Pages:
Author

Topic: Fenomen BNB (Fundamenty ALT/USD) - page 11. (Read 2964 times)

legendary
Activity: 3472
Merit: 1722
October 11, 2019, 11:37:21 AM
Może nie chce bawić się w wyczuwanie rynku i jest to dla niego inwestycja długoterminowa. Niejeden trader BTC zarobił w USD, ale zarobiłby więcej gdyby tylko trzymał i nic nie robił...
legendary
Activity: 2744
Merit: 1708
First 100% Liquid Stablecoin Backed by Gold
October 11, 2019, 11:24:55 AM
...Ja swoje BNB trzymam...bo uśredniony zysk z trzymania BNB podczas lanchpada ...to ok 1,7% portfela...dochodzą inne promocje jak wczorajsza (głosowanie na community coin) który dał zarobić 1% portfela...Podsumowując...kurs BNB/USD spadnie w najbliższym czasie poniżej poprzedniego dołka (14$)... a po ustaleniu średnioterminowego dołka wróci do co najmniej 18$. - no chyba, że bitcoin runie z całym rynkiem.

Bardzo dziękuję za tą szczegółową predykcję. Zawsze lepiej jest porozmawiać i poznać opinię kogoś, kto trzyma dany token "skin in the game", a nie jakichś teoretyków.

Trochę mnie dziwi, że pomimo wszystko trzymasz, nawet jak istnieje duże prawdopodobieństwo spadków i nie próbujesz "wyczuć ceny", chociaż rozumiem, że profity z różnych IEO i innych akcji, praktycznie pokrywają stratę, a sam kurs BNB jest zmienny i za parę tygodni powinien wrócić do 18$.

Czy, żeby brać udział w IEO i tych dodatkowych promocjach, to trzeba trzymać BNB przez cały czas, czy tylko w czasie przez nich określonym, np,: podczas trwania IEO, albo jakiś inny określony czas, czy działa to jakoś inaczej? Na przykład im dłużej trzymasz BNB w portfelu tym więcej profitów z danej akcji?

Wtedy, by było łatwiej zrozumieć trzymanie pomimo wszystko, chociaż wiem, że wielu trejderów nie stara się wyczuć rynku, bo to zazwyczaj nie wychodzi  Wink.
legendary
Activity: 2156
Merit: 1622
October 11, 2019, 01:43:05 AM
Moim zdaniem wybicie całkowicie bez siły. Podbitka pod dalsze spadki. Jednak jak to z wyceną w USD bywa ... jak bitcoin ruszy z kolejną falą wzrostową to i BNB da zarobić. Jak bitcoin wrócił do rynku niedźwiedzia i spadnie do 1000$ to nie łudziłbym się, że dla BNB wytrzymają 4$. Ja obstawiam, że jeszcze może trochę spaść chyba, że optymizm w rynek wrzuci bitcoin wracający do konsolidacji w której siedział od 3 miesięcy (rejony 9.5k +).

Należy też zwrócić uwagę, że kurs jest dość wyprzedany i nawet jeśli teraz nie ma dna, to będzie na kolejnej lub następnej półce a odbicie po takich spadkach (przy założeniu, że bitcoin co najmniej skonsoliduje przy 7000$) wróci z ceną na obecne poziomy.

Ja swoje BNB trzymam. Założę się, że za max tydzień będzie nowe IEO (krótkoterminowa pompa 5% na BNB i ewentualne wyjście w okolicach obecnej ceny lub trzymanie, bo uśredniony zysk z trzymania BNB podczas lanchpada to ok 1,7% portfela) do tego dochodzą inne promocje jak wczorajsza (głosowanie na community coin) który dał zarobić 1% portfela.

Podsumowując - Według mnie najbardziej prawdopodobne jest, że kurs BNB/USD spadnie w najbliższym czasie poniżej poprzedniego dołka (14$) co nie zmienia faktu, że po obecnej cenie będzie jeszcze okazja sprzedaży a po ustaleniu średnioterminowego dołka wróci do co najmniej 18$. - no chyba, że bitcoin runie z całym rynkiem.
legendary
October 10, 2019, 10:36:41 AM
Trzymam też trochę BNB i już o tym rozmawialiśmy, kiedy zastanawiałem się, czy nie sprzedać, całkiem niedawno. Całe szczęście posłuchałem rad i wstrzymałem się ze sprzedażą, a BNB poszło do góry o parę procent. No i historia znowu się powtarza, bo wykres BNB w ostatnich miesiącach nie wygląda za bardzo przekonująco. Szczególnie w momencie, w jakim jesteśmy BNB udowodnił, że podczas tego trendu spadkowego lub korekty jak kto woli, która trwa już jakiś czas, bardzo lubi po takim kilkuprocentowym wybiciu, które jest zaraz po spadku, znowu opaść bardzo szybko i to o jakieś 20% lub więcej.

