Nepoznati počinitelj je učinio nedostupnim računalne podatke tvrtke iz Osijeka instaliranjem malware programa te je za otključavanje zahtijevao uplatu 0.5 Bitcoina što je tvrtka i uplatila, a podaci im do danas nisu otključani.
Ovo mi zvuči kao klasični Ransomware napad i siguran sam da su za to koristili wInd0wS malware, ali izgleda da više nema ni poštenih lopova
https://osjecko-baranjska-policija.gov.hr/vijesti/ostecenje-racunalnih-podataka-38520/38520
Hm... Ovo sigurno nije neka hakerska skupina jer koliko mi je poznato, oni uvijek dekriptiraju podatke nakon uplate otkupnine. Kad to ne bi radili, nitko im ne bi niti platio otkupninu jer bi znali da do podataka ionako ne mogu doći. Ovo samo još jednom dokazuje da je offline backup najbolja zaštita.
Upravo tako samo nitko o tome ne razmišlja previše dok se nešto ne dogodi a onda je kasno za plakanje.
Što se tiče informatičke sigurnosti, tu su naše tvrtke još u srednjem vijeku, informatički nepismeni i tu očito nema pomoći.
Ali i mene čudi da su prevaranti primili isplatu u btc i nisu otključali podatke.
S takvom strategijom ovi prevaranti si neće puno pomoći jer kada se to pročuje, nitko im više neće plaćati otkupninu a koja je svrha svega toga ako ti žrtve više neće htjeti ništa plaćati?
Možda se radi o nečemu drugom, osobnoj osveti bivšeg zaposlenika ili nešto slično jer klasični prevaranti ne rade na ovaj način.