Doamne-ajuta! Astazi sper ca, in sfarsit, sa dau comanda de mobila. Asteptam sa-mi intre niste bani de saptamana trecuta dar, ce crezi?, au intarziat ("decat" doua saptamani). Astept acum clipa in care chiar vor intra, sa fiu sigur ca-i am in buzunar astazi, iar apoi il voi suna pe cel care-mi va face mobila. Omul mi-a spus ca va dura doua saptamani... sper sa se tina de promisiune. Oricum, mult a fost, putin a ramas...
Ouch. In general cand cineva intarzie cu 2 spatamani o plata... e ultima plata pe care trebuie sa mi-o faca (caut pe altii mai seriosi). Si da, sa astepti sa fii sigur e o precautie necesara.
Sa te astepti ca cel care face mobila sa intarzie un pic. Cam toti o fac. Unii cateva zile, altii cu lunile, depinde cator clienti le-a promis marfa. (Si are prioritate cine urla mai tare si mai des).
Da, inteleg acum... trist. Si ce ai facut? Ai suplimentat suma?
Dap, ce plm sa fac? Nu e groaznic de mult, e neplacut mai degraba ca idee.
Ca fapt divers, am auzit si eu ceva de genul, mi-a spus un prieten care are nunta planificata anul acesta. Mi-a spus ca, mai nou, restaurantele nici nu mai dau un pret al meniului. Le spun clientilor (ma refer la cei care fac nunti, botezuri sau alte mese mari) ca le vor transmite costul meniului cu cateva zile inainte de eveniment. Scumpirile acestea extraordinare au dat peste cap si pe cei din HORECA... Daca un restaurant ti-a facut rezervare de anul trecut, la un pret de 250 lei / meniul, iar acum costul real este de 450 lei, ce sa faca si proprietarul restaurantului respectiv?
Situatia ii afecteaza, in acelasi timp, si pe miri / invitati etc., intrucat nici acestia nu stiu cat au de plata pana cu cateva zile inaintea evenimentului... Ce te faci daca nu ai de unde sa platesti?! Este ridicol ce se intampla in tara. Si in lume, in general...
Mda, acum 1-2 ani nu stia omul daca o sa poata iesi din casa/tara, acum nu stie cat va plati de fapt. Nu stiu unde se va ajunge cu nebunia asta generalizata. Plus ca un nou val pandemic pare sa fie iar la orizont (noroc ca macar s-a inmuiat virusache).
Si da, stiu, nu exista o solutie suficient de buna/normala, nici pt clienti, nici pt HORECA. O idee ar fi ca si ei sa aiba contracte fixe in avans, dar la un moment dat, mai devreme sau mai tarziu va fi cel putin o veriga lipsa, ceva care nu poate oferi contract clar in avans si ... ajungem inapoi de unde am inceput. Deci nu, nu exista o solutie OK.
Singura varianta este sa strangem din dinti si sa ramanem optimisti. Or trece si astea. Si poate continua Bitcoin sa creasca mai ca Fat Frumos si intr-o zi cu soare sa ajungem sa nu ne mai pese de astea...