Pages:
Author

Topic: Pospekulujmy o aktualnej i przyszłej cenie BTC. - page 10. (Read 16368 times)

legendary
Activity: 2744
Merit: 1708
First 100% Liquid Stablecoin Backed by Gold
Tu chyba bez zaskoczenia, biorąc pod uwagę poczynania SECu i niepewność czy i za które krypto wezmą się w następnej kolejności...

Zgadzam sie z Tobą, a złych wiadomosci ciagle przybywa, Binance własnie ogłosiło ze zamyka swoje usługi w Holandii, teraz juz nie ma ATMow z mozliwoscia sprzedazy bez KYC, a ostatnio to juz je całkiem polikwidowali bo pewnie nikt z nich nie korzystał, nie opłacało sie po wprowdzeniu KYC/AML, jno i coraz cięzej bedzie kupic, sprzedac, wymienic, uzywac w ogóle.
legendary
Activity: 2436
Merit: 1561

A mimo wszystko dominacja bitcoina puchnie i wybija najwyższy poziom od 2 lat a powodem tego jest, że altcoiny wyglądają jeszcze gorzej.

Tu chyba bez zaskoczenia, biorąc pod uwagę poczynania SECu i niepewność czy i za które krypto wezmą się w następnej kolejności. Bitcoin może raczej spać spokojnie jeśli chodzi o to czy jest "security" czy nie, bo sam Gensler kilkukrotnie potwierdził że nie jest. Ale oczywiście cena BTC też dostaje po tyłku razem z resztą rynku krypto.

Bitcoin powoli na dół, czy to koniec wzrostów? Nastepny stop 20K?

Obstawiam że raczej powoli do góry jeśli sytuacja się uspokoi i nie będziemy mieli kolejnych rewelacji ze strony SECu czy tym podobnych.
legendary
Bitcoin powoli na dół, czy to koniec wzrostów? Nastepny stop 20K?

legendary
Activity: 2156
Merit: 1622
Sobota, weekendu początek, 6 rano, wall street śpi pijane/naćpane po imprezie piątkowej, brak jakichkolwiek newsów a tu taki dump. Bitcoin w raptem godzinę spadł o 1000$ z czego większość spadku przypada na okres 5 min testując niebezpiecznie, po raz kolejny, wsparcie.
A mimo wszystko dominacja bitcoina puchnie i wybija najwyższy poziom od 2 lat a powodem tego jest, że altcoiny wyglądają jeszcze gorzej. Z top 100 CMC na zielono są tylko stablecoiny. Spora część najpopularniejszych altów na 20% spadku w ciągu ostatnich 24h.
Jak wasze nastawienie?
legendary
Głosowanie nie działa. Da się odblokować/edytować?

tak masz racje nie działało, ale juz odblokowałem i znowu zapraszam do głosowania

A czemu nie w bok?...

myślałem o tym i dla tego jest opcja "cholera wie" - czyli wszystko inna niż góra czy dół
legendary

Da się, ale to autor wątku musi wystartowąć z nową ankietą.

Góra czy dół? Obstawiam jednak, ze góra ale bardziej z uwagi na makro niż na sam wykres. Wielokrotnie tu pisałem, ze czas na wzrosty powoli się kończy ... ale najbliższe 2 miesiące powinny jeszcze być dobre z uwagi na dobre dane dot. inflacji, które spodziewam się zobaczyć za maj i czerwiec a wynika to z tego, że zeszłoroczny maj i czerwiec były miesiącami szczytu infacyjnego (największe m/m). Te miesiące odejda teraz z obliczeń.

Odpadają miesiące po 1, 1,3% a przychodzą nowe pewnie na poziomie 0.4%. Możliwe zatem że oficjane r/r CPI spadnie w kolejnych 2 miesiącach do okolic 3.5-4% co będzie bardzo blisko celu inflacyjnego i rynek podjara się, że faktycznie wszystko wraca do normy i zaraz przed nami cel inflacyjny i luzowanie polityki. Wtedy szacuję, że zobaczymy lokalny szczyt.

A co do wykresu, to ciekawostka. Moja czerwona linia wydaje się działać, bo tak na początku robiła za wsparcie, potem za opór a teraz została przebita od dołu i przetestowana z sukcesem od góry pokazując, że dalej jest wparciem.

legendary
No i moje pytanie do Was, do góry czy na dół?

A czemu nie w bok? Równie prawdopodobna opcja co pozostałe dwie.
Historycznie czerwiec był raczej spadkowy, ale to raczej mało istotne. Wolumen trochę się podniósł w przeciągu ostatnich dni, ale to dalej nie to co kiedyś. Obstawiam kolejne tygodnie "krabowania" i nie spodziewan sie wielkich ruchów w którąkolwiek stronę. Oczywiście zakładając brak jakichś rewolucyjnych doniesień itp.

zapraszam do głosowania

legendary
Jezeli opór na który wskazywał Tytanowy nie był wyraźny, to ten juz jest widoczny gołym okiem.

No i moje pytanie do Was, do góry czy na dół?

zapraszam do głosowania

legendary
gdzie Ci ta linia oporu wychodzi?

