bear trap/bull trap olma ihtimali 1/100 falan. emin olduğum tek şey önümüzdeki birkaç ay burası çarşamba pazarına dönecek.
bu düşüşte zarar eden arkadaşlar varsa belki teselli olur diye yazayım istedim, uzun ama faydalanacak bir şey çıkar belki.
2013 kasım balonunda tam olarak noktasına kadar ath'den ve btcturk fiyatı dolar karşılığından da baya yüksekken aldım. yani mesela geçen günlerde btc 3003 dolardan, paribu.com'da fiyat 14000 lira falan gibiyken btc aldığınızı düşünün. ama bir şeyi belirtmek lazım, ben daha ilk günden altcoinlerin komple yalan dolan olduğunu bile bile lades demiştim. çünkü altcoinlerin ponzi olduğu çok bariz belli oluyor. bitcoin pek belli etmiyor, umut veriyor çakal.
ve hemen gidip altcoin almıştım, benden sonra daha yüksekten alacak bir salak bulma umuduyla, hem aldığım altcoin hem de btc bir 2-3 gün sonra, daha orderbook, cryptsy neymiş bilmezken dip yapmıştı ve param çeyreğine falan inmişti. öğrenciydim, 20000 lira falandı yatırdığım para ve bende emanet duran, benim olmayan bi paraydı. ve o benden sonra gelip o coini almasını beklediğim gerizekalı bendim. yani benden daha zeki birileri benim gibi bir gerizekalının gelip ath'den almasını bekliyormuş
insan uyanınca kıpkırmızı satışlarla dolu öyle bir manzara ile karşılaştığında boğazı düğümleniyor. hangi dağa kaçsam diyor. ama sonra piyasayı öyle bir algılamaya başlıyor ki, resmen aynı kafada 3 beyin çalışmaya başlıyor. yemiyor içmiyor analiz ediyor her şeyi, tüm geçmişi, tüm olası gelecek senaryolarını, yazılanları, yapılanları. duyguları falan bi kenara bırakıp robot gibi bakmaya başlıyor. haliyle bi süre sonra sanki piyasanın 5 yıllık oyuncusu gibi olayın aslında tamamen yalan, döngüsel ve uzun süreçli bir pump/dump operasyonu olduğunu anlayıp, paranızı bir şekilde amorti ediyorsunuz. hatta o can yakan sürecin karşılığını 2-3 sene sonra kat be kat alıyorsunuz:) şu an eskilerin kazandığı para, yenilerin piyasaya giriş bedeli gibi düşünün. yeni girenler de bi sonrakilere aynı muameleyi yapacak, sonra onlar ötekilere, sonra hepsi bahçivana. buna ponzi deniyor zaten. ve tahminimce bu furya daha bi 8-10 sene gider. sonra komple feryat figan patlar. ve piyasada oluşan her balonda, her yemyeşil grafikte emin olun bir önce girenler ath gününde; yarısı siyah yarısı beyaz ceketlerini giyip şu dansı yapıyor:
https://www.youtube.com/watch?v=QjBVFxOY9DI. şahsen ben 2750'de sattım. tam dans edecektim ki baktım yükseliyor, 1 hafta ceketimi giyemedim. bugün 2200 görünce dansımı ettim. blockchain dediğimiz şey aslında bariz saadetchain. ve çok zekice tasarlanmış bir saadet zinciri:) bir gün son gelenlere çok feci patlayacak ama daha o günler uzak. 10k doları falan görmeden imkanı yok patlamaz bitcoin. en azından bence öyle.
burada düşecek düşecek derken felaket tellalı ilan ediliyoruz, bu coin dünyasının alayının yalan olduğunu idrak etmenin "ciddi zarar etmekten" başka bir yolu yok sanırım. burada "ya bu proje çok güzel ya, adamların yol haritasına bak" "microsoft'la anlaşmış hacı!!!" "apple ebencoin kabul edecekmiş!!!" denilen şeylerin hepsi çöp, hiçbirisinin reel bir hizmet veya ürün çıktısı veya iş planı veya reel dayanağı veya regülasyona tabi kuralları yok. amerika'da özellikle san fransisco'da peydah olan venture capitaller, melek yatırımcılar, kickstarter, startup goygoyu, "şimdi bana para yatır, seneye 5 katını alacaksın" gibi salak saçma serial enterpreneurship muhabbetleri sayesinde birkaç adam akıllı firma bunlarla iş yapıyor gibi gösteriliyor. uydurma haberler, abartılı içerikler, aslında olay tamamen spekülasyon ve amerikan rüyasını yaşatma kafası. hiçbir reel ve stabil kurum böyle saçma sapan balonları takmaz, uğraşmaz. takıyorsa da ya kendileri de ponzinin içine dahil oldukları içindir, ya da sistemi kendilerine entegre etmek içindir. adamlar mal mı her 3 kişi bir araya gelenin üretebildiği/yazabildiği open source projelere onmilyonlarca dolarlık kaynak ayırsınlar.
bu çok bariz gerçekleri gözardı etmeden, bunun çok bariz modern bir ponzi olduğunu bilerek hareket ederseniz, olaya daha analitik, duygusuz ve rasyonel bakma şansınız olur. Bunların gerçekten çok değerli şeyler olduğuna/olacağına inanmışlar için inanın yapacak hiçbir şey yok. bir şey gerçek olamayacak kadar güzelse emin olun gerçek değildir. Siz parasını 3 ayda 30'a katlayan insanların olduğu bir sistemi gerçek ve sürdürülebilir sanıyorsanız cidden sıkıntı sistemde değil sizdedir. 3 ayda 30'a katlayanlar, 3 ayda 30'a bölenler sayesinde oluyor. tabi bitcoin'i tüm bunlardan az daha ayrı tutarak konuşuyorum. onun yeri, zamanından önde oluşuyla biraz farklı. bir nebze gerçek olabilme umudu taşıyor içinde. hatta belki de nsa uzantılı bir proje. bilemiyoruz.
ha seneler sonra bitcoin veya "any other shitcoin" veya "herhangi bir decentrilised saçmalık" veya baya revaçta olan "siksok ICO" bir baltaya sap olur, reel hayatta kendine yer bulur onu bilemem, dediğim gibi ben işin o kısmını kurcalamayı 2013 aralığında bıraktım. bu yükseliş zamanlarında "ne oluyor yav 10000 dolar mı geliyor aheyyy" demek yerine, bi soluklanıp ortama şöyle dışardan bakıp, gerçekçi yaklaşmakta fayda var.