Wzrost był pewny (99%), wysokość wzrostu nie. Standard jak duża giełda wrzuca nowego shitcoina, choć niekoniecznie z takimi wzrostami.
@Tytanowy Janusz
Niektóre ICO robią/robiły podobnie, np. Ethereum, z tym że cena rosła czasowo, a nie kwotowo. W sumie nie wiem, które bardziej się opłaca dla emitenta, które podejście umożliwi zebranie większej kwoty.
Zgadza się. ICO robiły tak zwane pre-sale i tam nawet 80% zniżki, potem kilka etapów sprzedaży z różnymi poziomami cenowymi. Było to jednak nie jawne (trzeba był ufać firmie na słowo co do ilości tokenów sprzedanych), a tokeny zostawały rozdane po zakończeniu ICO i od razu dumpowane przez tych, co kupili na zniżce a następnie przez spanikowaną resztę. Rozwiązanie może i dobre dla firm zbierających fundusze, świetne dla scamów i kiepskie dla inwestorów (zwłaszcza dla kupujących bez zniżki). W opisanym przeze mnie przykładzie ciekawego i uczciwego IEO widzisz na bieżąco w karnecie ile jeszcze zostało tokenów na obecnej półce. Możesz zebrać ostatnie 10 btc z półki 100 sat i wystawić na 109 sat i wyrwać 9%, bo stajesz się pełnoprawnym właścicielem tokenów w momencie ich zakupu i od razu możesz nimi handlować. A nie kupujesz tokeny a potem czekasz miesiącami aż wejdą na giełdę (o ile wejdą). Projekt, który przystępuje w ten sposób do IEO dostaje środki miesiącami wraz ze wzrostem ceny i realizacją projektu
Projekt nie jest realizowany, cena nie rośnie, nie realizowane są wyższe zlecenia, brak dopływu nowej kasy, mniej oszukanych inwestorów.
Projekt jest realizowany, cena rośnie, napływa nowa kasa z realizacji kolejnych zleceń wiszących coraz wyżej.
ICO blokują sobie część tokenów na lata, ale nie działa to tak jak mój pomysł, bo tokeny są odblokowane niezależnie od realizacji projektu i następnie dumpowane w nieogarniętych inwestorów po coraz niższych cenach.
Mam nadzieję, że ktoś to kiedyś wypróbuje w rzeczywistości bo jestem bardzo ciekawy reakcji inwestorów, rozwoju ceny i ilości zebranych środków.
Edit:
ERD -
x14 cena IEO
7.5k BTC -wolumen z pierwszej 4h
ONE
x5 cena IEO
20k BTC - wolumen z pierwszej 4h
Ta cena to jakis żart.