Czerwona. Dolna linia zwyżkująca trójkąta nie jest idealnym wsparciem, ale przetestowana była nawet i 7 razy. W końcu przebita. Teraz testowana od dołu. Choć ani wolumen się nie pojawił ani podwyższona zmienność. Możliwe, że rynek ma ją gdzieś.
hero member
Activity: 1246
Merit: 708
gdzie Ci ta linia oporu wychodzi?
legendary
a jak zloto sie miewa?

Walczy o nowe ATH. Sądząc po tym, że banki centralne kupują na wyścigi, to długo to jeszcze nie portfa zanim wyleci na niezbadane wody.

https://www.mining.com/central-banks-are-buying-gold-at-a-record-pace-so-far-in-2023/

co do short term frame to mysle ze zaraz polecimy nizej, w sumie odbilo troszke ale caly czas jestesmy pod kreska a im dluzej to trwa to mysle tym wieksza szansa ze ludzie sie zniecierpliwia i zrzuca o kilkaset-kilka k w dol kurs

Właśnie walczy z oporem (testuje poprzednie wsparcie od dołu). W ciągu najbliższych dni rozegrają się losy dalszych tygodni.
hero member
w sumie co do kosztu surowcow to podobno kluczowy ma byc czerwiec, bo wtedy sa zawierane kontrakty na gas itp
przynajmniej tak informowal Piotr Kuczynski z Xelion jak zdarzylo mi sie go pare razy slyszec

co do short term frame to mysle ze zaraz polecimy nizej, w sumie odbilo troszke ale caly czas jestesmy pod kreska a im dluzej to trwa to mysle tym wieksza szansa ze ludzie sie zniecierpliwia i zrzuca o kilkaset-kilka k w dol kurs

a jak zloto sie miewa?
legendary
czy kryzys naftowy to nie wiem, jednak cena ropy na rynkach trzyma sie ostatnio dosyc nisko (chyba ze uwazasz, ze skoncza sie zapasy w USA i beda musieli ograniczyc podaz i wtedy bedzie szokujacy skok cen, z nawiazka wrecz)

Problemy z ropą są w quotowanym poście z listopada. Wtedy WTI było w okolicach 90$ i ludzie się bali jak przetrwamy zimę (nie przez ropę ale ogólnie przez surowce energetyczne).

tylko ze tym razem nie jest powiedzane, ze bedzie fed zmuszony obnizac stopy ze wzg na krach gospodarczy, moze jednak po prostu inflacja sie uspokoi

Na chwilę obecną wiele wskaźników przewiduje recesję, włączając w to najważniejszy indykator według obecnego szefa FEDu pana Jerome Powell czyli spread pomiędzy 3 i 18 miesięcznymi obligacjami.

Więcej tutaj - https://www.youtube.com/watch?v=MTJizOg8RXM&ab_channel=GeorgeGammon

Oczywiście tak popiepszonej sytuacji w gospodarce jeszcze nie było więc wszystko jest możliwe (covid, inflacja i potem od razu wojna).
hero member
tylko ze tym razem nie jest powiedzane, ze bedzie fed zmuszony obnizac stopy ze wzg na krach gospodarczy, moze jednak po prostu inflacja sie uspokoi
czy kryzys naftowy to nie wiem, jednak cena ropy na rynkach trzyma sie ostatnio dosyc nisko (chyba ze uwazasz, ze skoncza sie zapasy w USA i beda musieli ograniczyc podaz i wtedy bedzie szokujacy skok cen, z nawiazka wrecz)
legendary
@Janusz - czemu myślisz że kończy się czas na wzrosty?

Bo rynek czeka na pivot fedu licząc, że wtedy zaczną się wzrosty. Wiedzą to, bo pamieć ogółu inwestorów z ulicy nie sięga dalej niż 10 lat. Pamiętają, że jak FED zaczął podnosić stopy, to rynek się zawalił, prosta logika wskazuje, że wszystko odbije, jak stopy zaczną schodzić w dół. Niestety historycznie było odwrotnie i największe spadki były własnie wtedy, jak FED był zmuszony do obniżania stóp poprzez recesję. Wspominałem o tym chyba pierwszy raz w grudniu przewidując 3-4 zielone miesiące przed dalszymi spadkami. Jak do tej pory się sprawdziło. Rynek dalej czeka na pivot, a bitcoin ma już za sobą 100% pompę.

A historycznie wyglądało to tak:

sp500 i niemal idealna odwrotna korelacja do inflacji podczas wielkiej inflacji 1970-1980 w USA. (np górka inflacji w 1970, 1974 idealnie z dołkiem indeksów. To samo dołek inflacji 1972 i 1977 z lokalnymi szczytami). Obecnie moim zdaniem lokalny dołek inflacji zobaczymy za 2 miesiące.

Zdumiewa mnie jak 1970-1980 jest podobne do teraz.
Teraz mamy problem z energią, gazem, ropą ... wtedy byl kryzys naftowy
Teraz wojna na ukrainie i sankcje na rosję, wtedy konflikty na bliskim wschodzie (wojna izraelsko arabska) i sankcje krajów OAPEC na USA (tak czy siak deficyt paliwa)
Dziś inflacja 9% w usa, wtedy 3 fale inflacyjne (6%, 12% i 15%)

A tu 2000 i 2008 rok i większość spadków zaczynających się po pivocie (czyli początek obniżania stóp).

