Powiem szczerze, że spodziewałem się 1-5 mld, czyli 2-10x więcej.
Skąd takie oczekiwania?
1- Wolumen był znacznie większy. To podczas Q1 widzieliśmy pompę na btc z 29k do 61k. To teraz widzieliśmy akcję Wall street bets na ripple i doge. To w tym kwartale bnb spompowało się 10 krotnie. To w tym kwartale widzieliśmy wystrzał alt sezonu i niesamowite pompy, ATHx10 wielu coinow. Według CZ w Q1 2021 zaobserwowali wzrost wolumenów o 346%. To zakładając liniowy wzrost wolumenu i zysków to już mamy 165mln + 346% * 165mln = 734 mln$. Nie miałem nigdy giełdy kryptowalutowej, która jest liderem branży, ale wydaje mi się, zależność nie jest liniowa na korzyść zysków. W końcu binance ma zapewne sporą część kosztów stałych które nie zależą od obrotu.
2- To mamy 730 mln liczone na chłopski rozum ... Ale przecież CZ obiecał "accelerated burn".
"Even though this is an impressive amount for a three-year-old startup, at that rate, it would take roughly 27 years to finish the burn. So, we thought it’s time we speed it up a bit. Exactly how much faster? We are not 100% sure. The current accelerated burn would put the trajectory to be around 5-8 years to finish the 100 million BNB. "
No to przyspieszamy czy nie? Bo mi się wydaje, że zwalniamy. 5-8 lat na spalenie 69,432,937 coinów to 2-3,4 mln BNB na kwartał. Jaki problem było tego dotrzymać? Pokazać 1 mld$ burn. Możecie pomyśleć ... no ale skoro nie mieli takich zysków, to jak mogliby tyle spalić. A no mogli. Oni nie palą bezpośrednio z zarobionych w tym kwartale coinów a ze specjalnego funduszu do tego przeznaczonego zasilonego przez coiny teamu. Więc mogliby spalić całe 69,432,937 na raz..
"1. According to the Binance whitepaper, 40% of the total BNB supply (80,000,000 BNB, currently worth about US$2,400,000,000) was allocated to the Binance team, as a reward to the work they have put into building the Binance ecosystem. But now, we are giving that up, and we will contribute this to the BNB burn. We are doubling down on our mission to exchange the world and spread the freedom of money."
https://www.binance.com/en/blog/421499824684901944/15th-BNB-Burn-%7C-Quarterly-Highlights-and-Insights-from-CZWięc mogą palić ile chcą. Na chłopski rozum powinno być tego o 50% więcej, a zgodnie z obietnicą z poprzedniego burna powinno tego być 4-7x więcej.
Czemu tak zrobili? Moim zdaniem według CZ daleko nam jest do końca bańki. A znacznie bardziej imponujące będzie spalenie 2 mln bnb po 2k$ niż 2 mln p 500$. Poza tym wydaje mi się, że CZ ma chrapkę na przegonienie ETH pod względem kapitalizacji, a spadające supply w tym nie pomaga