Bikaç saat önce Jihan BCH forkuna savaş açarsam kötü olur demiş. BTCdeki hash gücümü BCH forkuna kaydırırsam BTC 5000inin bile altına iner demiş. Düşüşün sebebi büyük ihtimal bu.
Kaynak: theymosun mesajları. Orijinali:
Jihan is reported to have said a few hours ago regarding the BCH fork, "I have no intention to start a hash war with CSW, because if I do (by relocating hash power from btc mining to bch mining), btc price will dump below yearly support; it may even breach $5000. But since CSW is relentless, I am all in to fight till death!" I think he or someone aligned with him dumped on low volume in order to send some kind of message, though I'm not sure what that message is supposed to be: there really shouldn't be much fundamental relationship between hash power and prices except insofar as it causes technical issues (eg. slow blocks -> higher fees), but no BTC issues seem likely here.
Cihan efendinin söyledikleri boş bir tehditten öte değil bence. Bu söylemden sonra piyasanın verdiği mesajın, tehdit karşısında yaşadığı korku değil karşı bir tehdit olduğunu düşünüyorum.
Verilen mesaj bence şudur; cihan efendi, sen bir üretici olarak (en basit anlatımla bir domates üreticisinden farklı değildir) piyasaya btc tedarik ediyor olabilirsin, hash gücünü çektiğinde btc geçici süreliğine onay sorunları vs. yaşayabilir, doğrudur (daha önce de yaşanmamış birşey değildir, bch forkunda yaşanmıştır), ama sen olsan da olmasan da, zorluk yeniden ayarlanacak, btc üretilmeye, sistem işlemeye devam edecektir. Ürettiğin malın fiyatını öyle bir yere indiririz ki, fiyat senin üretim maliyetinin bile altına inebilir. Bu durumda elinde milyon dolarlık cihazla ortada kalırsın ya da ürettiğini sen tüketmek zorunda kalırsın. Sen ürettiğini, üretim maliyetinin üzerinde karlar ile satmak zorundasın, ama ben tersine işlemler (short) ile yani satarak bile kar edebilirim.
Yani; bu işler arz ve talep üzerine kuruludur. Hiç kimse tek başına arz ve talep dengesini bozacak kadar güçlü değildir. Kimse madencilerin tek başına fiyat üzerinde etkili olduklarını düşünmesin. Cihan hayal aleminde yaşıyor. Talep tarafındaki güçler kendisine bunu hatırlatabilecek kadar da güçlüdür. Böyle olaylar piyasanın olgunlaşması için gereklidir.
Yatırımcının bu olaylar karşısındaki kar ve zarar durumları tamamen ayrı bir konudur.
Şahsi düşüncelerimdir yatırım tavsiyesi içermez.