Tek sam nedavno počeo proučavati sve vezano za lighting network tako da ću probati objasniti moje viđenje ove nadogradnje, ali svakako se informirajte i na drugim mjestima. ima puno dobrih youtube videa na temu.
Prvo da se dotaknem što lighting network donosi. Ukratko ako bude uspješno implementirana na glavnu mrežu (main net) za sad je uglavnom na testiranju, lighting network donosi skoro besplatne (par centi) trenutne transakcije na Bitcoin blockchainu. Razmislite malo što to znači. Po meni svi coini kojima je glavna namjena plaćanje, instant postaju beskorisni. Zašto bi neko koristio nova rješenja ako bitcoin to sve može pokriti sam? Nisam financijski savjetnik, sami proučite problematiku.
Vrlo pojednostavljeno kako lighting network radi:* Glavna poanta je da se stvaraju side chains (pod lanci), što efektivno znači da main chain ima samo dvije transakcije stvaranje i zatvaranje tog side chaina
* Svaki side chain može imati u sebi nebrojeno mnogo transakcija i time ne opterećuje glavnu mrežu
* Svaka transakcija na side chainu je potpisana od obje strane. Bilo koja strana u bilo kojem trenutku može zatvoriti side chain. U tom trenutku dolazi do raspodjele novca i upisa na glavnu mrežu
Primjer:Svaki dan kupujem ručak bitcoinom u McDonaldsu. Otvorim side chain s McDonaldsom sa recimo 0.1 BTC. Recimo da ručak košta 0.01 BTC. Svaki radni dan u tjednu platim ručak. Transakcije su upisane samo na side chainu. Došao je petak i odlučio sam promjeniti restoran. U tom trenutku nakon 5 dana side chain ima potpisane transakcije iz kojih se vidi da 0.05 BTC pripada meni a 0.05 BTC pripada i restoranu. Side chain se zatvara na glavnoj mreži i svako od nas dobije količinu BTC koja mu pripada.
E sad to je vrlo pojednostavljeno, u stvarnom svjetu lighting network traži već postojeće side chaine sa dovoljnom likvidnosti kako bi našu transakciju doveo do cilja optimalnim putem (zamislite graf sa puno točaka(node) proizvoljno povezanih i različitih likvidnosti). Preporučam da pogledate neki od videa na youtube jer je puno lakše shvatiti iz vizualnog prikaza. Nadam se da sam barem malo pomogao a ne samo još više zakomplicirao temu