Inače je jako lako naći podatke o svim izborima u RH zadnjih dvadesetak godina ali podatke o dijaspori gotovo nemoguće, čak ni na službenim stranicama DIP -a kao da se radi o "službenoj tajni " 😁
Ipak, nakon malo muke i puno "kopanja " po netu konačno sam uspio pronaći konkretne podatke o izlaznosti dijaspore u Bosni.
Podaci su sa izvještaja HRT-a i o predsjedničkim izborima prije 5 godina.
https://www.hrt.hr/268423/predsjednicki-izbori/vise-stotina-ljudi-ceka-u-redu-za-glasovanje-u-mostaruU BIH je oko 250 000 državljana RH a ne pola milijuna.
Pretpostavljam da pola milijuna ima pripadnika hrvatskog naroda u BIH po popisu stanovništva.
Od toga se smatra da ima oko 110 000 državljana koji imaju mogućnost glasati na izborima.
No, da bi tu mogućnost iskoristili moraju se prvo prijaviti i registrirati za izbore s obzirom da žive u inozemstvu.
Za prošle predsjedničke izbore aktivno je za izbore u BIH bilo registrirano 10 761 birača a do 15 sati je bilo glasalo 9500 glasača što znači da je do 19 sati izlaznost registriranih glasača bila gotovo 100 posto, kao što sam i spomenuo u svom postu.
Napominjem da samo registrirani glasači mogu izaći na izbore u inozemstvu i da se samo oni računaju u statistike o izlaznosti a ne svi državljani RH koji žive u inozemstvu.
Upravo si rekao da bi mogao glasati u inozemstvu moraš se prijaviti 10 dana prije izbora, i onda je šokantno da su ljudi koji su se prijavili glasati 10 dana prije izbora - za glasanje, stvarno glasali
Zašto bi se itko prijavio 10 dana ranije za glasanje na izborima ako ne misli glasati
Dakle od 250 000 državljana, na izbore se registriralo 10 761 što znači da samo
4.3% državljana Republike Hrvatske sa prebivalištem u Bosni i Hercegovini ima namjeru glasati.
Ako uzmeš u obzir državljane RH u RH koji su se prijavili da će biti izvan mjesta prebivališta tokom izbora 10 dana prije izbora njihova je izlaznost sigurno preko 90% jer su se - prijavili 10 dana prije izbora i naravno da će izaći glasati jer da ne misle -
ne bi se prijavili 10 dana ranijeDakle, ja se mogu složiti da dijaspora ne bi trebala glasati, ali nemoj pričati gluposti.
Ja znam da bi se sigurno "lakše" dao natjerati da glasujem na izborima ako bi to mogao napraviti online. Jedino bi kod online glasanja bilo teško ili nemoguće poništiti listić jer takva opcija vjerojatno ne bi postojala. A vjerujem da bi većina koja ostane doma zapravo htjela svoj bunt pokazati poništenjem listića.
Bilo bi zanimljivo uvesti neku blockchain opciju za provjeravanje vlastitog glasa