Na screenie zaznaczyłem wszystkie te punkty, w której cena gwałtownie zmieniła kierunek, zaraz po lekkim wybiciu (bull trap?):

Trochę przerażające, jak trzymasz, jakąś poważniejszą ilość BNB. @TytanowyJanusz bardzo jestem ciekaw Twojej, krótkoterminowej predykcji, oczywiście tylko, jeżeli masz ochotę się nią podzielić?
legendary
October 10, 2019, 07:07:28 AM
Airdrop rośnie z 5 centów do 8 centów - dalej pomijane pieniądze (0.38% z inwestycji).

Jak dokładne są moje estymacje? Dziś dostałem airdrop JEX. Dostałem 310 sztuk za trzymanie - i tu jest problem bo ilość w moim portfelu binance się zmieniała - około 120 sztuk BNB. Aidrop wynosił zatem 2,5 JEX na 1 BNB.

JEX tradowany jest obecnie za 330 sat, więc na 1 BNB wypadało:

330/100 000 000 * 2,5 * 8500 = 0,070$ ! Czyli oszacowałem w punkt, zwłaszcza, że w momencie szacowania bitcoin siedział jeszcze na 10 000$ (Wtedy byłoby równo 8.2 centa).

Całość warta 8$. Sprzedać to można tylko na platformie JEX, więc by się tego pozbyć musiałbym zapłacić 2 opłaty za wypłaty, które pewnie wchłoną cały airdrop... czyli zgodnie z predykcją airdrop bardziej kolekcjonerski niż wartościowy.
legendary
October 07, 2019, 06:44:54 AM
Wstępnie przeniosę cię do 2 ostatnich postów tej dyskusji :https://bitcointalk.org/index.php?topic=5186619.msg52679988#msg52679988

A najkonkretniej do tego:
grupa chińskich giełd "Among them, but definitely not limited to, are names such as: Lbank, Exx, RightBTC, CoinEgg, Zb, BitZ, Bibox, CoinEx, BTC-Alpha…" kręci do tego stopnia, że nie nie zasługują nawet na ubranie tego w liczby.
source

I teraz zobacz na CMC. Większośc tych giełd dalej zajmuje top 30 według wolumenu. https://coinmarketcap.com/rankings/exchanges/

Weźmy pod uwagę samego BTC
https://coinmarketcap.com/currencies/bitcoin/#markets

Wierzysz w to, że największy wolumen pochodzi z giełdy BKEX (o której pierwsze słyszę) a na drugim miejscu bitforex (na której zobaczenie prawdziwej transakcji graniczy z cudem, bo wszystko kręci się w miejscu tak, że nawet ślepy zauważy przekręt patrząc 2 min w arkusz i zlecenia schodzące)

Wracając do BKEX - 2 min wystarczą by zauważyć, że coś jest nie tak

Na binance (po prawej) historia zleceń zapełnia się w 6 sekund (39 zleceń) (1 transakcja na 0,15 s) na BKEX w 66 sekund (33 zlecenia) (1 transakcja na 3 sekundy), ale to BKEX ma 500 mln wolumenu a binance 322 mln?

W dodatku spread na na bitcoinie na binance to max 1,5$ na Bkex 4-7$!

Przeczytaj posty do których cię odnoszę wraz z artykułem. Obecnie wszyscy oszukują na wolumenie. Dane, do których chcesz dotrzeć są obecnie nieosiągalne. Trzeba nauczyć się handlować bez tego. Albo opierać się na oszukanym parametrze, który raz pokaże prawdę a raz cię okłamie.

