Možemo mi pričati što hoćemo ali sve dok ljudi ne vide mogućnosti praktične primjene bitcoina u svakodnevnom životu, ljudi će biti nepovjerljivi i smatrati to običnom spekulacijom ili načinom kako kriminalci jedni drugima plaćaju drogu na dark webu.
To je istina. Međutim, trenutno ne vidim zašto bi moju baku (ili neku osobu koja nema veze s kriptom) mogućnost plaćanja neke javne usluge kriptom "natjeralo" na korištenje kripta. Takvi ljudi će uvijek reći "zašto da odvoz smeća plaćam kriptom ako ga mogu platiti fiatom?". Njima će to izgledati kao nepotrebno kompliciranje jer trebaju fiat pretvoriti u kripto da bi onda platili odvoz smeća ili neku drugu javnu uslugu. Takvim ljudima treba pokazati koje su prednosti kriptovaluta pred klasičnim novcem, a trenutno mi niti jedna stvar ne pada na pamet. To ne znači da nema prednosti, ali ja govorim o prednostima koje će biti bitne ljudima poput moje bake, tate ili mame. Njih ne zanima mogućnost trenutnog slanja love bilo gdje u svijetu skoro bez ikakve naknade. Ne zanima ih zaštita od inflacije kad inflacija kod nas nije velika.
I da se razumijemo. Ovo nikako nije kritika toga što Electrocoin radi u Hrvatskoj. Svaka nova primjena je pozitivna i definitivno podržavam sve što su do sad napravili.
Da li si čitao priču iza uvođenja payceka u Hrvatskoj?
Electrocoin ju je uveo jer je postojala potreba za tim i tržište.
Velikom broju iznajmljivača apartmana na moru gosti su počeli tražiti opciju da smještaj plate crypto valutama.
Jasno da je našim ljudima to bilo prekomplicirano sve dok Electrocoin nije ponudio svoje jedinstveno rješenje - paycek.
Stvar je u tome da iznajmljivači uopće ne dolaze u doticaj sa cryptom.
Gosti plate crypto valutom preko aplikacije paycek koja automatski pretvori crypto iznos u kune i to isplati na račun iznajmljivača, tako da oni ne moraju ništa znati o cryptu
Tako i baka bez interneta negdje na otoku može iznajmiti sobu turistu i on joj može platiti bitcoinom, a ona će isplatu dobiti u kunama i uopće se neće opterećivati s time da razumije što je bitcoin ili Internet.(naravno sa ovom dodatnom opcijom plaćanja svoje usluge povećava si i šanse da dobije novog gosta a tu "matematiku " čak i stara baka razumije )😀
Gost će imati još jednu dodatnu opciju plaćanja usluge, i priliku da "višak " crypta potroši na ljetovanje bez mučenja da nađe jeftini način zamjene crypta u lokalni novac.
Electrocoin će naravno zaraditi na proviziji i svi su na dobitku
Ako ovo nije savršeni primjer praktične primjene crypta u svakodnevnom životu onda ne znam što je 😁😁
Ukratko, usluga je tu i dostupna je jer su to gosti tražili a iznajmljivači su se prilagodili i prihvatili ono što im je Electrocoin ponudio.