Czy newsy calkowicie nie maja wplywu na kurs - nie wiem (sa np. przypadki kiedy wydaje sie, ze mialy efekt odwrotny :S)
JA bym proponował "spekulacja fundamentalna" czy tam "Analiza fundamentalna altcoinów" oraz blizniaczy watek "Analiza techniczna altcoinow" (gdzie zbytnie dywagacje niezwiazane z wykresem bylyby ograniczone do minimum)
A tak poza tym, jak już napisałem w wątku o AGI - chyba teraz należy poczekać z wejsciem w alty na jakąś porządniejsza korektę na btc... bo dłuższej konsolidacji się niestety nie spodziewam..
Mają, ale tylko w momencie, w którym na rynku nie gra główny dyrygent orkiestry - bitcoin, co opisałem prawie 3 miesiące temu. Wątek ten dał zarobić piękne pieniądze. Pozycje dawały zarobić średnio 50% (alt/btc). Jednak przyszedł bitcoin i teraz on rozgrywa.
Przyszedł stary bitcoin i pozamiatał
Jak mówilem zalednie 4 dni temu.
Uważam jednak, że każdy trade obecnie wiąże się ze sporym ryzykiem. Bitcoin siedzi w konsolidacji od 4 miesięcy. Lada moment strzeli góra albo dołem. Oba kierunki będą zgubne dla altcoinów (jeśli chodzi o ALT/BTC). Alty lubią spokój na bitcoinie. Spadki na bitcoinie odstraszają od podejmowania ryzyka a szybkie wzrosty wysysają kasę z altów. Najlepsza dla altów jest nudna konsolidacja na bitcoinie.
Kończy się okres spokoju na bitcoinie (ponad 4 miesiące w konsolidacji 3200-4000). Tym samym kończy się moim zdaniem spekulacja na newsach a zaczyna na emocjach. Wszystkie moje pozycje wypadły na SL. Spekulacja na newsach moim zdaniem się kończy, bo o wiele silniejszym impulsem dla altcoinów jest zachowanie bitcoina niż jakiekolwiek wewnętrzne upgrady (przynajmniej na obecnym rynku). Gdy brakowało impulsów od bitcoina, to alty były zdane na siebie. Teraz wrócił przywódca i pokazuje kierunek.
Jak więc teraz gram? Biorę to, co pokazuje siłę, gdy większość jednogłośnie pokazuje słabość. Biorę po 5-10% zysku i skaczę dalej. Wszystko na stoplossach. Bitcoin równie dobrze może wystartować z drugą falą w kierunku 6000$ dumpując ponownie alty, lub zostać zduszony do 4200 dumpując jeszcze bardziej wprowadzając na rynek ogromny strach, więc wchodzenie pod interwał nawet kilkugodzinowy bez stoplossa to spore ryzyko. Oczywiście mówię o kursie ALT/BTC a nie ALT/$.
Newsy liczą się wtedy, kiedy handel na altach daje przewidywalne rezultaty związane z newsem, a nie w momencie, w którym bitcoin jednego dnia idzie 15% do góry wrzucając znikąd ogromy wolumen od arbitrażystów na twoją parę walutową zmieniający układ sił.
I teraz jeśli newsy (zmiana fundamentów) według ciebie nie gra roli - lub nawet gra odwrotną rolę - to jak same fundamenty mogą grać rolę?
Fundamenty działają w perspektywie wieloletniej. Krótkoterminowo - kilka do kilkunastu tygodni nie mają znaczenia. A rynek jest tak niedojrzały, że zanim fundament zadziała, to może się on zmienić (powstanie inny startup, z lepszym produktem w tym samym sektorze z kupionym hypem). Czyli granie pod fundamenty może się według mnie skończyć tak, że kupisz coś, przez 2 miesiące oddasz 50% (bo akurat się źle wstrzelisz), a następnie zobaczysz, że na odbiciu pompuje się inny coin, z tego samego sektora, który powstał tydzień temu, a twój odrobił 10% i zaczął dalej się cofać.
Niewiele jest coinów, co do których fundamentów jestem pewien, że długo się nie zmienią (dłużej niż swing spekulacyjny).