Oczywiście bitcoin może się odkleić od akcji, wiele może sie wydarzyć, ale zbliżająca korekta wydaje mi się najbardziej prawdopodobna.

Poza tym "sell in may and go away". jestem inwestorem na rynkach kapitałowych od 7 lat i jak dobrze pamiętam tylko 1 rok opłacało sie być aktywnym w wakacje Smiley Niskie wolumeny, mała aktywność inwestorów, mniejsza zmienność, mniej okazji na zyski i przeważnie czerwono.
"Historical data have generally supported the “Sell in May and Go Away” adage over the years and since 1945. The S&P 500 Index has recorded a cumulative six-month average gain of 6.7% in the period between November to April compared to an average gain of around 2% between May and October."
https://corporatefinanceinstitute.com/resources/capital-markets/sell-in-may-and-go-away/
legendary
Nie powiem, dsisiejszy spadek trochę mnie zaskoczył. Spodziewałem się raczej powolnego marszu na $30k Wiemy czy był jakiś konkretny powód, bo nic nie mogę znależć (niektórzy sugerują regulacje czy niski wolumen)? 2-cyfrowy spadek trochę nie bardzo mi wygląda na normalne wachania rynkowe.
Patrząc teraz, cena wydaje się wracać w okolice $27k. Mam nadzieje że to była tylko chwilowa czkawka.

@Janusz - czemu myślisz że kończy się czas na wzrosty?

legendary
BTC wyłamał właśnie 2 miesieczną konsolidację. Niestety dołem.

kolejne wsparcie nie tak daleko, bo w okolicach 25k. Niemniej moim zdaniem powoli kończy nam się czas na wzrosty i obecna sytuacja niepokoi mnie bardziej niż wynika to z technicznego punktu widzenia. Jeszcze liczę, że powtórzy się scenariusz z marca, czyli przebicie wsparcia a potem gwałtowny powrót. A jakie są wasze predykcje?
legendary
Dziś mamy ciekawy przykład dekorelacji i uwaga wspólny kierunek dla złota i bitcoina.
[...]
Powodem rosnące napięcia i ryzyko rozlania się kryzysu bankowego na więcej banków. Bitcoin cyfrowym złotem!

Nom, robi się ciekawie. Choć to może być krótkotrwałe, i jeżeli sytuacja z bankami się uspokoi, to BTC może wrócić na stare tory.
legendary
ciekawe czy kiedys doczekamy sie dekorelacji Wink

Dziś mamy ciekawy przykład dekorelacji i uwaga wspólny kierunek dla złota i bitcoina.

Powodem rosnące napięcia i ryzyko rozlania się kryzysu bankowego na więcej banków. Bitcoin cyfrowym złotem!

Dojdzie do tego, jak więcej inwestorów zacznie traktować bitcoina zgodnie z jego klasyfikacją "commodities" a przestanie go traktować jak spółkę technologiczną którą nie jest. A kiedy to może nastapić?

Poprzednia wielka inflacja, która miała miejsce w latach 1970-1980 bardzo mi przypomina obecny okres, do ktorego właśnie wchodzimy. Rynki wtedy weszły w 10 letnią konsolidację i były odwrotnie skorelowane z inflacją:

W 1970 i 1975 lokalny szczyt inflacji spotkał sie z lokalnym dołkiem na akcjach. W 1972 i 1977 lokalny dołek inflacji spotkal się z lokalnym szczytem akcji. Praktycznie idealna odwrotna korelacja. Oznaczałoby to, że wchodzimy w dekadę w której akcje będa szły bokiem a inflacja będzie niszczyła realne wyceny. Jeśli bitcoin miałby śledzić akcje to oznacza, że najbliższą dekadę spędzimy w kanale 20-80k. CHYBA, że popatrzymy na złoto, które w 1971 uwolniło się od dolara i w tą samą dekadę urosło z 35$ do 800$. Jeśli historia się powtórzy i bitcoin dla odmiany podąży za złotem (lub nawet stanie okrakiem między złotem o akcjami) to raz na zawsze zakończymy korelację bitcoina z akcjami.
legendary
Dzięki, to ma sens. Ale czy to samo działa w drugą stronę, tj. jeżeli mamy nagły spadek na niskim wolumenie, to czy można się spodziewać że cena odbije z powrotem do góry gdy powrócą duzi gracze itp?

Ogólnie to działa to w obie strony tak samo. Wolumen jest potwierdzeniem.

Czy nie jest tak że niski wolumen zawsze jest czynnikiem negatywnym na cenę?

Tak, jeśli mówimy o sytuacji, w której cena leży na łopatkach i nikt tego nie chce dotykać. Może to świadczyć o tym, że projekt jest martwy lub umiera. Nikt nie chce kupować, a sprzedający nie mają płynności do pozamykania pozycji.
Pages:
Jump to: