binlerce kişilik bir telegram pump grubunda adminlik yaptım kısa bir süre ve ayrıldım içime sinmedi. evet adminler önceden alım yapıyor bu doğru ama adminlerde kendi içerisinde fikir ayrılıkları içinde.
1. olay; iyi bir pump yapabilmeniz için pumpa giren insanların, birbirine yakın sermaye ortaya koyması gerek, adminler de dahil. önceden yüklü alan adminlar balina görevi yaparak, sell emri verdiğinde grubundaki üylerine satış yapmış oluyor, bu ilk büyük mantıksızlık.
2. mantıksızlık hacmi düşük bir coin seçmek için çaba harcanıyor fakat bu çöp bir coin ve güvensiz bir borsada işlem yapmaya sebep veriyor.dolayısıyla pump bittikten sonra, dumpta içeride kalan insanların uzun vade içinde bile kurtaramayacağı bir kayıp yaratıyor.
3.mantıksızlık güven sorunu, burada yapılması gereken, adminlerin sağlam bir grafik analizi yaparak, gelecek vadeden ve iyi bir borsa seçip, hacmi göz ardı ederek hodl pump yani uzun süreli bu 24 saatlik olabilir, 1 aylık da olabilir toplu yatırım mantığıyla kar oranı alacak coini seçmeleri gerek. bu mantıksızca geliyor çoğu insana ama bana göre herkesi memnun edebilir.bankaların mevduat faizlerinin aylık %10 bile olmadığını düşünürseniz , bir haftada veya bir ayda paranızı 2 ye katlayan bir coin neden mantıksız ve sabırsızlık düşüncesi yaratıyor bunu anlamıyorum.
dolayısıyla şu anki pump gruplarından uzak durun. saçma ve kendileriyle çelişen sorunları var. binancede geçen ay, bitcoin darka yapılan gibi 48 saatlik pump yapamazsınız belki ama zamanla bu güce ulaşabilecek türk kitlesi yaratmak mümkün. pumpçılar realist bakmadıkları için kimse bu fikirlere yanaşmıyor, kısacası şu anda pump tayfası iddia tayfası gibi.bir çok ülkenin bu tarz gücü varken bizim beceriksiz kalmamız üzücü ama yapacak pek bişey yok.
ve hodl pump mantığında sizi belli bir süre en azından günlük düşünüyorsanız bile, fiyatı 30 dakikaya yakın yukarıda tutabilirseniz, ikinci dalga borsanın içinde ki diğer kullanıcılardan buy emri geliyor, ardından bazı botlar devreye girerek günün karlı seçtiği coine buy emri veriyor.
yani dakikalık ve saniyelik pumplar, sadece adminlere ve balina fonlamasıyla kurulan pump gruplarına yarar. % 20 lik bir kitlede belki bir miktar parasını katlayabilir ama geriye kaybeden kitleyi küstürüyorsunuz ve bir sonraki pumpa neden girsin adam ? böyle olunca başarısız pumplar başlıyor.ve bu gruplar zamanla yeni gruplar açıyor, oralara sizi yönlendiriyor falan filan. cahil cahil işler
birde şöyle bir soru işareti var ? pump için seçilen coinlerin çoğu tek bir borsada işlem görüyor, özellikle bu tarz coinlerden büyük ve güvenli sayabileceğimiz binance de çok var. eğer bu coinler binnacede listelenmek için x milyon supply coini borsaya hediye veriyorsa; borsa fiyatı belli bir süre ayarlayabilir. kısacası kendilerince o coin üzerinde kar beklentileri ve fiyat analizleri vardır. bu işte biraz pump işinde sorun, uzun vadeli pumpta ellerindeki coini sell yaparsa borsa, sizi terste bırakabilir. bu yüzden borsaların çalışma sistemlerini bilmek lazım. buda deneme yanılma yöntemiyle çözülebilir. kısacası biraz karışık ve zor bir iş.