Pretpostavljam da je to riješio slično kao i ja, tj. nije sve promjenio u jednoj već u nekoliko transakcija.
Tako sam ja to riješio prošle godine kada sam prodavao btc u jednoj našoj lokalnoj kripto mjenjačnici.
Ukratko, dosta su ti oni fleksibilni, cilj im je da obave posao pa se sve može dogovoriti.
Pošalješ unaprijed email, objasniš što trebaš i sve se riješi.
Ne znam je li napravljeno u jednoj ili više transakcija ali znam da nije išao više puta u mjenjačnicu. Naravno da su fleksibilni kad zarade dobru lovu kod promjene velikog iznosa. Postotak je isti ali nije isto kad ti netko dođe sa 100€ ili 10.000€.
S obzirom da za transakcije ispod 15 000 kn odnosno sad 2 000 eura, ako se nije promijenilo od početka godine, ne treba davati nikakve dokumente i OIB, porezna nema načina da otkrije da je jedna osoba obavila više kripto transakcija.
Kako sad kažeš 2000€, a iznad smo pisali da je iznos smanjen na 1.000€? Koliko je na kraju? Nisam mijenjao ali sam čuo da je limit smanjen.
Rekao sam 15 000 kn odnosno 2 000 eura ako se nije promijenilo od početka ove godine jer ove godine još nisam bio u toj kripto mjenjačnici pa ne znam njihove nove limite, od 1.1.2023.
Pretpostavljam da je sada 1 000 eura ali ne mogu reći 100% jer ove godine još nisam ništa mijenjao iz kripta u fiat.
Koliki god da je novi limit, prilagoditi ćemo se, na isti način kao i prošle godine