,5 milyar dolar, yıl sonuna doğru 10 milya dolar. Küçük kripto piyasasında bir su damlası demek, çok şey değiştimez...
Ama! Milyarlarca dolarlık
BTC cüzdanları olduğuna adım gibi eminim. Spot ETF onaylanınca müşterilerine satacaklar. Win, win. "Buy the rumor, sell the news." Adamların elindeki hacim tüm piyasaları yönlendirecek kapasitede. Akıllı para her piyasada var. Siz, ben istesekte, istemesekte piyasalara yön veriyorlar, bunda bir yanlış yok. Money talks. Adamların gücünün kaynağında vergilendirilmemek ve sermaye sisteminin biz fukaraların finansal bilgisinin yetmediği (O sisteme girebilmek için yüzlerce milyon dolarının olması lazım, bu bir) istedikleri gibi top oynayabilmelerinde yatıyor. Yıllar içerisinde gösterdiği performansla onların kriterlerine göre (Akıllı para adı üzerinde akıllı para, kolay kolay zokaya basmaz.) güvenilir yeni bir kar kapısı olarak gördükleri
BTC piyasası içinde olmak istemeleri bu yüzden. Adamlar müşterilerine yeni kazanç kaynakları yaratmaya çalışıyorlar ki yıllık bonusları yüzlerce milyon dolar olsun.
Elon Musk Twitter'ı nakit para ile mi satın aldı sanıyorsunuz? Bir araştırın, öğrenin lütfen. Elon Musk'ın meme coin Doge sevdasını bilmeyen yok. SpaceX her Starship fırlattığında Doge yükseliyor, roket patladığında Doge çakılıyor. Şaka gibi. (YTD, sakın ha!) "Buy the rumor, sell the news."
Eskiden bu forumda takılan bir meta trader vardı, Londra anlaşmasından yararlanıp İngiltere'ye kapak attı. Kaldıraçlı işleme girip evini bedavaya satmak zorunda kaldığını anlatmıştı bir seferinde, tövbeliydi. Ona rağmen güvenirdik göte. Ortak WP grubumuzda
BTC Future ETF onaylanınca piyasaya düzen gelir demişti. Şom ağızlı göt. 20K'dan 3,1K'yı gördük. Çok insan onun boş vaatlerine güvenip salak projelerin içinde paralarını pul ettiler. Bana da az zarar vermedi değil. Hata benimdi, finansal cehalet. Ben artık eski ben değilim. 10 kere ölçüp, 1 kere kesiyorum. Kendi araştırmamı yapıyorum, bilgileri süzüyorum. Doğru temeli sağlam analizleri bulmaya çalışıyorum. Veeee şimdilerde bende aynı şeyi Spot ETF için düşünüyorum. Sonrasında volatalitenin düzene gireceğini tahmin ediyorum. (Ceteris paribus) Volatalite gene olacaktır sonuçta burası Batı Teksas, kendine has dinamikleri var. 2023 yılı başında SP500 ile
BTC arasındaki korelasyonu bozuldu,
BTC pozitif yönde ayrıştı mesela. Umarım ben de şom ağızlı çıkmam.
BTC projeksiyonum net, dersime iyi çalıştım.
BTC için kısa, orta vadeleri için yeterince bilgiye sahibim. Rakamlar
BTC 45K'da iken %30 gerçekleşmemiş kar realizasyonu gösteriyordu. Bu ne demek? Kar realizasyonu varsa taban 31,5K demek. Neymiş? Taban 38K değilmiş.
