@Janusz - czemu myślisz że kończy się czas na wzrosty?
Bo rynek czeka na pivot fedu licząc, że wtedy zaczną się wzrosty. Wiedzą to, bo pamieć ogółu inwestorów z ulicy nie sięga dalej niż 10 lat. Pamiętają, że jak FED zaczął podnosić stopy, to rynek się zawalił, prosta logika wskazuje, że wszystko odbije, jak stopy zaczną schodzić w dół. Niestety historycznie było odwrotnie i największe spadki były własnie wtedy, jak FED był zmuszony do obniżania stóp poprzez recesję. Wspominałem o tym chyba pierwszy raz w grudniu przewidując 3-4 zielone miesiące przed dalszymi spadkami. Jak do tej pory się sprawdziło. Rynek dalej czeka na pivot, a bitcoin ma już za sobą 100% pompę.
A historycznie wyglądało to tak:
sp500 i niemal idealna odwrotna korelacja do inflacji podczas wielkiej inflacji 1970-1980 w USA. (np górka inflacji w 1970, 1974 idealnie z dołkiem indeksów. To samo dołek inflacji 1972 i 1977 z lokalnymi szczytami). Obecnie moim zdaniem lokalny dołek inflacji zobaczymy za 2 miesiące.
Zdumiewa mnie jak 1970-1980 jest podobne do teraz.
Teraz mamy problem z energią, gazem, ropą ... wtedy byl kryzys naftowy
Teraz wojna na ukrainie i sankcje na rosję, wtedy konflikty na bliskim wschodzie (wojna izraelsko arabska) i sankcje krajów OAPEC na USA (tak czy siak deficyt paliwa)
Dziś inflacja 9% w usa, wtedy 3 fale inflacyjne (6%, 12% i 15%)
A tu 2000 i 2008 rok i większość spadków zaczynających się po pivocie (czyli początek obniżania stóp).
Oczywiście bitcoin może się odkleić od akcji, wiele może sie wydarzyć, ale zbliżająca korekta wydaje mi się najbardziej prawdopodobna.
Poza tym "sell in may and go away". jestem inwestorem na rynkach kapitałowych od 7 lat i jak dobrze pamiętam tylko 1 rok opłacało sie być aktywnym w wakacje
Niskie wolumeny, mała aktywność inwestorów, mniejsza zmienność, mniej okazji na zyski i przeważnie czerwono.
"Historical data have generally supported the “Sell in May and Go Away” adage over the years and since 1945. The S&P 500 Index has recorded a cumulative six-month average gain of 6.7% in the period between November to April compared to an average gain of around 2% between May and October."
https://corporatefinanceinstitute.com/resources/capital-markets/sell-in-may-and-go-away/