A ile to dokładnie będzie? Token Jex jest już handlowany na platwormie JEX (https://www.jex.com/en/spot) i jego cena wynosi 400 sat. 200 mln tokenów warte jest 800 BTC ~ 8 000 000 $. Wszystkich tokenów BNB jest obecnie w obrocie 155 mln Daje nam to 5 centów na każde posiadane BNB (0.24%). Grosze...
Biorąc pod uwagę, że binance ma okolo 500k aktywnych użytkowników (ok. 10 mln wszystkich - przynajmniej takim stanem chwalili się pod koniec 2018) to można założyć, że co najmniej 1-5 mln tokenów rozsianych 1 sztuka na konto tylko po to by zmniejszać prowizję. Te tokeny nie biorą udziału w airdropie bo nie spełniają tego kryterium:
Hmm. Ale to oznacza, że wystarczy chociaż raz w ciągu 1 dnia wyjść z BNB by wylecieć? Moim zdaniem to odsieje około 10-20% supply. Kolejne 10-20% odsiane zostaną poprzez nie trzymanie ich na giełdzie. Zostają 93 mln.
Airdrop rośnie z 5 centów do 8 centów - dalej pomijane pieniądze (0.38% z inwestycji).
A to ile?
Jex funkcjonuje już od 9 dni (o ile to nie jakaś beta, a ja źle zrozumiałem ostatnie newsy). Można więc podsumować tygodniowe wyniki:
Futures:
105k BTC - 1mld $
160M EOS - 640 mln $
3,5M ETH - 752 mln $
Spot:
Tu są pomijalne wartości w stosunku do rynku futures - max kilkanaście mln
Options:
Tego nie ogarniam Na oko to tez są wolumeny maksymalnie kilkanaście mln - pomijalne
Mamy więc około 2,4 mld $ tygodniowego wolumenu - 10,2 mld $ miesięcznie (w konsolidacji bitcoina. Po wybiciu zapewne wolumeny wzrosną kilkukrotnie - bez jakichkolwiek danych szacowałem 6 mld $ - całkiem celnie)
10.2 mld $ * 0,03% fee = 3 mln $ miesięcznie PRZYCHODU, czyli pewnie z 2 mln $ zysku. (strasznie małe fee jest na kontraktach, w poprzedniej kalkulacji liczyłem na 0.1%). Podzielić na to samo 93 mln daje 2 centy na każde BNB (0.10% miesięcznie). 1.2% rocznie.
Z tym, że obecnie obserwujemy końcówkę 3 miesięcznej konsolidacji. Wybicie zapewne 5-10x lepsze wolumeny. Szacuję więc, że JEX przyniesie posiadaczom BNB "zwrot" na poziomie 3,5% rocznie.
"zwrot" - bo nie uwzględnia zmienności ceny BNB.