...
Pitanje za Ljudotinu: Nije mi jasno koja je točno uloga watchtowera u cijeloj priči, jer se oni ne spominju niti u videima niti u whitepaperu? Zašto su oni uvedeni ako je sam sustav LN dovoljno siguran sam po sebi?
Nisam pogledao videe jer sam na poslu i trenutno nemam zvuka, no ako se ne spominju watchtoweri onda je video vrlo površan. Pogledam kad dođem doma pa prokomentiram iz svog stajališta dali su možda nešto pre pojednostavili. Radi se o tome da su watchtoweri pojam koji se u LN-u spominje još od rane alfe i nisu nešto što se već dugo vremena olako preskače jer su poprilično bitni, a razlog ću opisati dalje u tekstu.
Backbone LN-a su LN nodovi. Kanali se ne otvaraju između "walleta" nego između nodova. Ako ja i ti imamo mobitele i na njima LN wallet, kad se povežemo konekcija izgleda odprilie ovako:
MojMobitel<->MojLnNode<->LnKanal<->TvojLnNode<->TvojMobitel
I sve je to super ako ja i ti svoje mobitele imamo povezane na nodove koje hostamo negdje na internetu (ili doma ako si znaš sve potrebno sam namjestiti). No, jasno je da je to vrlo user unfriendly, jer nema šanse da će prosječan korisnik plačati hosting samo da bi imao svoj LN node.
Ono što prosječan korisnik želi je da upali mobilnu ili desktop aplikaciju i da može plačati! Nikakav hosting, nikakve gluposti.
Tu dolazimo do LN walleta koji automatski otvaraju svoje light nodove. I sad odjednom imaš situaciju gdje ja, eto zato jer sam tehnički podkovan, imam node na svom hostingu i/ili doma, koji je online 24/7, a ti, jer neznaš i/ili te nije briga i ne želiš se bakčati sa tim stvarima, imaš na mobitelu wallet koji ima i light verziju LN noda.
I sad što se realno može desiti. Tvoj mobitel se ugasi i samim time tvoj LN node ode offline. Ako sam ja "zli akter" ja sad mogu preko svog noda pokušati izkemijati nešto na način da pokušam zatvoriti naš kanal i u procesu pokupiti i tvoje i svoje BTC-e koji se nalaze na tom kanalu.
Naravno, sam protokol mi brani da to napravim instantno, mora proći neznam koliko dana....7 ili 14 ili tako nešto, ne da mi se sada tražiti, da ja tonapravim svojevoljno, no ako si ti offline duže od og perioda, što je sasvim moguće, ja imam šansu (ako znam kako) uzeti ti tvoj novac.
I tu dolaze u igru LN watchtower nodovi. Ti možeš postaviti neki treći nod da bude tvoj watchtower nod, i kad tvog noda nema, taj treći pazi na naš kanal. Ako ja pokušam napraviti IŠTA "loše" (zatvoriti kanal na krivi način koji bi tebe oštetio), on, watchtower, u tvoje ime može povući akcije i zahvaljujući LN protokolu mene kazniti (da, doslovce, ja gubim BTC zbog pokušaja krađe) i sebi uzeti tu moju kaznu.
Sa watchtower nodom ti spavaš mirnim snom, znajući da svaki puta kad odeš na duži offline (kažem...14 ili tako nešto dana...), tvoj je BTC siguran. Samo "plaćanje" watchtower nodova još nije definirano. Postje prijedlozi i sasvim je moguće da će se ostaviti samim nodovima mogućnosti kako će to riješiti. Postoje razno razni modeli. Da tvoj nod i watchtower nod dijele fee od prometa koji prelazi preko tvog noda i koji tvoj nod skuplja (zarađuje), da watchtower uzima 100% nagrade prilikom pokušaja hakiranja itd. Kako stvari stoje, neće se odabrati jedan model već će se kreirati više modela pa će korisnici sami birati ono što im paše.