Edit:
Dałem szasnę linkom jakie podałeś:
https://messari.io/asset/bitcoin#markets
Uwzględnia wolumen tylko z kilku giełd - sam jakbym miał wybrać najbardziej uczciwe to wybrałbym właśnie te. Wydawałoby się, że jest odpowiedzią, którą szukasz.
Ale czy jest to prawdziwy wolumen, gdy nie uwzględnia on 20% wolumenu houbi (bo tyle tam może być prawdziwego), części wolumenu kucoina (który moim zdaniem nie kręci), prawdziwego wolumenu z pozostałych giełd w tym wolumenu bitmexa (1 mld$), co do którego mam mieszane uczucia, ale giełda ta na pewno żyje i ma rzesze stałych traderów a co za tym idzie rynek ten na pewno jest w sporej części prawdziwy i pochodzi z niego masę transakcji na dźwigni do x100. Co za tym idzie jak nawet 50% wolumenu na bitmexie nie istnieje, to i tak 500 mln znika z prawdziwego wolumenu.

Ale zobacz, że jeśli te dane są nabliżej prawdziwych, to BNB wcale tak nie odbiega wolumenem od innych coinów:
https://messari.io/screener
XRP, ETH, LINK są na mocnych wybiciach (+30 - +100%) - ich przewaga bez wolumenu z tych pomp nie byłaby aż tak duża.
legendary
October 07, 2019, 06:20:40 AM
Tutaj to popełniasz karygodny błąd bo bierzesz wartości z CMC...
Z 763 mln wolumenu (top 23 pozycje) tylko 34 mln pochodzą z giełd, w których wolumen nie jest sfałszowany od x10 do x10000 a jedynie o 50% (taki luźny szacunek). Oznacza to, że z 763 mln masz tylko 17 mln prawdziwego wolumenu...

No to skąd brać dane o wolumenach?

Przecież właśnie na CMC od jakiegoś czasu już walczą z fałszywymi danymi i to nie tylko chodzi o wolumeny.

https://www.coindesk.com/coinmarketcap-announces-new-features-to-soothe-wash-trading-concerns

https://caprehab.nl/cointelegraph/data-ultimatum-coinmarketcap-requests-more-information-from-exchanges-to-make-market-more-transparent

Myślałem, że do tej pory coś się zmieniło na lepsze Coinmarketcap. Są jeszcze inne strony, które twierdzą, że ich wolumeny są prawdziwe, ale kto to wie?

https://news.bitcoin.com/these-cryptocurrency-data-sites-aim-to-be-more-accurate-than-coinmarketcap

https://messari.io/screener

https://blockmodo.com

https://coinratecap.com/

https://www.coingecko.com/en

https://coincodex.com/

https://openmarketcap.com/

PS
Już po napisaniu tego posta zacząłem dokładniej sprawdzać te NIBY lepsze serwisy z "no fake volume"  Wink, ale okazało się bardzo szybko, że pokazują niektóre wolumeny 24 godzinne, wyższe o połowę od aktualnych na CoinmarketCap, tak że z tą transparentnością i całą resztą jest, jak ze wszystkim czyli bujda na resorach.

Wszystkie inne wymienione powyżej serwisy, pokazały wolumeny bardzo zbliżone do Coinmarketcap z różnicą plus, minus pięć milionów.

Jedynym wyróżniającym się serwisem jest https://openmarketcap.com/, który muszę jeszcze dokładniej sprawdzić, żeby coś stwierdzić, na temat jego potencjalnej przydatności  Wink.

legendary
October 04, 2019, 08:25:38 AM
Dziwią mnie te niskie wolumeny BNB ($113,730,916), gdzie zasrany EOS ($1,332,835,128) czy BC ($1,219,589,989) mają 10cio krotnie wyższe.

Tutaj to popełniasz karygodny błąd bo bierzesz wartości z CMC.

Z 763 mln wolumenu (top 23 pozycje) tylko 34 mln pochodzą z giełd, w których wolumen nie jest sfałszowany od x10 do x10000 a jedynie o 50% (taki luźny szacunek). Oznacza to, że z 763 mln masz tylko 17 mln prawdziwego wolumenu.

BNB jest w zacznie mniejszym stopniu handlowany na giełdach takich jak coinbene (czyli 100% fake wolumen).

Ale jak weźmiesz dane z binance, to BNB jest 3 walutą pod względem wolumenu na parach ALT/BTC i na 6 miejscu na parach ALT/USD (co jest ponad przeciętne z uwagi na 8 pozycję pod względem kapitalizacji). Niestety ale nie ma innej poważnej giełdy listującej BNB by można było porównać wolumeny tam.

