Anladığım kadarıyla Akche ile bildiğimiz ico projelerinde toplanan eth ve btc yerine akche ile ilerlemek istiyorsunuz. yani bir projeye katılacaksam bunu eth yerine akche ile yapabileyim. aynı zamanda havuza dahil projelere teknik destek, whitepaper ve community managament hizmeti de sağlıyorsunuz. proje yatırım payları da %40 %40 %20 olarak belirterek bu hizmeti detaylandırmışsınız. Yani sözün özünde aslında siz proje sahipleri ile komunite arasında bir katman olacak ve bundan gelir modeli yaratmaya çalışıyorsunuz.
Evet, birinin bunu ilk defa farketmesine şahsen sevindim
Teşekkürler.
Model üzerinden bazı sorularım var. ''Ön incelemeden geçen projeler için web sitemizde proje maliyeti ve proje detayları hakkında tartışmaya açılır. Tartışma ve oylama sonucu çoğunluk tarafından onaylanan projeler için halka arz (ICO) duyurusu yapılır ve belirlenen tarihte dijital varlık satışı başlar.'' Bu tartışmayı kim yapacak? Tartışma ve oylama nasıl bir demokratik düzleme sahip? Projeleri değerlendiren bu kitlenin ekosistem ve teknoloji hakkında yeterliliği ne seviyede? Eğer topluluk oylayacaksa bu topluluk neye göre oluşacak?
Ön elemeyi Akche ekibi yapacak. Akche ekibinin bakacağı kriteler son derece basit: Proje gerçekten proje mi? Yani "benim bir projem var" diye başvurana "Bu projenin amacı ne? Ne sunuyor? Ürünün / hizmetin / servisin hedef kitlesine ne fayda sağlayacak?" gibi basit sorular sorulacak.
Ön eleme aşamasındada "Projenin ekibi kaç kişi, sunum dosyası güzel olmuş mu, ekip daha önce hangi projeleri yapmış" gibi kriterler aranmayacak.
Sonraki aşamada projeler uzman danışmanlar tarafından Teknik İnceleme ve Finansal İnceleme'den geçirilecek. Hemen aklınızdaki soruyu cevaplayayım. Konusunda uzman danışmanların bir kısmı şu anki Whitepaper'ımızda yok. Tanınan bilinen isimlerle görüşmelerimiz sürüyor. Yasal prosedürler tamamlanıp sözleşmeler imzalandıkça duyurularını yapacağız.
En başta, bu elemenin halka açık olması yani, fonlamaya çıkacak projeye halk karar versin diye düşünülmüştü. Ancak, faydadan önce işin kurnazlarının türediğini gördük. "Kendi projem için, yakınımdan %40 fonu alır, projemi Akche'den fonlatırım. Böylecek havadan %60 para alırım" diyen arkadaşı bu konu başlığı içinde görebilirsiniz. Bunun olmasını istemiyoruz. Bu yüzden, projeler Akche ekibi tarafından ön elemeye tabi tutulacak.
İmece Platformu: Neden insanlar ortaklaşa proje yapsın? Bu imece usülü yapılan çalışmanın ekonomik karşılığı olacak mı? Bu oranlar neler?
İnsanlar ortaklaşa proje yapmıyor, projeyi biri (kişi, grup, ekip, şirket vs.) ortaya koyuyor, geri kalanlar bu projenin gerçekten faydalı olup olmayacağına karar veriyor. Faydalı bulanlar fazla çıkar ve Akche sahiplerinden %40 destek görürse, proje yoluna devam ediyor. Proje sahibi projesine odaklanıyor ve çalışmaya başlıyorlar. Yatırımcılar ise projenin başarılı olacağına inandıkları için yatırım yapıyorlar ve projenin Melek Yatırımcı'nın tecrübeleri ve danışmanlığı ile ilerlediğiden ve Akche şirketi tarafından denetlendiğinden emin oluyorlar.
Çalışmanın ekonomik karşılığı, projesini geliştirmek için paraya ve tecrübeli yatırımcının mentörlüğüne ihtiyaç duyan proje sahibi projesini geliştirip başarılı olması, bu başarı karşılığında da yatırımcıların kazançtan pay alması şeklinde. (Yatırımcılar, kar ortağı oluyor. Projenin zarar etmesi ya da başarısız olması durumunda Akche sahiplerinden ek ödeme talep edilmiyor.)
Formalitesiz ve şeffaf ne demek biraz açıklarsanız çok iyi olur. Formalitenin olması kötü değildir. Regülasyonun sınırlarını belirler ve proje çerçevesini anlamaya yardımcı olur. Formaliteye boğulmadan yatırım alma konusunu nasıl ölçeklendirdiniz? Yani kullanıcıların ekonomik manipülasyonuna ne derece kapalı / açık mı?
Formalitesiz kısmını ikiye ayırabiliriz: Girişimci için, Akche yatırımcıları için
Girişimci, projesi için fon ararken kapı kapı dolaşmak, yatırımcı ya da kredi aramak, şirket kurulumu, yasal ve mali sorumluluklar ile uğraşmak zorunda kalmayacak. Tüm bu aşamalarda Akche şirketi danışmanları destek olacak. (Ancak, başarıyla fonlanan projeler için kurulacak şirkette proje sahibi %40 hisse karşılığında sorumluluğa sahip olacak. Proje sahibi muhasebeci ya da avukat tutmak, danışman aramak gibi konularla formalitelerle uğraşmayacak. Onun haricinde zaten şirket, tüm yasal ve finansal prosedürlere uygun olarak işleyecek.)
Akche yatırımcıları ise, Akche şirketi tarafından temsil edilecek ve yasal olarak sorumlu olmadan hissedar konumunda olacak.
Tüm bu işleyişin şeffaf olması demek, mali verilerin yatırımcıların erişimine açık olması demek. Şirketin kar/zarar tabloları Akche yatırımcılarının erişimine açık olacak şekilde paylaşılacak. Yatırımcılar, şirketin hangi dönem ne kazanıp ne harcadığını görebilecek.
Merak ettiklerim bu şekilde. Geri dönüş yapabilirseniz üzerinden konuşabiliriz.
Şunu da eklemek isterim;
Türkiyeden çıkmış ve gerçekten zehir gibi çalışan Further ekibini herkes örnek almalı.
https://further.network Ayrıca yakın zamanda duyuruları yapılacak Defterhane ekibini takip etmenizi öneririm.
Türkiye'den çıkan projelerin göz önüne alınması ve kullanıcı için fayda sunan tüm projelerin desteklenmesi taraftarıyım. Further ekibine başarılar dilerim.
Cemil beyin Defterhane projesinden haberdarım. Kendisi blokzinciri teknolojisi üzerine çalışan ve takip ettiğim biridir.
Bilgilendirme için teşekkürler...