Kriptopara seni anliyorum ancak buradan cevap vermek sadece polemik yaratacak ve polemik bu ortamda istedigim en son sey.. Arkasini doldurabilecegimiz bilgileri paylasalim...
-------------------------------------------
Simdi bu is cok enterasan bir hal almaya basladi.. Acikcasi sizlerin de yorumlarini merak ediyorum.. Ancak once konu hakkinda biraz bilgi vermekte fayda var..
Onceki yazilarimda tokenlerinizi bir nevi iade ederek "Split" ile tekrar Ether'e cevirebileceginiz bir sistemden kafa karisikligina sebebiyet vermemek adina yuzeysel olarak bahsetmistim.. Simdi konuyu biraz daha acmakta fayda var diye dusunuyorum..
Eger DAO mantigini anladiysaniz sistemin nasil calistigini da biliyorsunuz demektir.. Peki ya hepimizden daha cok yatirim yapan ve buyuk bir oy cogunluguna sahip herhangi birisi tum etherlerin kendi hesabina aktarilmasini teklif ederse? Ya da bir baskasi ben bir nukleer bomba yapip Turkiye'ye atacagim bana 10milyon dolar verin diye bir teklif verirse ve insanlar da buna buyuk destek verirse?
Split iste tam burada devreye giriyor.. Split ile tum DAO larinizi tekrar Ethere cevirebiliyorsunuz! Ancak burada bir hak gecmesini engellemek icin soyle yaptilar;
Bildiginiz gibi 1 ether 100 dao yapiyordu, ancak su anda hergun 0.05 ether maliyetimiz artiyor ve son 4 gun 1.5 ether ile 100 dao alabilecegiz. Basit bir hesapla ben ilk gun 1 ether karsiligi 100 dao alsam, sende son gun 1.5 ether ile 100 dao alsan ve toplam 2.5 ether karsiligi 200 Dao olsa.. Dao uretim sureci bitince ben split ile Daoyu ether olarak almak istesem benim payima 1.25 ether duser degil mi? Yani hicbir sey yapmadan %25 kardayim!
Oyle degil iste
sisteme ilk girenlerin bu haksiz kazanci elde etmemeleri icin gelistiriciler bir yontem buldu. Fiyat artisindan itibaren gonderdiginiz her bir ether dao hesabinda geri kalanlar ise extrabalance adi verilen ayri bir yerde tutuluyor. Yani sen son gun 1.50 den aldigin zaman o aradaki 0.5 ether baska bir hesapta tutuluyor.. Ve ben split yapip ciktigimda kendi payim olan 1 etheri alip cikiyorum..
Eger buraya kadar anlasildi ise split mantiginin detaylarina gelelim...
Simdi aklimiza soyle bir soru gelebilir; su anda 1 dao yaklasik 15 cent.. Ethereum da 10 dolar diyelim. İleride ethereumun Fiyatinin hic artmadigini ancak bir daonun fiyatinin 50cent oldugunu dusunun.. O halde split ile ethere cevirmektense daolarimizi bir exchangede satmak cok daha mantikli degil mi? Cunku ethere gore daha fazla deger kazandi..
İste bu da tam olarak oyle degil.. Exchange de sattiginiz zaman tum haklarinizi baska birine devrediyorsunuz... Ancak split ile etherlerinizi geri aldiginizda size baska bir Dao yaratiyor "rewarddao" ve etherleri alsanizda split yaptiginiz ana kadar yapilan oylamalardan elde edilen ve sonsuza kadar elde edilecek olan tum gelirler size gelmeye devam ediyor...
----
Eger anlasildiysa sizlerin yorumlarini merak ettigim konu su olacak,
eger dao uretim sureci bitene kadar ethereumun fiyati surekli artarsa sure bittikten sonra bence bircok kisi split ile daolarini tekrar ethereuma cevirecek ve bu surecteki karlarini alip cikacaklardir.. Bu da bence kisa sureli etherin fiyatini dusurecek ancak piyasadaki Dao sayisi azalacagi icin Daonun fiyatini arttiracaktir diye tahmin ediyorum..
Siz ne dusunuyorsunuz?
Eger dao da ayni Augur gibi wisdom of the crowd (kolektif zeka) mantigi ile calisacaksa o halde eger yeterince kisinin konu hakkindaki fikrini alirsak, bu fikirlerin ortalamasi bize dogru yolu gosterecektir diye dusunuyorum...