No i po raz kolejny przypominam, że 1000 BTC (8 mln $) fake wolumenu kosztuje 3600$ dla spekulanta nie związanego z giełdą oraz 0$ dla giełdy lub spekulanta związanego z giełdą. Sprawia to, że analiza na podstawie wolumenu podanego na CMC jest zbliżona do analizy na podstawie układu fusów po kawie, bo wystarczy, że 1 giełda z 280 postanowi postawić darmowy bot do nabijania wolumenu i juz coin z top 1000 CMC może być w top 1 pod względem wolumenu.

legendary
October 04, 2019, 07:46:35 AM
..techniczny ostrożny spekulant nie podejmowałby tej decyzji teraz, tylko uciąłby straty miesiąc temu, wieć już nie podejmujesz decyzji jako ostrożny, techniczny spekulant bo skoro jesteś tu gdzie jesteś to oznacza, że nim nie jesteś Smiley...

Ze mną jest troszkę inaczej, bo ja często gram takie spadki i nie kupowałem miesiąc temu (chociaż kupowałem ale już dawno sprzedałem  Wink), tylko 6 dni temu po 15.33 USD.

Czemu kupiłem?

Bo po takim spadku często jest 5 do 10% odbicia (minimum) i nie raz już tak grałem.

Niestety tym razem, tylko pierdło o procent czy dwa i zdechło. Może jeszcze odbije dlatego siedzę i myślę.

Poustawiałem stop lossy, ale aż szkoda sprzedawać, jak czytam Twoje posty. Jest tyle czynników, które powinny (ciągle) pozytywnie wpływać na BNB, że praktycznie dziwne są jakiekolwiek duże spadki. Nie wiem, może to za wcześnie i te wszystkie produkty, palenia, IEO, itd. to i tak za mało? A jak, już mam sprzedać, to po co czekać na stop losa i tracić następne 1,5% czy 2%?

Dziwią mnie te niskie wolumeny BNB ($113,730,916), gdzie zasrany EOS ($1,332,835,128) czy BC ($1,219,589,989) mają 10cio krotnie wyższe.

legendary
October 04, 2019, 07:01:14 AM

Wszyscy powtarzają, żeby grać z trendem, a nie przeciwko. Według ceny BNB powinno być podobne wybicie nawet 30 - 40%, o którym marzę, ale może być tylko chwilowe i zaraz znowu spadnie, zgodnie z trendem.

Jestem ciekaw co myślisz?

Zależy o jakim trendzie mówisz, bo BNB jest obecnie w 4 miesięczny trendzie spadkowym i jednocześnie w 2 letnim trendzie wzrostowym.

I to jeszcze bardzo blisko wsparcia, więc punkt wejścia wydaje się uzasadniony.

Sprawa ma się trochę inaczej na wykresie BNB/USD (a jak Cię znam to w przeciwieństwie do mnie właśnie zmiana ceny w USD najbardziej cię interesuje). Tam jest jeszcze miejsce na długie czerwone świeczki ale tu wydaje mi się że główne skrzypce odegra bitcoin i jego zachowanie. Ostrożny, techniczny spekulant szanujący swoje pieniądze by sprzedał i odkupił za punktem W pod koniec zielonej. Ale techniczny ostrożny spekulant nie podejmowałby tej decyzji teraz, tylko uciąłby straty miesiąc temu, wieć już nie podejmujesz decyzji jako ostrożny, techniczny spekulant bo skoro jesteś tu gdzie jesteś to oznacza, że nim nie jesteś Smiley

Ja wolę wchodzić nieco wcześniej (np. przy obecnym układzie) i ewentualnie za punktem W zastanawiać się, czy sprzedać na proficie, czy zostawić na dłużej. Bo odreagowanie obecnych spadków wydaje się wysoce prawdopodobne.

legendary
October 04, 2019, 06:32:44 AM

source
Bary wolumenowe coraz mniejsze aż do wybicia...

Jeżeli możemy wrócić na chwilę do tego screena klinu zniżkowego, który przypomina aktualny ruch ceny BNB.

Wiem, że
od AT i tego typu wykreślanek
starasz się trzymać z dala, ale rozumiem, że przewidujesz taką możliwość.

Trzymam dość pokaźną walizę BNB i cały czas drapie się po mojej pustej bańce i myślę czy aby nie sprzedać i kupić znowu niżej kiedy widzę kolejne dni na minusie.

Wszyscy powtarzają, żeby grać z trendem, a nie przeciwko. Według ceny BNB powinno być podobne wybicie nawet 30 - 40%, o którym marzę, ale może być tylko chwilowe i zaraz znowu spadnie, zgodnie z trendem.

Jestem ciekaw co myślisz? Chętnie też posłuchałbym opinii innych, jeżeli ktoś z Was handluje aktualnie BNB, bo zawsze co trzy głowy to nie jedna.

