Bu konu altında Satoshi'nin bile yarın ne olacağını bilmediği Bitcoin değerini tartışmak yerine olayın felsefesini anlatmak istiyorum. Bu piyasaya yıllarını vermiş Bitcoin Core geliştirileri Bitcoin'i bir çocuğa benzetmektedir. Bu çocuk düşecek de, kalkacak da hatta kimi zaman yaşı gereği önünde aşması mümkün olmayan engeller bulunacak ama 18. yaş günü geldiğinde kanunlar seni bir anda yetişkin olarak kabul eder artık kimseden izin almadan gece yarısı dışarı çıkabilir ve geçmişte girme iznin olmayan yerlere bile gidebilirsin.
Bu 18. yaş dönümü olarak 2140 yılı görülür, bu da madenciliğin 6,930,000 blokta bittiği tarihe denk gelir.Biz şu an 605,637. blokta yarının ne olacağını tartışırken, dün ile bugün arasında değişen tek şeyin 144 blok olduğu ve bu 144 bloğun Bitcoin'in sadece %0.0020779220779221'ini oluşturduğunu unutuyor gibiyiz. Bunu konuşmak yerine gelecekte ne olacağını tartışmakla başlayabiliriz diye düşünüyorum.
2040: 28.12
2044: 14.06
2048: 7.03
2052: 3.51
2056: 1.75
2060: 0.87
2064: 0.44
2068: 0.22
2072: 0.11
...
..
.
2140: 0.00
Bitcoin Reward ScheduleBitcoin'in değerlenmesini bekleyenler bu tabloya çok iyi baksınlar, bir para biriminin değerini belirleyen en önemli şey emisyondur ve gelecekte dünyaki tüm para birimleri yüksek emisyon oluşturma eğiliminde olurken, Bitcoin emisyonu düşürmeye ve kendini değerlendirmeye odaklı bir yapıya bürünüyor. Blok ödülü tamamen bittiğinde madenciliğin duracağını sanan insanlar ise büyük oranda yanılıyor. Bu sefer madenciler Bitcoin ağı üzerinde yapılan işlemlerin transfer ücretinden kâr elde edecekler ve gelecekte Bitcoin dünyanın küresel para birimi olacak. Yani bu uzun yolculuğun 20,089 dolar all time high seviyesinde kalacağını sananlar yanıldığı gibi, her gün 1,800 Bitcoin blok ödülü verilen bir ortamda bu varlığın değerlenmesini bekleyenler de yanılıyor. Bizi yıllar boyunca belli seviyeler arasında oynatacaklar ve hiçbir zaman Bitcoin'den beklediğiniz miktarda kâr elde edemeyeceksiniz ta ki siz elinizdeki tüm Bitcoinleri satmış olana kadar. Ben kişisel olarak kişi başı en az 0.1, mümkünse 1 Bitcoin satın alınmasını ve bunun mezara götürülmesini tavsiye ediyorum.