Onda mi je zaista isti drek. Ako nemam za operaciju kod privatnika, umrijeti ću čekajući na red u javnom zdravstvu. I ne, ne pričam bezveze i na pamet, situacija je zaista takva.
OK, sbogovac, imaš donekle pravo. 90% ljudi zapravo i ne bi trebao plaćati zdravstveno jer nikad neće trebati ovo što ti govoriš. Ali ako oni ne plaćaju zdravstveno, onda niti ovih 10% neće imati od čega dobivati zdravstvenu skrb. A nikad ne znaš kad ćeš iz ovih 90% prijeći u drugih 10%. Dakle, mehanizam je dobro zamišljen. Ali očito nešto ne štima jer je i uz dopunsko osiguranje i razne lijekove koje ne pokriva niti to dopunsko osiguranje HZZO opet dužan veledrogerijama tri milijarde kuna. Ne tri milijuna - tri jebene milijarde kuna. Znači očito nešto ne štima i treba se mijenjati.
Ovo što sam ja napisao više ima smisla za mirovinski sustav. Ali onda država ne bi imala novac za isplatiti mirovine sadašnjim penzionerima.
U svakom slučaju, sadašnji sustav zdravstva i mirovinskog je neodrživ. Jednostavno ljudi koji bi trebali plaćati ta dva sustava odlaze, a ostaju ljudi koji koriste ta dva sustava. Tu mislim na ljude koji ne rade, a imaju pravo na zdravstvenu zaštitu kao nezaposleni te na penzionere koji od države dobivaju mirovine. Ali daleko najveći problem je što se nitko od vladajućih ne želi pozabaviti s tim problemom i nekako ga probati riješiti. Ako ništa drugo, mogu početi s osiguravanjem uvjeta da mladi ljudi ostanu u Hrvatskoj i plaćaju doprinose.