[...] Istina, ali ovo bi bilo baš fora postaviti u neki centar. Recimo, Bitcoin store je u City Centar East (veliki trgovački centar u ZG) i mislim da bi tamo negdje stvarno mogli postaviti ovakav uređaj. Vjerujem da ne košta puno, a klincima bi moglo biti fora jer su prošla vremena kad su klinci s 10 kuna za gablec išli u školu. Sad im 10 kuna bude ostatak na kraju dana...
Stvarno? Mozda da pogledas cijene
BTC ATM machine pa malo izracunas koliko transakcije sa nekom prosijecnom vrednost bi trebale da se izvrse sa nekim malim fee-om da bi se ta machina uopste isplatila (a kamoli zaradilo nesto)...
Mislim da se tu referira na taj mini DIY BTC ATM iz clanka , cija izrada bi bila puno jeftinija od ovih standardih full size ATM koje trenutno vidjamo.
Upravo tako. Ja sam mislio na ove uradi sam ATM-ove koji ne koštaju puno. A sad, koliko treba da se isplati... To ne znam. Ali zašto bi svaka stvar koja se uvodi trebala biti isplativa nakon godinu ili dvije. Što fali da se isplati i nakon pet godina ako si siguran da je blockchain budućnost?
Mislis da ne kosta puno da se napravi? Mozda ne na materiale, ali da vidim ko to moze da uradi (i znanje kosta). I koliko vremena ga to kosta... Pa onda jos odrzavanje toga (da vidim koliko dugo ce da stoji na mestu ako sakupi par tijedna vrednog novaca)....
A zasto "treba" biti isplatljiv? Ne znam, pitaj poduzetnika...
Mozda ti zelis svoje vreme, truda i novaca/lokaciju da
ulozis...?
A da ne govorimo da i sama lokacija košta, nigdje više bankomat ne možeš postaviti besplatno,
Onda, tu su i određene dozvole koje treba izvaditi, vjerojatno trebsaju i određene licence i sl.
Mi u Hrvatskoj već imamo firme koje se ozbiljno bave cryptom, pogledajte npr. startup Electrocoin i njihov ''pilot'' projekt sa Hrvatskom Poštom ili payment service ''Paycek.
Da je ova vaša ideja isplativa već bi je netko pokrenuo. A možda nikome do sad nije palo na pamet? Mislim, tako možeš reći za bilo koji izum - da je bitan već bi ga netko izumio. Ali netko mora biti prvi.
Ja nisam rekao da se sigurno isplati. To bi trebao izračunati netko tko se bavi kriptom kao poslom. Zato sam spomenuo Bitcoin Store. Oni imaju iskustvo i dobru lokaciju - trgovački centar.
Ja osobno vjerujem da sigurno ima ljudi koji su razmatrali ovu ideju i zato sam pozvao našeg glavnog ''crypto'' businesmana, pokretača pilot projekta sa cryptom u Hrvatskoj Pošti i crypto payment servica Paycek da se javi i kaže nam što misli o toj ideji i da li će je pokrenuti.
Jedno vrijeme je bio dosta aktivan na ovom našem forumu ali pretpostavljam da je prezaposlen u zadnje vrijeme jer ga već dugo nema.
No, poslovni ljudi u svakoj priči gledaju prvenstveno poslovnu isplativost i zaradu a ne neke druge ideje potpun društvene koristi, promocije btc i sl. pa ono što je netko spomenuo, zašto bi neka poslovna ideja trebala biti isplativa već za godinu dana već može biti i za 5 godina, u poslovnom svijetu nije održivo.
Svaki poduzetnik mora plaćati tzv. ''hladni pogon'' znači troškove poslovnih prostora i režija, razne dozvole a naravno tu su i troškovi plaća, servisa i brojni drugi troškovi poput knjigovodstva, poreznih savjetnika, programera... i ako na kraju svega nije u plusu slijedi zatvaranje firme, i to je činjenica.
Znam to na žalost iz prve ruke, jer sam pokretao obrt u Hrvatskoj i firmu u V. Britaniji.
Oba puta sam morao zatvoriti i obrt i firmu jednostavno jer nismo bili u plusu i više smo trošili nego što smo zarađivali.