Boje się, że to będzie tylko chwilowe wybicie, a później spadnie 2 razy niżej i 2 razy szybciej. Oczywiście wszystko świadczy na korzyść BNB, ale jak wiemy zazwyczaj dzieje się zupełnie odwrotnie.

Wymagający dużo nerwów każdego trejdera jest moment W  Wink. Z doświadczenia już nie staram się wyczuć ceny, sprzedać na topie W i później kupić niżej, bo to zazwyczaj kończy się stratą w porównaniu do trzymania. Teraz po prostu dokupuje jak najniżej, jeżeli trejd wygląda dobrze i wszystko się sprawdza. Ta strategia, jak na razie jest najlepsza.
legendary
Activity: 3472
Merit: 1722
October 03, 2019, 04:39:51 PM
Niejeden trader przekonał się na własnej skórze ile wart jest patrzenie na obrót. Nawet jak giełda sama nie oszukuje, to nie opłaca im się penalizować grup osób, które same uprawiają wash trading własnych altcoinów/tokenów, bo zarabiają na prowizjach.
legendary
October 03, 2019, 12:02:31 PM
Praktycznie wolumeny przy spadkach pokrywają się z tymi przy wzrostach, kiedy cena osiągała jakiś określony pułap.

Czyli wszystko zachowuje się organicznie. Jak pojawią się wzrosty to wzrośnie wolumen. Wolumen nie jest mniejszy niż wskazywałby na to obecny poziom cenowy (jak sam opisujesz - jeszcze tego nie sprawdziłem). Dodatkowo spadek wolumenu jest charakterystyczny przy klinie zniżkującym.

source
Bary wolumenowe coraz mniejsze aż do wybicia. Choć zaznaczam, że od AT i tego typu wykreślanek staram się trzymać zdala. Zwłaszcza, że co innego da się rozrysowac na BNB/USD a co innego na BNB/BTC.

Zwracam dużą uwagę na wolumeny, ponieważ kiedyś miałem przyjemność rozmawiać z bardzo znanym i odnoszącym sukcesy trejderem, który powiedział mi, że wystarczą mu jedynie wolumeny do podjęcia trafnych decyzji. Nawet żartował z tych wszystkich wykresów, na których trejderzy używają kilkunastu, różnych wskaźników tłumacząc, że za dużo informacji to też nie dobrze. Nawet pozwolił mi przyglądać się jednej z sesji trejdingowych i faktycznie na własne oczy widziałem, jak tylko przy wykorzystaniu wolumenu i 2 oscylatorów stawiał wygrane trejdy. Oczywiście, to było dość dawno i handlował akcjami spółek a nie kryptowalutami.
Zobacz ten post o oszukanym wolumenie właśnie na tej parze. Co jeśli 80% wolumenu to wash-trade i nie stanowi faktycznie wykonanych transakcji na rynku, które tworzą cenę? Co wtedy z taką analizą? Na akcjach za wash-trade idzie się do więzienia (o ile cię złapią) a na krypto to tylko popularna praktyka wykonywana przez każdą giełdę w celu pozyskania darmowej reklamy (wysoka pozycja w rankingu CMC). Analiza wolumenowa jest obecnie niezwykle trudna i nieraz myląca.
legendary
October 03, 2019, 11:47:58 AM
Oczywiście bardzo dziękuję za tą odpowiedź i chciałbym, tylko na chwilę zatrzymać się przy wolumenach.

Piszesz, że nie są one tak ważne, a co więcej przekłamane. Nie czytałem jeszcze tego podlinkowanego wątku, ale jak Wiesz zwracam dość dużą uwagę na wolumen i z moich obserwacji wynika, że cena rośnie praktycznie wymiernie z aktualnym wolumenem. Podkreślam, że chodzi o aktualne wolumeny z ostatnich (miesięcy) skoków ceny, bo już zeszłoroczne wybicia mogą się różnić nawet znacznie.

Tylko spójrz na wykres BNB na CMC i sprawdż wolumeny. Kiedy cena była pomiędzy:
- 4 a 6$ to wolumen był 10 do 30 milionów, póżniej jest pompa i zatrzymujemy się na cenie:
- 20$ gdzie wolumen jest około 200 milionów, kolejna pompa do:
- 40$ i wolumen rośnie wymiernie do 400 - 500 milionów dziennie.

