...
Kao što je bitobran gore napisao, a ljudotina tehnički opisao, postoji problem i postojat će, likvidnosti otvorenih kanala. Samim time smatram da je nemoguće izbjeći hubove koji će imati ogromne količine kanala i bitcoina na njemu. Naravno, to je pod pretpostavkom da network dođe do mainstreama, tj. do masovnog korištenja. Jednostavno će se morati pojaviti treća strana koja će hendlati sve te kanale.
Kanale ne menađira niti ih treba menađirati niti će ih ikada menađirati ITKO osim sudionika kanala (dva noda). Kanale menađira onaj tko ih je otvorio tj. njegov nod. Ako ja otvorim kanal prema tebi, mogu ga zatvoriti ili moj nod, ili tvoj nod, nije nam potreban niti će na ikada biti potreban, niti je to uopće moguće da njime upravlja netko treći.
Svatko "hendla" svoj kanal, baš kao što u BTC-u sada svatko "hendla" svoj wallet ili svoj full node ili svoj mining rig. Nije potreban nitko treći. Ono što je moguće je da ti ne želiš imati LN node, pa iskoristiš neki tuđi node da prati tvoju transakciju, no to je tvoja želja i odabir i u potpunosti je nepotrebno.
Ligth network je odličan projekt, i sjajno zamišljen, ali naravno, kao i sve dobro što se desilo u čovječanstvu uvijek se na kraju postavlja pitanje zarade, profita i kontrole. Sjetimo se Teslinog primjera.
Svaki vlasnik noda može postaviti svoj fee na taj node. Desit će se prava mala revolucija u zaradi na Bitcoinu. Vlasnici nodova će zarađivati satoshije te se međusobno natjecati sa fee-ovima kako bi što više transakcija išlo preko njih. Treba imati na umu da se u LN-u fee može postaviti na "mili satoshi"....znači fee može biti MANJI od jednog satoshia.
Također, postoji još niz problema koji još nisu rješeni.
1: user interface. Shvaćam da je još u nastajanju, i pitanje je kako će izgledati i koliko će biti razumljiv mogućem prosječnom korisniku.
Proguglaj, postoje već walleti koji izgledaju bolje od postoječih BTC walleta i nisu ništ amanje razumljivi od postojećih walleta, što ne znači da et to još terba pojednostaviti.
2: maliciozno ponašanje. što pod time mislim? kako spriječiti zlonamjernu osobu/e u istovremenom otvaranju i zatvaranju na tisuće novih kanala? znamo da se svako otvaranje i zatvaranje kanala broadcasta na main chain mrežu, što bi, neizbježno, uzrokovalo poteškoće na main chain mreži. i to, koliko znam, još nije rješeno.
To se ne može niti treba riješiti. Onaj tko "otvara i zatvara kanale" ustvari radi transakcije na blockchainu. Već godinama postoji spam transakcija na blockchain-u. LN to niti može niti treba niti želi riješiti. Spam neće biti ništa lakši niti teži niti intenzivniji zbog LN-a. Tko želi plačati fee-ove za transakcije od kojih nema koristi, neka plača, to je njegovo pravo (ne treba zaboraviti da u BTC-u spam košta i da spammer ne plaća ništ amanji fee od bilo koga drugoga).
Sa decentralizacijom mining-a (Samsung je najavio da se baca u proizvodnju ASIC-a, mining se seli iz Kine, postoje najave i drugih proizvođaća hardware-a itd.) past će i mogučnost pojedinih minera da namjerno spamaju blockchain kako bi dizali fee jer neće oni biti ti koji priklupljaju taj isti fee, pa im spam neće biti financijski isplativ.
Isto tako, taj spam neće NIKAKO utjecati na LN. Kad si jednom otvorio kanal i ubacio BTC u taj kanal, to je to, spam na blckchain-u te više ne zanima niti te dira. Ako si dobro povezan, oni mogu trošiti BTC na fee-ove koliko ih volja.
3: za ovo nisam sto posto siguran, ali mislim da se postavlja pitanje i o lightning networku sa, ili bez segwita. što bi, bez segwita uzrokovalo nove sigurnosne poteškoće.
Da, LN bez SegWit-a bi bio manje siguran tj. ista doza sigurnosti bi bila teža za postići nego LN sa Segwitom. No kako je Segwit aktivan, tako i priča o tome više nema smsila. Svaki LN wallet koristi Segwit i to nije nešto "opcionalno". SegWit je tu i nema nazad. Ako koristiš LN, koristiš i SegWit, htio ti to ili ne. Na kraju krajeva, svatko normalan već sada koristi Segwit. Nije baš da itko pametan želi plačati 70% veće fee-ove...