Tak. Porobiłem już jakieś zakupy. Głownie coiny ze stacji binance, BNB i kilka mniejszych za drobniaki. Po korekcie może coś dokupię. Zwłaszcza BNB, bo ostatnio
patrzę zupełnie inaczej na ten coin.
Blisko przyglądam się: Ergetia, One, Chainlink, LTC, Zilliga i kilku innym.
ONE moim zdaniem będzie pompką najbliższych 2 tygodni. 100% pewnie da zarobić. Pokazał niezłą siłę relatywną ostatnimi dniami + binance szykuje event na nim. Jak 80% coinów wybijało nowe dołki tak ONE już zaczął się odwracać i wybił trend spadkowy.
LINK to najmocniejszy byk roku. W rok zrobił x10 alt/btc. Może już za późno na zakupy? Na pewno spekulacyjnie można się bawić, bo zmienność zacna i wolumen i ponad 30% od ATH. Krótkoterminowo może da jeszcze zarobić, ale równie dobrze jutro wieloryb może zacząć realizować zyski i za 2 miesiące zobaczymy -70% - bo jest co realizować
. Z drugiej jednak strony coś w tym coinie jest. Rok pięknych wzrostów. 8 coinów dostępnych jest do handlu na binance margin (5 bez USDT, BTC, BNB) i wśród nich znalazł się LINK. Spore wyróżnienie.
LTC - krótkoterminowo unikam. Za blisko halvingu. Od 2 miesięcy jest etap realizacji zysków. Choć dla niektórych strat uciekając przed newsem. W dodatku halving może być krótkoterminowo niebezpieczny dla sieci, bo górnicy zaczną skakać po innych coinach zanim spadnie trudność do opłacalnej.
Szczyt był 10 lipca poprzedzony tygodniową pompą ~100%, Następnie zjazd aż do halvingu (26 sierpnia). Czyli szczyt był na półtorej miesiąca od halvingu a największa pompa zaczęła się 2 miesiące przed. Sytuacja rynkowa była zbliżona (wychodzenie z bessy zaczętej w 2014 roku). Jesteśmy idealnie 2 miesiące przed halvingiem.
To samo powtarza się teraz.
Zilliga to jeden z najsilniejszych niedźwiedzi ostatniej bessy. 75% w półtorej miesiąca i brak jakichkolwiek oznak siły kupujących. Opad swobodny. 110 sat. Jak ja się cieszę, że nie wpadł mi do głowy pomysł by to trzymać jak trade przestał się układać bo spekulowałem tam przy 270 sat.
W sumie, jak oddali się wykres, to jest to brak jakiejkolwiek siły kupujących aż od 14 miesięcy (-96% !). Niemrawe podbitki. Dla mnie jako spekulanta krótko i średnio terminowego projekt jest spalony. Wywaliłem z ulubionych.
Ergetia - dla mnie wydmuszka na szczycie pompy. Runie z nienacka. Czy teraz, czy po dodaniu kolejnych 50% do wzrostów to nie wiadomo. Ale nie jest to inwestycja a zagrywka w jednorękiego bandytę. 30% wolumenu pochodzi z OKEX z pary walutowej ETH/EGT - nie zastanawia cię to? Jaki normalny coin jest handlowany z ETH 10x mocniej niż z BTC. Dla mnie to fake volume.