Teraz popatrzmy na spadek ceny i widać jak na dłoni, że wolumeny się sprawdzają, bo zaczynają wymiernie spadać razem z ceną tak samo jak rosły.

Przy 30$ było 300 milionów dziennie, kiedy cena doszła do 20$ widzieliśmy wolumeny około 200 milionów i aktualnie mamy 15$ i 120 - 100 milionów i ciągle spada.

Praktycznie wolumeny przy spadkach pokrywają się z tymi przy wzrostach, kiedy cena osiągała jakiś określony pułap. Oczywiście chwieje się trochę podczas pomp, ale zasada jest ta sama, że przy szybkich wzrostach ceny, wolumen rośnie nawet dwu - trzykrotnie, a przy spadkach wymiernie spada. Szkoda, że nie ma na tym wykresie jakiejś dłuższej konsolidacji, bo wtedy widać by było, jak wolumen jest przez jakiś czas praktycznie taki sam, kiedy cena się stabilizuje.

Zwracam dużą uwagę na wolumeny, ponieważ kiedyś miałem przyjemność rozmawiać z bardzo znanym i odnoszącym sukcesy trejderem, który powiedział mi, że wystarczą mu jedynie wolumeny do podjęcia trafnych decyzji. Nawet żartował z tych wszystkich wykresów, na których trejderzy używają kilkunastu, różnych wskaźników tłumacząc, że za dużo informacji to też nie dobrze. Nawet pozwolił mi przyglądać się jednej z sesji trejdingowych i faktycznie na własne oczy widziałem, jak tylko przy wykorzystaniu wolumenu i 2 oscylatorów stawiał wygrane trejdy. Oczywiście, to było dość dawno i handlował akcjami spółek a nie kryptowalutami.

legendary
October 03, 2019, 09:45:02 AM
Pomimo wszystko wolumen BNB cały czas maleje a cena spada. O co chodzi? Napompowało za szybko a teraz spada?

Przecież jeżeli wziąć pod uwagę wszystko to o czym powyżej napisał TytanowyJanusz, to BNB powinno raczej posuwać się do góry a nie w dół?

@TytanowyJanusz jakie są Twoje predykcje dla ceny BNB za 3 do 6 miesięcy? A co najważniejsze, co myślisz o jej aktualnym spadku?

Myślę, że z nas wszystkich masz największą wiedzę o tej giełdzie, więc kogo pytać jak nie zaufanego eksperta  Wink.

Może kogoś kto spojrzy na to obiektywnie? Smiley Ja już dawno przestałem być obiektywny bo nahypowałem się strasznie i zapakowałem (tak do połowy tego co planuję).

Według mnie cena jest wypadkową:
1-Obserując stale arkusz zleceń zauważam, że ktoś w podobny sposób cały czas narzuca presję podażową od 0.004 BTC aż do teraz 0.002 BTC. Gasząc każdy ruch w górę półkami ok. 7 BTC. Prędzej czy później skończą mu się tokeny albo zredukuje pozycję do żądanej wartości
2- rozczarowanie IEO, które ze zwrotów na poziomie 400-1300% spadło do 50%. Powoduje to, że masa inwestorów z okresu marzec - lipiec wychodzi z pozycji bo zwroty z IEO przestają być pewne (prędzej czy później pokaże się pierwsze stratne IEO) w przeciwieństwie do ryzyka związanego z trzymaniem BNB.
3- Odreagowanie po ostatniej pompie (x4 w 4 miesiące BNB/BTC).
4- obawy inwestorów o przyszłość rynku jako takiego - "BTC wraca do rynku niedźwiedzia" jest dość częstym nagłówkiem ostatnimi dniami po wybiciu dołem z trójkąta i szybkim zejściu do 8000$.

Dlatego nie rośnie. Ja natomiast na podstawie opisanych tu analiz postanowiłem zainwestować w perspektywie (rok-dwa) ... a obiecałem sobie żeby nigdy nie brać pod hodl... Stale dokupuję a spadek kursu rekompensuję częściowo przez lending.

Technicznie liczę na wybicie górą z klinu zniżkującego po oparciu się o trend wzrostowy... ale jest to naciągane i subiektywne dopatrywanie się nadziei na wzrosty - tak traktuję AT.

