I sada su glasali po naredbi iz središnjice pa su skoro izgubili izbore sa mizernih 2% prednosti.
Po čemu Škoro nije bolji od standardnog HDZovca?
Čovjek ima 3 fakulteta i akademiju, a jedini meni bitan od tih svih je doktorat iz ekonomskih znanosti te predavanje Uvoda u ekonomiju u Osijeku.
Jedini zna nešto od ekonomiji od svih kandidata koji su bili prisutni (osim Kovača koji iako vjerovatno zna više je marginalan kandidata sa ispod 1% glasova).
Pa i nisu bas HDZovci bili tako strogi oko presjednickih izbora, onaj Culej je istaknuti clan pa je javno podrzao Skoru.
Skoro kao i vecina ostalih HDZovaca mlati o domoljubju, domovini i ostalim floskulama, ali znamo di je bio i sta je radio kad je bilo zajebano. Kao onaj redikul Hasanbegovic.
Evo recimo, ajmo uzeti hipotetsku situaciju da na slijedecim izborima HDZ uzme 30%, SDP 25% a Skoro sa tom nekom svojom koalicijom 15%. I sad se treba sloziti vlada. Da li itko uopce sumnja sa kim ce Skoro koalirati?
A sto se tice ekonomije, cini mi se da je i on socijalist, kao i vecina HDZa, evo jedan njegov odgovor iz intervjua: "Priznajem da sam desno kad su u pitanju nacionalni interesi, ali kad je riječ o radu i čovjeku, tu sam lijevo."
Nisam nasao nista detaljno o njegovom gospodarskom programu, ali ako stvarno misli ovo sto je rekao , djaba mu svi ekonomski fakulteti ako se kao i HDZ i SDP nije odmaknuo od socijalizma.
Nijedan predsjednik nikad nije bio branitelj.
Nijedan kandidat nije bio branitelj - osim Đapića.
Pa mi je pomalo i smiješno kada se Škoru napada sa dis bio 91. a nijedan predsjednik i rijetko koji kandidat je riskirao svoj život i nijedan nije napadan s istom retorikom.
Spominjao je porezno opterećenje i preveliki državni aparat više puta tako da mislim da je to neutemeljeno.
Zašto misliš da bi osvojio samo 15%?
Mislim da nijedan "nestranački " premijer realno nema šanse da bilo što napravi ili promjeni zbog jednostavne činjenice da nema političku moć i utjecaj bilo što bitno promijeniti bez podrške stranaka u Saboru.
Takva očekivanja su naivna.
Premijer nije direktor firme već je to politička funkcija i samo onaj sa strankom iza sebe realno ima neki politički utjecaj da nešto napravi.
Isto tako, još od 1990. političke stranke u Hrvatskoj ne dobivaju ili gube izbore na temelju ostvarenog ekonomskog rasta, razvoja, modernizacije društva, novih radnih mjesta, povećanja društvenog blagostanja. ..
Onaj koji misli da je to prosječnom hrvatskom glasaču bitno i važno jako je naivan.
Izbori se kod nas dobivaju na temelju klasične političke korupcije i nepotizma, gdje za stranke glasaju njihovi članovi jer nakon očekivane pobjede očekuju "uhljebljivanje " u općinska i županijska vijeća, javne i državne firme. ..
Drugi dio glasača su interesne skupine, državni službenici i namještenicim, branitelji, nacionalne manjine, umirovljenici. ...
Trećima je važnije da pobjede "naši " tj. pravi hrvati a ne "njihovi " tj crveni, orjunasi, Jugoslaveni, komunisti. .. pa makar 4 godine travu jeli 😁
Ostali su ionako pobjegli u Irsku, Njemačku... i glasovali tako da su pobjegli što su dalje mogli odavde 😁😁
Zbog ovakve situacije prave promjene jednostavno nisu moguće i imamo politički status quo, duopol hdzsdp.
Tko misli da se izbori dobivaju političkim programima i planovima za promjenu društva naivan je.
Ovo je jako tužno i istinito u isto vrijeme.
Što mislite o modelu 'demokracije' kao što je opisano u knjizi 'Starship Troopers' od Robert A. Heinlein-a? Ne znam koliko je to obrađeno u filmu pa, za one koji nisu čitali, osnovni princip je da se glas na izborima mora 'zaslužitii'. Konkretno, u knjizi, pravo glasa su imali samo građani koji su odslužili vojnu službu. Svi ostali su bili civili bez prava glasa.
Alternativno, u Hrvatskoj bi se mogao uvesti i model u kojemu pravo glasa imaju samo građani koji prođu određeni test inteligencije.
Ljudi koji rade u državnim službama ne bi trebali imati pravo glasa.