Od mojego ostatniego postu sprawdzającego fundamenty bnb minęło już 9 miesięcy. Chyba pora na aktualizację:
Binance odeszło już od deklarowanego 20% zysków na palenie, ale jeśli są blisko tej liczby, to mówimy obecnie o 3.8 mld $ zysku na kwartał - 15 mld $ rocznie, co daje C/Z na poziomie 4!
Ale jak mówiłem, binance odpuścil 20% i teraz niewiadomo dokładnie o jakich zyskach mówimy. Ale nawet jakby palili 100% zysku ... wciąż c/z wyjdzie 20 co jest poniżej średniej NASDAQ (~22) nawet po ostatnich 25% spadkach.
Obecnie suma z 4 ostatnich burnów to 2.378 mld$, co by dawało zysk na poziomie 11.9 mld$. Spadek o 20% ale trzeba uwzględnić to, że jesteśmy od ponad roku w brutalnym bear markecie. C/Z utrzymuje się na poziomie 4.1 co daje skrajnie niedowartościowaną wycenę (na podstawie tego jednego wskaźnika).
Jako, że binance oficjalnie odpuścił politykę palenia 20% zysków to sprawdzę powyższe wyliczenia podobnie jak zrobiłem to ostatnio:
Wolumen na binance sięga 2.5 mld $ dziennie. Jest to wartość, w którą wierzę (nie jest nadmuchana przez sztuczne transakcje jak np. na bitferoxie). Oznacza to, że codzienne przychody binance wynoszą 0.075% z 5 mld $ (2.5 mld w transakcjach oznacza, że kupiono za 2.5 mld i sprzedano za 2.5 mld a prowizję płaciły obie strony) = 3,75 mln /dzień = 1,3 mld / rok
Ile mogą wydawać na serwery, pracowników i marketing? Nie mam pojęcia. Tu liczę na waszą pomoc. Może udało wam się dogrzebać do takich danych.
Ja szacuję 300 mln $? Daje to 1 mld zysku brutto. 800 mln $ zysku netto po podatku (z najgrubszego palucha liczone - pewnie ze sporym błędem).
Daje nam to P/E na poziomie 3,5.
Dziś, w sobotę, wolumen na biannce wynosi 44 mld $ (w tygodniu przekracza 55 mld $). Przeliczając w podobny sposób wychodzi nam 0.075% * 100 mld = 75 mln $ / dzień = 27 mld $/rok Jakie koszty? Wtedy szacowałem 300 mln $ czyli jakieś 24%. Wątpię, by ten biznes skalował się liniowo. Moim zdaniem mogli nawet zwiększać marżę, ale nich będzie, że obniżyli o 10 punktów (czyli 35% przychodu jako koszt). Wychodzi 17 mld $ zysku a po podatku 14 mld$. Naciągane ale mniej więcej zgadza się z pierwszym wyliczeniem.
NA dzień dzisiejszy wolumen na binance to 40 mld$. Jak w mordę strzelił podobnie do ostatniego 44 mld$. Również mamy weekend. Jedyna różnica jest taka, że binance zrzekł się prowizji z pary spot BTC/USDT (około 4.5 mld$). Więc do obliczeń trzeba by było wziąć ok 35 mld$. Założyłbym podobne marże, bo niewiele się zmieniło. Daje to 11.1 mld$ szacowanego zysku. Zbliżone do pierwszego pomiaru.