Pages:
Author

Topic: Novosti - page 55. (Read 86544 times)

legendary
Activity: 2590
Merit: 1236
January 30, 2023, 05:26:37 AM
jesi siguran da se sada ne mozes logovati i preuzeti te podatke?

nisam korisnik, pa ne znam, ali znam da je za npr. Celsius to moguce i danas, samo su ubacili obavestenje da se ne uplacuju sredstava, jer je firma u bankrotu (ocigledno je bilo neobavestenih koji su uplacivali, ili imali neki DCA aktiviran ka tim adresama koji i dalje radi)

Srećom ni ja nisam koristio FTX ali vidim da na stranici ftx.com nema mogućnosti prijave nego je samo postavljen link za više informacija. Nisam se previše zanimao jer nisam bio korisnik, ali pretpostavljam da nije moguće doći do popisa transakcija. Ili barem nije lako doći jer korisnik nema mogućnost za prijavu.
legendary
Activity: 2156
Merit: 1151
Nil Satis Nisi Optimum
January 30, 2023, 03:33:46 AM
-snip
. Kako bi sad korisnici FTX-a došli do popisa transakcija ako ga nisu preuzeli prije nego se mjenjačnica raspala?

jesi siguran da se sada ne mozes logovati i preuzeti te podatke?

nisam korisnik, pa ne znam, ali znam da je za npr. Celsius to moguce i danas, samo su ubacili obavestenje da se ne uplacuju sredstava, jer je firma u bankrotu (ocigledno je bilo neobavestenih koji su uplacivali, ili imali neki DCA aktiviran ka tim adresama koji i dalje radi)
legendary
January 30, 2023, 02:59:46 AM
Da, i ja se nadam da idemo prema tome i da ćemo u budućnosti imati dobar i kvalitetan izbor decentraliziranih mjenačnica, jer će takve transakcije ići ''ispod radara'' nadležnih.
Jedini problem će biti u dokazivanju podrijetla novca, ako se bude radilo o većim iznosima za koji će se kupovati kuće, stanovi ili jahte.
No, domchi je u drugom postu dao jedan jako dobar primjer kako se može složiti dobar FIFO koji će zadovoljiti poreznike, pa je možda to rješenje za ovakve probleme.
Zanima me i kako će na kraju završiti rasprave u EU parlamentu o kriptu i kakva će točno biti regulacija kripta u EU.

Zašto bi trgovanje na DEX-ovima bilo problem za dokazivanje podrijetla novca? Za one koji to moraju sigurno će biti jednostavnije da se transakcije bilježe na blockchainu nego u internoj bazi neke mjenjačnice koja možda za nekoliko mjeseci neće niti postojati pa korisnici neće moći doći do popisa transakcija. Kako bi sad korisnici FTX-a došli do popisa transakcija ako ga nisu preuzeli prije nego se mjenjačnica raspala?
legendary
Activity: 3374
Merit: 1824
January 29, 2023, 11:19:48 AM
Dakle, dolazi big brother na velika vrata, sada će nam i valuta biti digitalna i veliki brat će sve moći vidjeti, koliko novca imamo i gdje smo trošili  Grin
Zbog strože regulative EU, banke će vjerojatno u budućnosti ograničavati kripto transakcije a vjerojatno ih i blokirati, jer će im to postati preskupo i prekomplicirano za njihovo poslovanje.
Nadam se da će posljedica svega ovoga biti nastanak dobrih decentraliziranih mjenačnica pa neka onda njih pokušaju regulirati. Ja tebi sa svog računa ili elektronskog sustava plaćanja pošaljem novac na tvoj račun a ti meni prosljediš kripto. Fiat ne dolazi u kontakt sa računima od mjenačnica i drugih servisa povezanih sa kriptovalutama. Samim time banke nemaju šta blokirati. Jedna potpuno normalna transakcija od osobe A ka osobi B kakvih ima milion svaki dan.   

Da, i ja se nadam da idemo prema tome i da ćemo u budućnosti imati dobar i kvalitetan izbor decentraliziranih mjenačnica, jer će takve transakcije ići ''ispod radara'' nadležnih.
Jedini problem će biti u dokazivanju podrijetla novca, ako se bude radilo o većim iznosima za koji će se kupovati kuće, stanovi ili jahte.
No, domchi je u drugom postu dao jedan jako dobar primjer kako se može složiti dobar FIFO koji će zadovoljiti poreznike, pa je možda to rješenje za ovakve probleme.
Zanima me i kako će na kraju završiti rasprave u EU parlamentu o kriptu i kakva će točno biti regulacija kripta u EU.
legendary
January 29, 2023, 11:14:19 AM
Nadam se da će posljedica svega ovoga biti nastanak dobrih decentraliziranih mjenačnica pa neka onda njih pokušaju regulirati. Ja tebi sa svog računa ili elektronskog sustava plaćanja pošaljem novac na tvoj račun a ti meni prosljediš kripto. Fiat ne dolazi u kontakt sa računima od mjenačnica i drugih servisa povezanih sa kriptovalutama. Samim time banke nemaju šta blokirati. Jedna potpuno normalna transakcija od osobe A ka osobi B kakvih ima milion svaki dan.   

