To samo govori koliko su te banana drzave nebitne u svjetskim okvirima. Pa u jednoj Srednjoafrickoj Republici vecina ljudi nema pristup struji i Internetu pa mozes misliti kakav ce interes biti za bitcoinom te da li ce drzava uopce biti sposobna implementirati tako nesto. Salvador je ipak bolji od njih ali i to je u biti vukojebina sa visokom stopom kriminala.
Mislim da je to plitko razmišljanje, iako po nekim informacijama oko 15% ljudi ima pristup električnoj energiji, možda nemaju redovnu struju ali imaju solarne panele, a kontinent Afrika ima jedan on najvećih Bitcoin rasta na planeti.
Siguran sam da svi imaju mobitel i to je sve što ti je potrebno za bitcoin novčanik i njegovo primanje i slanje.
Znaš i sam da su ljudi iz Nigerije vrlo aktivni na forumu, a Srednjoafricka Republika im nije tako daleko.
Malo preciznijih informacija za 2021 u Srednjoafrickoj Republici, 557,100 ljudi ima internet konekciju, +1,500,000 ljudi ima mobitel:
https://datareportal.com/reports/digital-2021-central-african-republicU nekom statističkom prosjeku vjerujem da si u pravu, a situacija u nekim zemljama Afrike, poput Južne Afrike, Nigerije, Egipta... je vjerojatno puno bolja nego u mnogim drugim zemljama Afrike.
No, postoji i neka druga realnost, izvan službenih statistika, vijesti, medija... o kojima se jako malo govori jer to nikoga ne zanima.
Mi Europljani ili zapadnjaci neke mnoge stvari poput kuće ili stana, kreveta, kompjutora, struje, Interneta, pitke vode... uzimamo zdravo za gotovo pa vjerujemo da ako neki Afrikanci i nemaju kompjutor i struju, imaju sigurno mobitel i solarne panele i nije im nikakav problem koristiti bitcoin i kriptovalute.
Evo sada jedne druge perspektive, koja se baš ne uklapa u to ''vjerovanje'' a govorim iz osobnog iskustva.
Preko jedne domaće udruge sponzoriram školovanje jedne djevojčice iz Ugande.
Ne radi se o nekom velikom novcu, praktički za trošak školarine, hrane, knjiga, odjeće.. dovoljno je 30 $ mjesečno što je za nas smiješan iznos.
No, ta djevojčica ne živi u glavnom gradu Ugande, Kampali, gdje još i postoji neka osnovna infrastruktura, struja, Internet... već u nekom ubogom selu jako daleko od civilizacije.
Tamo se još uvijek kuće prave od zemlje i slame, pod je zemljani, kreveta i madraca nema već se spava na tom zemljanom podu na krpama, naravno nema ni struje, ni pitke vode, ...
Internet, mobiteli, solarni paneli, kompjutori? TO je znanstvena fantastika za njih.
Jedini način komunikacije mene i supruge sa tom djevojčicom je da napišemo pismo u Wordu, pošaljemo na email udruge, udruga onda kada skupi više pisama, jednom ili dvaput mjesečno pošalje sva ta pisma njihovom koordinatoru u glavnom gradu Kampali.
Onda taj čovjek mora sva ta pisma isprintati na papir, staviti u torbu, iznajmiti malo bolji auto obično terenac jer do tih udaljenih sela nema ni asfalta ni pravih putova, ništa...
Trebaju mu sati da se nekako probije do tih sela i podijeli naša pisma i preda novac u školu za daljne školovanje te djece.
I sada glavno pitanje, kako da ja toj djevojčici koja ima već 15 godina a i dalje živi u zemljanoj kućici bez kreveta, struje, vode, Interneta, kompjutora ... pomognem sa bitcoinom?
Jednostavno, nema načina, sve dok možda, kada napuni 18 godina, završi srednju školu, i nadam se, uspije upisati fakultet u glavnom gradu i tamo se, nadam se, konačno nauči služiti mobitelom, kompjuterom, Internetom, i shvati sve blagodati civilizacije
Mislite da me ova situacije ne frustrira?
A nije njezin slučaj usamljen.
Kod nas si i najveći siromah može priuštiti struju i vodu, pa može koristiti i kompjutor i Internet (makar u javnoj knjižnici) a tak je i u većini drugih zemalja, ali ima jako puno ljudi koji žive ''ispod radara'' u Africi, i nemaju apsolutno nikakve mogućnosti da se služe kriptovalutama ili postanu dio toga.
To je žalosna stvarnost ali je tako i zato, ako želimo pričati o stvarnosti ljudi u Africi, na žalost za puno njih je znanstvena fantastika da se počnu služiti bitcoinom.
Zbog toga kažem, kripto, bitcoin... su super stvari i mnogim ljudima su promijenile živote ali ljudi nemojte se zavaravati, ima veliki broj ljudi koji od toga nemaju nikakve koristi jer jednostavno nemaju nikakvih uvjeta ni znanja da bi se koristili kriptom.
Budite zahvalni na onome što ste dobili s kriptom i sretni da niste rođeni u nekoj afričkoj zabiti bez struje, vode, Interneta, kompjutora, mobitela..svega što po defaultu smatrate normalnim i svakodnevnim dijelom svojih života.
Vjerujte mi, ima puno ljudi kojima to nije dio svakodnevice.