Co do wolumenu to bym na niego nie patrzył bo jest przekłamany - https://bitcointalksearch.org/topic/fake-volume-na-bnbbtc-na-binance-5186619

Fundamentalnie Binance wciąż jest najsilniejszą giełdą z ogromną przepaścią za sobą do konkurentów. W dodatku stale dbają o nowe użyteczności dla ich coina. Trzeba pamiętać, że cena jest wypadkową popytu i podaży a nie dobrych i złych newsów. Co z tego, że binance dokłada użyteczności, skoro nie ma już komu kupować, bo wszyscy się poładowali na hypie IEO w marcu-lipcu dając wielorybowi, który zaczął pompować w grudniu świetny popyt.
legendary
October 03, 2019, 04:57:52 AM
Pomimo wszystko wolumen BNB cały czas maleje a cena spada. O co chodzi? Napompowało za szybko a teraz spada?

Przecież jeżeli wziąć pod uwagę wszystko to o czym powyżej napisał TytanowyJanusz, to BNB powinno raczej posuwać się do góry a nie w dół?

@TytanowyJanusz jakie są Twoje predykcje dla ceny BNB za 3 do 6 miesięcy? A co najważniejsze, co myślisz o jej aktualnym spadku?

Myślę, że z nas wszystkich masz największą wiedzę o tej giełdzie, więc kogo pytać jak nie zaufanego eksperta  Wink.
legendary
September 26, 2019, 03:13:33 AM
Podsumujmy:

1- Lending BNB - 6% w skali roku (pożyczone tokeny liczą się do pozostałych promocji)
2- 30% zysków z JEX - ~3.5% rocznie
3- jednorazowy zrzut JEX - 0.25%
4- wykup BNB (~2% w skali roku)
5- airdropy z przegranych losów w launchpadach - 0,4% BNB dostałem z ostatniego i sądzę, że jest to taki rozsądny poziom który można wymnożyć przez 10 (ilość launchpadów rocznie - średnio nieco mniej niż raz w miesiącu a tak ostatnio się pojawiają) - 4%
6- profit z wygranych losów (najmniejszy zwrot z launchpadów przyjęty do kalkulacji + 50% - najlepsze zwroty to +1300% ale na to bym już nie liczył) - 1/11 na wygranie losu i możliwość sprzedania za 450$ kupionych za 300$ tokenów. 1/11 na 150$ - 14$ średnio z launchpada x10 = 140$ rocznie z hodlowania 50 BNB (800$) - 17,5%

Daje nam to blisko 33% (luźny, dość optymistyczny szacunek - 25% wydaje się jednak bezpieczne) w skali roku. Bez odpalania masternodów na coinie z top 10 CMC z zaledwie 800$ minimalnego wejścia i ~12% dla 160$ minimalnego wejścia.

Wszystkie nody się chowają zwłaszcza, że w klasycznych nodach górnicy płacone mają za stakowanie z puli do tego przeznaczonej, która zwiększa circulating supply. Czyli rozwadnia token (czego nikt nie uwzględnia). Może i zwiększyłem pozycję ilościowo o 10% po roku ale ilość wszystkich tokenów urosła o 5%. Daje mi to realny "zwrot" na poziomie 5%. Tu nagroda "za stakowanie" nie rozwadnia BNB.

Dodatkowo użyteczności BNB rosną a co za tym idzie roczne „zwroty”. Podobno prowadzone są rozmowy na temat stakowania BNB.

To tylko wartości dodane do tokena, który fundamentalnie - jako firma o zyskach 500 mln $ rocznie - jest niedowartościowany.

legendary
September 21, 2019, 05:04:20 AM
Binance will first distribute all 200,000,000 unlocked JEX team tokens to all BNB holders on Binance.com.

A ile to dokładnie będzie? Token Jex jest już handlowany na platwormie JEX (https://www.jex.com/en/spot) i jego cena wynosi 400 sat. 200 mln tokenów warte jest 800 BTC ~ 8 000 000 $.  Wszystkich tokenów BNB jest obecnie w obrocie 155 mln Daje nam to 5 centów na każde posiadane BNB (0.24%). Grosze...

Biorąc pod uwagę, że binance ma okolo 500k aktywnych użytkowników (ok. 10 mln wszystkich - przynajmniej takim stanem chwalili się pod koniec 2018) to można założyć, że co najmniej 1-5 mln tokenów rozsianych 1 sztuka na konto tylko po to by zmniejszać prowizję. Te tokeny nie biorą udziału w airdropie bo nie spełniają tego kryterium:

Users will need to hold at least 10 BNB at all times each day during the holding period to be eligible for this airdrop.