Mislim da to i je cilj svih decentraliziranih mjenjačnica koje se pojavljuju. A nakon FTX sranja polako i ljudi shvaćaju bit one poznate "not your keys, not your crypto" pa se više okreću DEX-ovima. Do sad su centralizirane mjenjačnice imale puno bolje sučelje koje je bilo više user friendly, ali sad dolaze i nove decentralizirane mjenjačnice kojima nije jedini adut da nema depozita nego im je i korisničko sučelje jedan od aduta.
legendary
Activity: 2730
Merit: 7065
January 29, 2023, 08:27:29 AM
Dakle, dolazi big brother na velika vrata, sada će nam i valuta biti digitalna i veliki brat će sve moći vidjeti, koliko novca imamo i gdje smo trošili  Grin
Zbog strože regulative EU, banke će vjerojatno u budućnosti ograničavati kripto transakcije a vjerojatno ih i blokirati, jer će im to postati preskupo i prekomplicirano za njihovo poslovanje.
legendary
Activity: 3472
Merit: 3507
Crypto Swap Exchange
January 28, 2023, 06:36:24 AM
Evo još nekih kripto novosti.
Čini se da EU uvodi stroža pravila bankama koji se bave sa kriptovalutama.
EU parlament je donio nova pravila koji će od banaka tražiti da drže više kapitala kako bi se osigurali od potencijalnih gubitaka na kripto tržištu.
Ova pravila još nisu zakon, jer je potrebna suglasnost cijelog EU parlamenta i ministara financija EU.
U pripremi je i zakon o uvođenju digitalnog eura.
EU komisija priprema potrebne zakone s kojima bi digitalni euro postao zakonito sredstvo plaćanja.
Izvor: https://crobitcoin.com/eu-uvodi-stroze-zakone-bankama-povezanim-s-kriptovalutama/

Mislim adje sve to u sklopu regulacije i uvodjenja kritpovaluta u sistem. Dakle, nije strozije nego samo regulsanije, jer od 2025 sve banke ce moci da drze do 2% kapitala u kriptovalutama.
Bice sigurno nekih ogranicenja kao sto kazes, ali pre bih rekao da je ovo pozitivan pomak ka opstoj upotrebi kriptovaluta. Sigurno da banka nece drzati 2% kapitala a onda blokirati transakcije i izbegavati da koriste taj kapital.

https://bitcoinist.com/eu-law-banks-hold-2-in-crypto-bitcoin/
legendary
January 28, 2023, 04:26:34 AM
Evo još nekih kripto novosti.
Čini se da EU uvodi stroža pravila bankama koji se bave sa kriptovalutama.
EU parlament je donio nova pravila koji će od banaka tražiti da drže više kapitala kako bi se osigurali od potencijalnih gubitaka na kripto tržištu.
Ova pravila još nisu zakon, jer je potrebna suglasnost cijelog EU parlamenta i ministara financija EU.
U pripremi je i zakon o uvođenju digitalnog eura.
EU komisija priprema potrebne zakone s kojima bi digitalni euro postao zakonito sredstvo plaćanja.
Izvor: https://crobitcoin.com/eu-uvodi-stroze-zakone-bankama-povezanim-s-kriptovalutama/

legendary
January 25, 2023, 07:00:03 AM
Novi zakonski limit je 1000 EUR bez ID-a od 1.1.2023.

Jel imaš kakav link? Guglam, ali ne mogu nać ništa što rezonira s tom informacijom.

