To su već jako dugo. Realno, ako gledaš samo M0 (čista fizička keš lova) doslovno je u postocima u odnosu na more raznoraznih kredita, mjenica, CFD-ova i sličnog.
Međutim, iako je postotak keš love mali, ogroman postotak ljudi ga i dalje koristi u svakodnevnom plaćanju - zato ga se i želi maknuti.
Ovisi o zemlji.
Kod nas još uvijek ima puno ljudi koji plaćaju isključivo gotovinom, i to ne samo penzići.
Pa ima ljudi koji uopće ne koriste Internet banking za plaćanje računa već radije čeka par sati pred Finom ili Poštom
S druge strane, kaže mi friend koji živi u Švedskoj da je tamo gotovo nemoguće vidjeti novac u svakodnevnom opticaju, gotovo isključivo se koriste kartice za plaćanje, za gotovo 99 % transakcija.
Tamo možeš živjeti mjesecima ili godinama a da uopće ne vidiš njihov novac
Siguran sam da ljudima tamo neće biti nikakav problem ako država jednog dana odluči uvesti digitalne krune i digitalno plaćanje jer gotov novac praktički i ne koriste.
Kod nas će takve promjene ići sporije zbog navike ljudi da imaju gotov novac u novčaniku ali primjećujem nakon Covida da se povećao broj mjesta koji prihvaća plaćanje karticom.
Na kraju ovog puta gotovo sam siguran da nas čeka digitalni euro i big brother koji vidi sve naše transakcije i koliko love imamo.