Kaynak:
https://glassnode.com/BTC Aralık ayı boyunca 44,5K seviyesini öğütüyordu (Grind) Matirxport haberi öncesidenki gün 45.946,5 usd ile duvarı aştı. Ama geri döndü. Neden? Çünki o fiyatın oluştuğu yerde 5 Nisan 2022'de oluşmuş NPOC vardı. Düzenli çizimlerimi güncellerim, her kademe bir gün ziyaret edilir. Mıknatıs gibi çalışırlar. Ve o fiyat aynı zamanda Pivot R2 idi birde. Double confirmation. Eskiden olsa short emirim orada açık bekliyor olurdum, 41,5K'da TP yapar çıkardım. Temiz iş, -%9,5 x kaldıraç oranın kadar kar. Eskiden günlerim böyle geçerdi. Ama şu aralar heyecan aramıyorum, işimle meşgulüm. İşini bilen tacir bu dirençten geri dönüp destek yapıp tekrar yükseleceğini bilir, doğrulamaları bekler. Grafiğe saçma sapan grafikler çizmeye gerek yok. Her yükseliş düzeltme ile destek noktası oluşturmaya gider. Yok öyle sürekli yükselen grafik, varsa her yerden short açarım çünki inefficiency diye bir şey oluşur, fiyat geldiği yere geri gider. Gene temzi iş. Piyasalar alttan alır, üstten satar, tekrar alttan alır, tekrar üstten satar, sen alttan long açarsın, üstten short. Asalak balıkların (eski ben) günleri öyle geçer gider. YTD
Bu akşam US'de beklenen 3 tane kritik rakam vardı. 3 Ocak düşüşünün temelinde bu psikolojinin de katalizör olduğunu düşünüyorum. ISM PMI, Unemployment Rate, Non Farm Payrolls. Üçüde beklenenden yüksek geldi. Peki bu ne demek? Tüm piyasalar, enflasyonun düşmeye devam etmesi ile %81 oranında FED'in Mart ayında faiz düşürmeye başlanacağını bekliyodu. Şimdi kaç olmuş bir bakayım. Hımm. Mart 2024 %63,9'a gerilemiş, Mayıs 2024 %51'e gerilemiş. E peki bu demek? Risk iştahı düşmeye başlayacak, NYSE yan hareket edecek (side ways) Bir dakika! Amerika'da 5 Kasım'da seçim var. Eğer FED Haziranda faiz düşürmeye başlarsa (Yaklaştığında, güncel rakamlar sonrası oylamaya oranlarını tekrar kontrol etmek lazım (Her ay oranlar değişiyor)) Ralli + ralli olur. Çin Taylanda dalmazsa (Black swan'lardan biri)
BTC çok güzel ralli yapar.
YTD (Anladınız siz onu)
Bir de Altcoin sezonu beklemeyin, her altcoin'e gelmeyebilir, önceden gelmedi de. ayağı yere basan projeler bulun. Bonk meme coin bir istisna, tekrarını beklemek ahmaklık olur. Ama sepetimi çeşitlendirmek adına benimde bir meme coin alım planım var. Fiyatın beklediğim yere düşmesini bekliyorum. Gelirse ne ala, gelmezse denizde hala bir sürü balık var. (Tezimin temelinde meme coinden zengin olmayı hayal eden salaklar var. İnsanların yönelinimini iyi analiz etmek lazım) Şunu unutmayın "sen aslında treni kaçırmadın, sadece bir sonraki tren için erken geldin." Çok tuttuğum bir laftır. Mottonuz olsun.
Deneyimlerime kıymet veriyorsanız, sizlerden ricam, finansal bilginizi artırın. Twitter'dan, Bist100 yan kağıt önerenlerden ve götümün influencer'larından uzak durun. (Bu bağlamda mk senin Ian Balina, Suppoman, Trevon James ve adını hatırlayamadıklarım. Çok şerefsiz adamlardı)
Tekrar hatırlatıyorum, SP500, Nasdaq kağıtlarına düzenli ve devamlı olarak yatırım yapmayı aklınızda bulundurun. Sepetinizi çeşitlendirin.
BTC'den, ETH'den kopmayın. Kripto sepetinizin yarısının bunlar olmasını bir düşünün. Kendime bu konuda çok güveniyorum ama Silivir soğuktur soğuk espirisi ile birlikte
YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR (Anladınız siz onu)
Dünyanın en büyük piyasası olan tahvil piyasasından hiç bahsetmiyorum. NYSE onun yanında kısa donlu bebe kalır. Konuşmaya gerek yok, boş olur.
@Silence Scream umarım gönlün olmuştur. Doyurucu olsun istedim, biraz uzun oldu.
Elinize mi yapışacak, basın Merit'leri de ayağımız alışsın.
Bir daha görüşmek dileği ile, iyi dileklerimle.