Dao je link na novi zakon u prethodnom postu:

Što kažete na novi zakon koji se primjenjuje od 1.1.2023. https://www.zakon.hr/z/117/Zakon-o-sprje%C4%8Davanju-pranja-novca-i-financiranju-terorizma
Nece se moci potrositi 1000 eur nigdje bez kyca   Cheesy

Pretpostavljam da se radi o članku 10. gdje između ostalog piše:
2. transakcija ne prelazi vrijednost od 1.000,00 eura, bez obzira je li riječ o jednokratnoj transakciji ili o više transakcija koje su međusobno očigledno povezane
hero member
Activity: 616
Merit: 565
#NeverForgetGoba
January 24, 2023, 08:26:10 AM

Jel imaš kakav link? Guglam, ali ne mogu nać ništa što rezonira s tom informacijom.
newbie
Activity: 12
Merit: 5
January 24, 2023, 08:23:47 AM
legendary
January 24, 2023, 07:40:24 AM
Pretpostavljam da je to riješio slično kao i ja, tj. nije sve promjenio u jednoj već u nekoliko transakcija.
Tako sam ja to riješio prošle godine kada sam prodavao btc u jednoj našoj lokalnoj kripto mjenjačnici.
Ukratko, dosta su ti oni fleksibilni, cilj im je da obave posao pa se sve može dogovoriti.
Pošalješ unaprijed email, objasniš što trebaš i sve se riješi.

Ne znam je li napravljeno u jednoj ili više transakcija ali znam da nije išao više puta u mjenjačnicu. Naravno da su fleksibilni kad zarade dobru lovu kod promjene velikog iznosa. Postotak je isti ali nije isto kad ti netko dođe sa 100€ ili 10.000€.

S obzirom da za transakcije ispod 15 000 kn odnosno sad 2 000 eura, ako se nije promijenilo od početka godine, ne treba davati nikakve dokumente i OIB, porezna nema načina da otkrije da je jedna osoba obavila više kripto transakcija.

Kako sad kažeš 2000€, a iznad smo pisali da je iznos smanjen na 1.000€? Koliko je na kraju? Nisam mijenjao ali sam čuo da je limit smanjen.

Rekao sam 15 000 kn odnosno 2 000 eura ako se nije promijenilo od početka ove godine jer ove godine još nisam bio u toj kripto mjenjačnici pa ne znam njihove nove limite, od 1.1.2023.
Pretpostavljam da je sada 1 000 eura ali ne mogu reći 100% jer ove godine još nisam ništa mijenjao iz kripta u fiat.
Koliki god da je novi limit,  prilagoditi ćemo se, na isti način kao i prošle godine  Grin
legendary
January 24, 2023, 07:30:36 AM
Pretpostavljam da je to riješio slično kao i ja, tj. nije sve promjenio u jednoj već u nekoliko transakcija.
Tako sam ja to riješio prošle godine kada sam prodavao btc u jednoj našoj lokalnoj kripto mjenjačnici.
Ukratko, dosta su ti oni fleksibilni, cilj im je da obave posao pa se sve može dogovoriti.

Ne znam je li napravljeno u jednoj ili više transakcija ali znam da nije išao više puta u mjenjačnicu. Naravno da su fleksibilni kad zarade dobru lovu kod promjene velikog iznosa. Postotak je isti ali nije isto kad ti netko dođe sa 100€ ili 10.000€.

S obzirom da za transakcije ispod 15 000 kn odnosno sad 2 000 eura, ako se nije promijenilo od početka godine, ne treba davati nikakve dokumente i OIB, porezna nema načina da otkrije da je jedna osoba obavila više kripto transakcija.

Kako sad kažeš 2000€, a iznad smo pisali da je iznos smanjen na 1.000€? Koliko je na kraju? Nisam mijenjao ali sam čuo da je limit smanjen.
legendary
January 24, 2023, 06:12:33 AM
Što kažete na novi zakon koji se primjenjuje od 1.1.2023. https://www.zakon.hr/z/117/Zakon-o-sprje%C4%8Davanju-pranja-novca-i-financiranju-terorizma
Nece se moci potrositi 1000 eur nigdje bez kyca   Cheesy

Ništa neočekivano. Govorilo se da nam se sprema takav zakon još krajem prošle godine. Uvijek ostaje P2P razmjena za bilo koga tko želi anonimnost.

Inače, do kraja 2022. iznos bez KYC-a je bio 15.000 kn (2.000 €) ali osobno znam čovjeka koji je bez problema mogao zamijeniti do 70.000 kn bez identifikacije u jednoj zagrebačkoj mjenjačnici. Ne znam kako su oni to pravdali ali tom liku je bilo svejedno. Ove godine mislim da još nije mijenjao pa ne znam je li se što promijenilo.

legendary
January 24, 2023, 05:32:36 AM

Ništa neočekivano. Govorilo se da nam se sprema takav zakon još krajem prošle godine. Uvijek ostaje P2P razmjena za bilo koga tko želi anonimnost.