Hmm. Ale to oznacza, że wystarczy chociaż raz w ciągu 1 dnia wyjść z BNB by wylecieć? Moim zdaniem to odsieje około 10-20% supply. Kolejne 10-20% odsiane zostaną poprzez nie trzymanie ich na giełdzie. Zostają 93 mln.

Airdrop rośnie z 5 centów do 8 centów - dalej pomijane pieniądze (0.38% z inwestycji).

Starting from 2019/10/06, Binance JEX will conduct a monthly airdrop of JEX tokens to BNB holders equivalent to 30% of the profit generated by Binance JEX in each respective month.

A to ile?
Jex funkcjonuje już od 9 dni (o ile to nie jakaś beta, a ja źle zrozumiałem ostatnie newsy). Można więc podsumować tygodniowe wyniki:
Futures:
105k BTC - 1mld $
160M EOS - 640 mln $
3,5M ETH - 752 mln $
Spot:
Tu są pomijalne wartości w stosunku do rynku futures - max kilkanaście mln
Options:
Tego nie ogarniam Smiley Na oko to tez są wolumeny maksymalnie kilkanaście mln - pomijalne

Mamy więc około 2,4 mld $ tygodniowego wolumenu - 10,2 mld $ miesięcznie (w konsolidacji bitcoina. Po wybiciu zapewne wolumeny wzrosną kilkukrotnie - bez jakichkolwiek danych szacowałem 6 mld $ - całkiem celnie)

10.2 mld $ * 0,03% fee = 3 mln $ miesięcznie PRZYCHODU, czyli pewnie z 2 mln $ zysku. (strasznie małe fee jest na kontraktach, w poprzedniej kalkulacji liczyłem na 0.1%). Podzielić na to samo 93 mln daje 2 centy na każde BNB (0.10% miesięcznie). 1.2% rocznie.

Z tym, że obecnie obserwujemy końcówkę 3 miesięcznej konsolidacji. Wybicie zapewne 5-10x lepsze wolumeny. Szacuję więc, że JEX przyniesie posiadaczom BNB "zwrot" na poziomie 3,5% rocznie.

"zwrot" - bo nie uwzględnia zmienności ceny BNB.

legendary
September 06, 2019, 02:05:08 PM
Apropo wypominania...To nie wiem kto komu powinien wypominać trafne predykcje Smiley

Jakiego wypominania? Ciężko mi było o tym przypomnieć ale czemu nie skoro miało to miejsce?

Czemu tak źle to odbierasz? Nie rozumiem, nie miałem nic złego lub uszczypliwego na myśli.

Po prostu przypadek, że aktualna cena jest dokładnie taka sama, jak moja predykcja sprzed 6 miesięcy. Dlatego też napisałem tego posta i nie było to dla mnie łatwe.
...głupio mi było o tym przypominać i nie raz już się powstrzymywałem...

PS
Abstrahuję teraz od tego posta i piszę o ogólnym podejściu.

Często dzielę się z Wami moimi przemyśleniami i już wielokrotnie o tym pisałem, że kiedy tak robię, to mam nadzieję na dyskusję. Wiem, że nie jestem idealny, nieomylny, na pewno nie zawsze mam rację i mogę być w błędzie. Ale jakoś mało kto o tym pamięta, a przecież nie będę tego pisał w każdym poście, bo już są wielokrotnie za długie.

Na forum istnieje taka niepisana zasada, że "pokorne ciele dwie matki ssie" i często widzę jak ludzie piszą jedno, a myślą zupełnie co innego. Wiem, bo już nie raz miałem kontakt z użytkownikami Bitcointalk poza forum i tam ich poglądy są zupełnie inne (prawdziwe). Robią tak, bo jest łatwiej, po prostu płyną z prądem i nie mają problemów, na przykład z meritami lub zaufaniem.

Ja chyba też muszę zmienić swoje podejście, bo moja beztroska i uczciwość w wypowiadaniu różnych poglądów (niczego nie ukrywam i piszę to co myślę), często spotyka się z atakami lub niezadowoleniem. A po co mi to? Przecież mogę powtarzać oklepane frazesy i płynąć z prądem jak inni. Czas na zmianę.

legendary
September 05, 2019, 03:15:37 PM
Gruby news był na binance. Stąd ta pompa:

https://www.binance.com/en/support/articles/360033416091

teraz 35000 sat [...]. Według mnie cena odjechała i będzie jeszcze okazja zakupu po 25000 sat.
I była... nawet za 21000 sat. To nie wiem kto komu powinien wypominać trafne predykcje Smiley

Pages:
Jump to: