Uh ti nemaš ć! Substrata je iako malo utopist u uvjerenju da smo mi ti koji možemo utjecati na išta u vezi cijene BTC-a, ipak u pravu. Tržište je ponuda i potražnja, savjetovao bi svakome da poveća svoj stash bitcoina kako god jer kad je bio dolar računa sam ma zakon samo 13 btca za misec dana WOW-a, neš ti to je tri dana majnanja za cili misec igranja. Mogu bon kupit za btc i prodat za 150 kn uuuuuuuuu koji sam car, pa kad je bio 10 onda sam računa, opa samo mi ih treba 100 za kupit Konu Coiler mega sam car, a kad je bio 266 je već proradilo uh pa ja sam plaćao wow i biciklu malo skupo. Sreća da sam rano počeo majnat i da je ipak nešto ostalo iz tih vremena, ali da je ostalo sve već bih bio osiguran do kraja života, zato hodlajte šta vam život dopušta nitko do sada tko je kupio ili majnao BTC ikada nije popušio ako je hodl-ao. Čak i ovi koji su na 1200 kupovali nisu popušili samo oni to još neznaju. I da na komentar želje da btc ide gore, da ja bih da BTC ide gore svi vi bi isto to, eventualno možda ovaj dmeter je međed pa je sav u lovi i sad bi đaba btc, malo će sačekati silk road/mtgox 2.0. Do tada choo chooooo!
Nebi đabe ali sam realan da bi se balon održao apsolutno svaki dan netko mora uplatit 2 miljona dolara pri cijeni BTC od 550$ a pri cijeni od 1100$ 4 miljona dolara
I to pod uslovom da apsolutno nitko od trenutnih posjednika BTC ga ne proda i povuče novce iz mjenjačnica.
Svako je bio budala ko nije ga prodao kad je bio došao do cijene 1 BTC i unca zlata
Ja sam danas suzdržan u trgovini sa BTC jer osobno mislim da če pasti u roku od 48 sati na 500-530$
Evo te cijena na stampu upravo demantirala 580+ zelena sviječica od 1000 btc-a
Vrijednost svake robe, pa i novca (ali amo sad samo o novcu i njegovim surogatima), mjeri se po jednoostavnoj formuli koju je još davno definirao Milton Friedman, inače veliki pobornik Bitcoina.
vrijednost = količina monetarnog agregata (volumen u opticaju) * brzina obrtaja (frekvencija).
Od toga pravila postoji samo jedan izuzetak, koji se zove Giffenov paradoks.
Što je Giffenov paradoks ?
To je kad neke robe, imaju tim veću vrijednost što im je ponuda manja, odnosno, koje se ponašaju obrnuto proporcionalno u odnosu na zakon ponude i potražnje. To pravilo tj. izuzetak vrijedi npr. za skupe aute, krzno, brandiranu robu, drago kamenje, itd...
Iz sadašnje pozicije, gledajući na krajnju ograničenost broja BTC-ova koji će ikad biti u opticaju (21 mio - kao ekvivalent BTC monetrnog agregata M1), može se reći da uz rastući broj stanovnika, to postaje jednim dijelom u budućnosti i roba koja će biri vrlo tražena, iz razloga što ponuda nikad neće moći zadovoljiti potražnju.
Drugi faktor, frekvencija opticaja, kod BTC-a je daleko veća i praktički za nekoliko stotina tisuća puta ubrzava opticaju u odnosu na fiat valute, ako ništa drugo jer se izbjegava SWIFT, Merva i gotovinske razmjene.
Hoće li u budućnost robni swap BTC-za-BTC bez obzira koji tečaj bude biti neki paritet, vidjet ćemo.
Već sad recimo, imate u svjetskoj razmjeni neke kriptovalute, koje se ne izdaju u gotovini.
To su recimo "SPECIJALNA PRAVA VUČENJA", ili XDR, koji je MMF-ova obračunska jedinica vezana uz košaricu valuta.
Taj XDR uveden je recimo u zrakoplovstvu kao obračunska jedinica za obračun osiguranja i šteta u zračnom prometu.
Kako XDR kontrolira MMF, on nije prikladan nekim zemljama/gospodarstvima jer nemaju veliki utjecaj na formiranje njegovog omjera, jer je vezan uz samo 4 valute (USD, JPY, EUR i GBP), po omjeru od 0.6600 dolara (41.9%) ; 0.4230 eura (37.4%) ; 12.1 jena [iako jen nema decimalnu vrijednost, ovdje eto ima] (9.4%) funti 0.1110 (11.3%)koji je fiksiran do 2015.) isključujući iz njegovog izračuna najbrže rastuća gospodarstva - BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika i moguće je da će BRICS jednog dana usvojiti BTC kao kliring mehanizam za vlastite obračune unutar grupacije, zaobilazeći MMF i njegove mehanizme, a samim tim i američki dolar, što bi dovelo do posljedica kakvih bi dovelo, no ne odmah i ne naglo jer je veliki dio asseta BRICS zemalja još uvijek u dolarima ili dolarski-obračunskim robama, kao što je nafta, tako da će tranzicija trajati desetljećima, ali je vrlo izvjesno da se može dogoditi.
Ukoliko se ovo dogodi, nije teško zamisliti sutra jednog dana u recimo Kuala Lumpuru ili Simgapuru veliki cold-storage, gdje će države brics držati svoje državne wallete s BTC-ovima i u njemu držati svoje devizne rezerve.
Gledajući na BTC kao jedan budući mogući surogat XDR-a, budućnost mu je blistava, no, ukoliko se dogodi da je to samo "temporary value storage" bilo short-term (ekvivalent monetarnog agregata M2) ili long term (ekvivalent monetarnog agregata M3), za recimo investicijske fondove koji će operirati wault-ove sa cold storage-em za institucionalne investitore (tipa Falcon Capital, koji trenutno nudi FBI-ju otkup SilkRoad siezed lota), u tom slučaju će najveći dio BTC-ova biti imobiliziran i nalaziti se uglavnom u cold-storage walletima i imat će karakter ne XDR-a nego pravog zlata.
U ovom drugom scenariju, tada će značaj LTC-a porasti. U prvom slučaju pasti.
Smisao imaju i BTC i LTC. Srednjeročno, recimo do 2020-2025. BTC će biti nešto čim se se igrati samo veliki igrači i što će služiti za međunarodni kliring SWIFT-u nesklonih zemalja. S druge strane razmišljati o vrijednosti neke robe i trgovati s decimalnom cijenom na 8 decimala nije praktično (danas doduše još jest jer je BTC jeftin, ali sutra ako se ostvare prognoze Bobby Lee-a šega BTC CHINA o tečaju od 400 000 USD / BTC to neće biti praktično), tj. neće biti iskoristivo za daily shopping, zbog toga što zaokruživanje niskih decimala u trgovini; ako se primjenjuje BTC, tada stvara drastične razlike u cijeni za fiat ekvivalente i vrijednost robe. Stoga je izglednije da će tu ulogu preuzeti LTC.