Interesantno, imas neki ozvor za te brojeve/podatke...?
Jer, upravo ovako to ide na zapadu:
Pa, ja osobno to radje radim u svom fondu (nema treceg, sam si odgovoran)...
Jer, 1.
Nisam to toliko pratio ali čini mi se da je do nedavno postojalo čak i zakonsko ograničenje za ulaganje van države i za fizičke i pravne osobe.
Ukratko, ako ste i razmišljali o tako kako naći dobra ulaganja i kako povećati svoju mirovinu, država vas je čak i tu zakinula jer im je važnije da vaš novac za mirovine iskoriste za daljnje zaduživanje države i "krpanje " proračuna umjesto za povećanje vaših mirovina.
Kao sto sam rekao:
Da ne zaboravim, 2.
Kako se to meni zavrsilo: zamisli 10 godine rada u "dobroj" poziciji gde mi poslodavac od bruto place skoro €600 mijesecno ukidao i stavljao u penzioni fund. Sada nakon 10 godina dajem odkaz i prelazim u privatnu/osobnu firmu. Trazim da mi se isplati penzioni fund i prebaci u moj osobni penzioni fund (firmu sam osnivao kao d.o.o.). Koliko mislis da su mi isplatili? Sada bih zdrav mozak rekao: OK, 12 x €600 je preko €7.000 godisnje, x 10 je nekih €70.000 zar ne? E ne. Jedva €30.000! Kad sam nazvao fond da ih pitam odkud ta proracunica jednostavno su mi odgovorili: pa gospodine, imamo i mi troskova (sic!!! da sam taj novac cak i stavio na 0% u stedjevinski racun imao bih znaci [duplo!!!] vise nego sto je taj "profesionalni fond" ostvario)...
Znaci:
To, i nista drugo...