Vadeli işlem, doların tahtını korumak içi icat edilmiş en büyük hiledir. Mesela, altın alıyorsunuz ama fiziksel olarak almıyorsunuz belirli bi tarihli kontrat satın alıyorsunuz o tarih geldiğinde devam etmek isterseniz o kontratı satıp başka bi kontrat daha satın alıyorsunuz, noluyor böylelikle dünyada 171bin ton altın varken adamlar 171milyon ton altın bile satabiliyorlar, fiziksel olarak kimse talep etmediği sürece sorun yok bu şekilde fiyatı baskılayabiliyorlar ve dolar ekonomisi devam ediyor. Tabi ki bu sadece altın değil aklınıza gelen bir çok ürün için geçerli. Bu piyasalar olmasa ve herkes fiziksel olarak yatırım yapsa bence dolar çoktan tarihe karışmıştı ve altın gümüş gibi madenlerin fiyatı en az x100 daha fazla olmuş olurdu.
Bu piyasa neden insanlara cazip geliyor derseniz, birincisi farz edelim 1milyon dolarlık altın almak istediniz, o kadar altını satın alıp muhafaza etmek ve tekrar satmak istedinizde bayağı bi külfet bir de bu vadeli kontrat satın almak istediğinizde, diyelim 100 ons'luk altın kontratı satın alacaksınız, hesabınızda 100 ons'luk altın alacak kadar para da olması gerekmiyor, sadece düşüşlerde ki zararı koruyabilmek için belli bir miktar teminat bulundurmanız yeterli. (Kripto para piyasalarında ki Margin işlemler gibi)
Bence kripto paralarda durum daha farklı olabilir, istediğiniz miktar kripto para alıp soğuk cüzdanlarda güvenlikle tutabilirsiniz ama sistem öyle işlemez 17milyon Bitcoin verken adamlar bu piyasalarda 170milyon adet Bitcoin satarak fiyatı basklıyabilirler.
Bence bu sistemin patlamasına çok bişey kalmadı, gün gelir insanlar bunların gerçek karşılığı olmadığı anlar ve fiziksel olarak yatırım yapmaya başlarsa işte o zaman altın, gümüş, bitcoin...v.s. gerçek fiyatları neymiş ortaya çıkacak.
Yanlış yorumluyorsam düzeltin. Bitcoin'i vadeli işlemlerle baskılayabilmeleri için kimsenin Bitcoin talep etmemesi gerekir. Yani altında vadeli işlem yaptığımda altın karşılığı kontrat satın alıyorum. İşlem sonunda da bu kontratı satıp nakit alıyorum. Ödemeyi altın olarak talep eden var mı?
Bu şekilde sizin dediğiniz gibi altının fiyatını baskılamış oluyorlar. Ama Bitcoin'de durum farklı değil mi? İşlem sonunda Bitcoin olarak cüzdanıma çekiyorum.
Patlayacağını söylediğiniz sistem vadeli işlemler oluyor. Doğru mu anladım? Yoksa Bitcoin'den mi bahsediyorsunuz? Çünkü vadeli işlemlerin altını bitirdiği gibi Bitcoin'i bitireceğini söyleyen çok fazla insan gördüm son zamanlarda.
Bitcoin talebinin hiç değişmediğini düşünün, talep eden nereden alacak? Mecburen şu an mine edilmiş 17Milyon adetin içinden almak zorunda ama siz farklı bir platformda sınırsız Bitcoin satarsanız yani sınırsız arz oluşturabiliyorsunuz bu Bitcoin fiyatını orta ve uzun vade de aşağı çekebilir.
Bitcoin de vadeli işlem yapmadım ama büyük bir ihtimalle Bitcoin falan çekme işi olmaz, kontratı kapadığınızda ne kadar artıdaysanız o kadar +USD geçer hesabınıza. Şöyle düşünün, Bitcoin almıyorsunuz, Bitcoin fiyatını satın alıyorsunuz.
Patlayacak dediğim sistem, para ekonomisi ve dolayısıyla vadeli işlemler ve dolar.
Şöyle bir örnek vereyim, Dolar icat edildiğinden 2008 yılına kadar 865Milyar dolar basılmış, 2008 krizini kurtarmak için bastığı dolar 2,7Trilyon dolar, düşünün 2008 krizinden çıkmak için tarihi boyunca bastığı doların 3-4 katını basmış. Bir sonra ki krizde ne kadar dolar bassa da sistemi kurtaramayabilir.
Benim düşüncem dolara dayalı kapitalist sistem eninde sonunda patlayacak, fazla bir ömrünün kaldığını da düşünmüyorum hatta ve hatta Times dergisinde ki kapağın da 2008'de bu sistemin patlayacağını öngörerek yapıldığına inanıyorum.
Asıl sorulması gereken soru, Dolar tahtından olunca yerine Altın mı, Gümüş mü, Bitcoin mi....neyin geçeceğidir.