O tom, že BTC potřebuje propagaci, o tom není sporu. Otázka je, jestli zrovna to pravé ořechové, aby to bylo spojováno s třeba s aukrem a podobnými systémy.
BTC by měl být prezentován jako solidní a důvěryhodný projekt. Otázka je, zda ho vůbec bude schopná většina lidí pochopit a zda budou mít motivaci jej užívat. Podstatné také je, že zatím si jej žádná vláda přiliš nevšímá, ale pokud bude zneužíván k praní špinavých peněz, tak je otázka, jaká bude výsledná reakce. Přeci jen se jedná o měnový systém, kde se nedá kontrolovat tok financí od jedince k jedinci a nedá se ani zastavit a tak dále. Osobně jsem čekal již nějakou reakci, když byl pomocí BTC dotován zakladatel Wikileaks, když jej všechny bankovní systémy odstřihly od financí.
Podle mne velkým současným problémem BTC je kolísavost jeho hodnoty. V jediném roce může mít obrovský rozsah. Pak je vělmi těžké v této měně nacenit jakoukoli komoditu či službu, pokud ji chcete nakupovat/prodávat/poskytovat. Stále totiž potřebujete pro běžné fungování jinou měnu, za kterou musíte nakonec BTC směnit. Čili moc se nedivím obchodníkům, že se jim do toho nechce, protože svůj produkt mohou třeba nabízet za 5BTC, ale jeden měsíc jim to vynese 60 dolarů, jiný 50 dolarů a jiný třeba jen 40 dolarů. A v tomto směru nejsem moc velký optimista. Představa, že by skoro celá ekonomika dokázala přejít ze současné zavedené měny do BTC prostoru mi nepřijde moc reálná. Vemte si, jaké jsou problémy s Eurem.
Ale to se podle mne teprve uvidí. Podstatné je, aby se BTC začalo obchodovat jinak, než že si mineři za něj kupují dolary či eura. Je třeba aby tu byla dostatečná nabídka produktů a služeb dostupných za BTC. Pokud se BTC dokáže zbavit výkyvů, pak to bude první krok, aby k němu obchodníci měli důvěru. Protože výhod má jinak BTC celou řadu. Rychlá a bezplatná transakce je asi jednou z těch největších, stejně tak jako možnost spravovat své finance zcela mimo bankovní domy. A popravdě těm se jistě myšlenka měny, která přes ně vůbec neprojde asi taky moc nelíbí
.
Každopádně na závěr, pokud je tu někdo ochotný a zběhlý v ENG jazyce, tak jsem v létě překládal stránky směnárny bitstamp.net do ČJ. Čili rozhodně uvítám kontrolu či úpravu od někoho dalšího. Myslím si, že pokud budou všechny nástroje z BTC světa dostupné v rodném jazyce, tak to také nebude na škodu.