Recimo da je njegov code najstariji u tehnoloskom smislu i u poredjenju sa drugim alternativama, pri cemu se Bitcoin i najsporije razvija.
Trenutno sistem trosi ogromne resurse (energiju) i tesko da ako se nesto drasticno ne promeni da on ima svetlu buducnost.
Ja sam bar na to mislio... Ovo ne znaci da ce se nesto drasticno desiti sa Bitcoinom sada...vise sam mislio na period od narednih dve tri godine.
To što je BTC kod najstariji je plus a ne minus. Bio je prvi i većina ostalog je velikim djelom kopija bitcoina. To što neki novi koini obećavaju brda i doline ne znači ništa dok to ne uspiju i realizirati. Bitcoin ovakav kakav jest će još dugo biti glavni. Možda jedino ETH ima neku šansu da mu ugrozi primat ali mislim da se ni to neće desiti tako brzo. A i izjava da se najsporije razvija definitivno je diskutabilna. Pa evo sada imamo i SegWit i Lighting Network u vrlo kratkom razdoblju. Razlika je u tome što BTC developeri testiraju i promišljaju nadogradnje jer imaju veliku odgovornost naspram hrpe korisnike, dok mali garaža projekti mogu svaki drugi dan napraviti zaokret od 180 i prikloniti se trenutno popularnoj ideolgiji.
Kojom logikom može opstati nešto za čega cena proizvodnje eksponencijalno raste?
Blizu je dan kad će za proizvodnju bitkoina biti potrošnja struje ko cela australija, a ovim tempom za godinu dana
po potrošnji može obići i USA, pa to je neodrživo i vodi u lom.
A da cena koina sve to isprati i rudari da usput nastave bogaćenje je neodrživo.
Ni meni se ne sviđa što se toliko energije troši na rudarenje bitcoina. Ali to je više problem današnjih uređaja za rudaranje i zemalja koje imaju subvecioniranu cijenu struje. Nek im naplate struju puta 3 pa će smanjiti broj rudara i težina rudaranja.
Tržište će se regulariti samo od sebe i neće biti nikakvog loma. Time što se proizvodi manje bitcoina cijena može samo rasti a ne padati. A najmanje me brine bogaćenje rudara, zbog njih smo i imali ogromne cijene transakcija prije SegWita. Da napomenem i ja imam rig kod kuće ali to nije poanta kriptovaluta, već samo iskorištavanje trenutne situacije na tržištu.
Previše problema nosi kod od bitkoina i samo neuki mogu da se kunu u njega.
Pobediće koin koji stoji na zdravim temeljima, a btc će polako u zaborav...
Reci jedan coin koji ima zdravije temelje od bitcoina? Bitcoin je jedini blockchain na svijetu koji je testiran od takvog broja korisinika. Svaki koin koji dođe u fazu da ga počne koristiti puno ljudi doživi problem skalabilnosti. Ethereum mreža je bila neupotrebljiva zbog kriptokitties igrice, a ETH smatram daleko najozbiljnijim konkurentom.
Da ima puno projekata koji obećavaju brda i doline, ali ni jedno od tih rješenja nije spremno za masivno korištenje. Da se razumijemo, investirao sam u neke od njih i vjerujem da će u budućnosti imati prava rješenja ali za sada su to uglavnom samo obećanja i prototipi. Ne znam kako bi to napisao na hrvatskom ali bitcoin ima "gravitas" koji ni jedan drugi projekt ne može dostići, dok ne bude na tržištu duže vrijeme i korišten od svih u kriptozajednici. Ne poznajem osobu koja se bavi kriptovalutama a da ne hodla BTC ili ga je barem koristila da dođe do drugih valuta. Dok god je takva situacija BTC se ne mora bojati za svoju poziciju.
Moram priznati da sam i ja u početku bio dosta protiv tehnologije bitcoina naspram novih blockchaina druge i treće generacije ali što dublje ulazim u svijet kriptovaluta sve mi se čini da je BTC doista kralj i da će se svi ostali morati svojski pomučiti da ga barem ugroze a kamoli svrgnu s trona
Dokle god gledamo vrijednost altcoina kao usporedbu s bitcoinom nemaju ni prilku za borbu. "No hard feelings", navedno je samo moje mišljenje.