E sad se upitaj zašto Pula ima 4 puta više nočenja od Splita?
Split
Apsolutno prvo mjesto u dosadašnjih osam mjeseci ove godine po brojnosti gostiju drže građani SAD-a kojih je u Split stiglo 75 tisuća, odmah iza njih su Britanci kojih je bilo 72 tisuće, treći su Francuzi s oko 50 tisuća dolazaka i četvrti Nijemci sa 42 tisuće dolazaka, dok su na petom mjestu po brojnosti gosti iz Australije.
https://www.vecernji.hr/vijesti/split-biljezi-rekordne-turisticke-rezultate-evo-odakle-gosti-najvise-dolaze-1343299Gosti : SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Australija
Pula
Sa 252.579 noćenja i povećanjem od 15 posto, na prvom su mjestu i dalje uvjerljivo gosti iz Njemačke, slijede gosti iz Austrije s ostvarenih 71,729 noćenja, dok su treće mjesto zauzeli gosti iz Slovenije sa 67,869 noćenja. Domaći turisti također su ostvarili rekordne rezultate pa je tako tritisućljetnu Pulu do kraja srpnja posjetilo 23,542 domaćih gostiju koji su ostvarili 65,463 noćenja ili 11% više.
https://www.pula.hr/hr/novosti/detail/17936/turisti-u-rekordnim-brojevima-dolaze-u-pulu/Gosti: Njemačka, Austrija, Slovenija, Italija
Dubrovnik
Top–listu država iz kojih su 2018. godine turisti dolazili u Dubrovnik predvode već tradicionalno gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a, Njemačke, Francuske, Španjolske, Hrvatske, Australije, Italije, Finske, te Kanade.
Gosti: Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Njemačka, Francuska, Španjolska, Hrvatska, Australija, Italija, Finska,Kanada.
http://www.tzdubrovnik.hr/get/vijesti/73413/dubrovnik_u_2018_godini_ostvario_rekordne_turisticke_rezultate.htmlPrimjećuješ razliku?
Većina Pulskih turista nije došla avionom kao u Splitu i u Dubrovniku nego se spustila autom iz južne Njemačke, Austrije, Slovenije i Italije.
Južni Njemac, Austrijanac, Slovenac i Talijan se ne mogu spustiti do Splita autom za manje od 3 sata vožnje, već više-manje 10 sati.
Udaljenost do Dubrovnika ne treba ni spominjati
Transport je uglavnom avionske prirode (SAD, Velika Britanija, Finska, Francuska, Australija...)
Do bilo kojeg Istarskog mjesta mogu doći autom bez većeg napora. Što se vidi po stranim registracijama tokom sezone. Uostalom u statistikama koje sam naveo gore gdje se vidi da većina Istarskih turista dolazi iz susjednih zemalja jer ne moraju putovati avionom.
Domaći turisti (Hrvati) u ogromnoj većini slučajeva biraju Dalmaciju za ljetovanje umjesto Istre.
Zašto?
Ne znam, al' probaj mi objasniti
Osobno ne bih išao u Istru ljetovati da nisam izgradio tamo tolika prijateljstva itd. jer mi je Dalmacija puno sadržajnija.
Riječ je o odličnoj geografskoj poziciji u srednjoj Europi koju Istrijani imaju svako pravo uživati.
No ponavljam, misliti da je za to zaslužan nekakav IDS je naivno.
IDS nije izgradio amfiteatar, niti divne Istarske gradove, a niti je smjestio Istarski poluotok u srednju Europu.
IDS se ne bavi turističkom promocijom nego se njom bavi država.
Istra svoj prosperitet duguje najviše povoljnoj geografskoj poziciji a tek onda Rimskoj ostavštini, Mletačkim i Austro-Ugarskim građevinama itd.
---
I daj croppaj taj quote, pola stranice si zauzeo