Inače, do kraja 2022. iznos bez KYC-a je bio 15.000 kn (2.000 €) ali osobno znam čovjeka koji je bez problema mogao zamijeniti do 70.000 kn bez identifikacije u jednoj zagrebačkoj mjenjačnici. Ne znam kako su oni to pravdali ali tom liku je bilo svejedno. Ove godine mislim da još nije mijenjao pa ne znam je li se što promijenilo.
full member
Activity: 1204
Merit: 162
January 24, 2023, 02:25:53 AM
Kod nasu Crnoj Gori sve transakcije koje se uplacuju na Binance i slicno provjeravaju. Porijeklo novca ko sta itd... Ovo su informacije iz banke posto mi je drug na visokoj poziciji u jednoj banci. Mi smo kao drzava cak potpisali ugovor sa Ripple prije neki dan da naprave prvi digitalni stable coin drzave... Jel samo prica za politicke poene ili ce biti nesto od toga vidjecemo.
newbie
Activity: 12
Merit: 5
January 23, 2023, 05:54:17 PM
legendary
Activity: 2212
Merit: 7064
January 21, 2023, 10:47:20 AM
Čini se da Iran i Rusija sve bolje surađuju, i to ne samo vojno i politički već i na području kripta.
Ako je ova vijest točna, čini se da ove dvije zemlje zajednički rade na stvaranju stablecoina, koji bi služio za plaćanje u njihovoj međusobnoj trgovini.
Istovremeno rade i na CBDC i obe zemlje su zabranile svojim građanima da koriste kriptovalute za bilo kakve uplate   Roll Eyes
Jasno je da sve zemlje zajedno rade na ukidanju gotovinskog novca i uvođenju nekog robovskog CBDC digitalnog novca, a vani se međusobno kao bore i smanjuju broj stanovništva.
Ima jedna web stranice prati novosti za CBDC na globalu:
https://cbdctracker.org/
legendary
January 21, 2023, 10:16:49 AM
Evo nekih novih, zanimljivijih kripto novosti.
Prije svega, čuvajte se klikanja na Google ads.
Jedan influencer je na taj način ostao bez svojih kriptovaluta i NFT-a u vrijednosti par tisuća dolara.
Treba pripaziti na Rhadamanthys Stealer zlonamjerni softver koji se širi preko Google oglasa.
https://crobitcoin.com/iza-google-adsa-skriven-malware-koji-je-ispraznio-kripto-novcanik-nft-influencera/

Čini se da Iran i Rusija sve bolje surađuju, i to ne samo vojno i politički već i na području kripta.
Ako je ova vijest točna, čini se da ove dvije zemlje zajednički rade na stvaranju stablecoina, koji bi služio za plaćanje u njihovoj međusobnoj trgovini.
Tako bi se izbjeglo korištenje američkog dolara ili njihovih valuta. koje su pod sankcijama.
Očito na ovaj način se žele zaobići međunarodne sankcije a znamo da rusi imaju viška struje  Grin
https://crobitcoin.com/iran-i-rusija-rade-na-zajednickom-stablecoinu/

legendary
Activity: 2730
Merit: 7065
January 15, 2023, 09:52:55 AM
Inače, čini se da Nigerija planira napraviti pravni okvir za stablecoine i ICO, sudeći po ovom članku:

https://crobitcoin.com/nigerija-planira-pravni-okvir-za-stablecoine-i-ico/

Čini se da to predlaže središnja banka Nigerije, a s obzirom na činjenicu da bi stablecoini mogli postati  uspješna metoda plaćanja u zemlji.
Vrlo zanimljiva vijest, posebno za vrlo veliku kripto zajednicu u Nigeriji.
Možda i još neke druge zemlje krenu u ovom pravcu.
Poznato je da nigerijci mnogo koriste kako bitcoin tako i ostale kriptovalute. Ne samo da su po tome najjači u Africi nego je stopa prihvaćanja kripta jedna od najvećih u svijetu. Ali nakon one nedavne odluke da ograniče građane da mogu podizati samo $200-250 tjedno što je rezultat slabog korištenja njihove centralizovane Naire, iskreno nisam očekivao da će pokušati legalizovati (da tako kažem) ili regulirati kripto i stabilne valute donošenjem novog zakonskog okvira.

Ali treba biti oprezan. Ne rade oni to iz ljubavi i poštovanja prema kriptovalutama i da bi svojim građanima olakšali korištenje istih. Želja je da se one iz sive i crne ekonomije stavi pod svoje krilo gdje će im se onda naplačivati porezi i ostale dadžbine.
Pages:
Jump to: