Bu konuda geçmiş dönem için açıklanmış istatistikler var. Geleceği tahmin edebilmek için geçmişi iyi okumak lazım: 2012 yarılanması sonrasında ATH tam 1 yıl sonra gelmiş ve 80X artış yaşanmış. 2016 yarılanması sonrasında ise ATH 520 gün sonra gelmiş ve 30X artış yaşanmış.
Buradan hareketle göstergeler bize şunu söylüyor: Bir sonraki ATH en az 10X, en fazla 15X olabilir. Yani 100,000 USD'nin görülmesi mümkün! Zirve noktasına ulaşması için gereken maksimum süre ise 2 yılı geçebilecek. 20K doların geçilmesinden bahsetmiyorum ATH olarak! O geçildiğinde zaten 2X yapmış olacak. Maksimum 15X'lik büyük ATH için olan süre 2 yılı geçebilir demek istedim. Elbette ki o döneme kadar belki 5X yapar, sonra geri çekilir 8X yapar, vs... YTD!
Geçmiş yıllardaki halvinglere baktığımızda, ATH yapma süresi minimum 1 seneyi bulmuştu. İlkinde 369 gün sonra, ikincisinde de 526 gün sonra gelmişti zirve fiyatları. Dolayısyla bu sene yaşadığımız son halvingten sonra da benim tahminim 2 seneyi bulmasını yönündeydi. Fakat eğer ki bu sene sonuna kadar 20k USD aşılırsa en hızlı yarılanma sonrası ATH'yi görebiliriz. Fakat yarılanma sonrası beklenen asıl ATH 20k değil, çok daha fazlasıdır. Buraya ulaştığında geri çekilebilir, belki 10k'ya da düşebilir. Son tahlilde, aylar sonra görebileceğiz aslında esas zirveyi!
Şunları da gözardı etmemek lazım...
1. Birinci yarılanma sırasında BTC fiyatı 12 dolardı. Yaklaşık 1 yıl sonra 994 dolara ulaştığında 82x artmış oldu.
2. İkinci yarılanma sırasında BTC fiyatı 650 dolardı. 20.000 dolara ulaştığında 30x artmış oldu.
3. Üçüncü yarılanma sırasında BTC fiyatı 8.500 dolardı... Devamını gelecekte editlerim artık:)
Eski mesajlarımızı paylaşarak nostalji yapmak güzel oluyor aslında. 2020 mayıs ayında üçüncü yarılanmamız gerçekleştiğinde açılmış olan konuya yukarıdaki ilk mesajımı yazmıştım. İkinci mesajım da buna benzer... Geçmiş yarılanmalar üzerinden bir istatistik oluşturup, bir sonraki yarılanmaya kadar 10 ile 15x arasındaki beklentimi paylaşmışım
Yarılanma sırasındaki BTC fiyatı 8.500 dolarmış. Sanırım 100k USD'lik maksimum tahminime yaklaşmış durumdayız. Bir sonraki yarılanmaya kadar 100k görülemese bile 10x yaparak 85k USD'ye ulaşması gayet olağan karşılanabilir. Aslında ben Bitcoin'in 55-65k aralığında stabil kalmasını ve dominasyonun da %60 altında olmasını tercih ederim. Bu altlar için de oldukça iyi olur. Bir taraf iyi kazanırken diğer tarafın sürünmesi insanları bezdiriyor.