Merhaba arkadaşlar, bir süredir bu konuda paylaşım yapmadığımı fark ettim. Trust ve Merit sistemi ile ilgili öğrendiğim bilgileri sıcağı sıcağına sizinle paylaşıyorum. Bu konuyu açtığım Ağustos 2019 tarihinden önce benimde bu sistemler hakkında pek fazla bilgim yoktu. Öğrendikçe yazdım, yazdıkça öğrendim. Birlikte öğreniyoruz yani. Bu yüzden bilgilendirme mesajlarımı bir tür "kibir" olarak algılamayın lütfen. Böyle bir izlenim oluştuğunda affınıza sığınırım. Maksadım, en az globaldeki üyeler kadar yerelde bizlerinde bu sisteme topluca adapte olabilmemizdir. Sistemi ne kadar çok insan bilir ve benimser ise biraz daha adil olmaya yaklaşır her şey. Yazdıklarım sadece bilgi ve öneriden ibarettir.
DT1 Blacklist (Kara Listesi) Nedir?
DT1 Kara listesi hakkında çok az bilgi bulunuyor. Kısaca, forum yöneticisinin belirlediği bir listedir. Trust sistemini bariz bir şekilde kötüye kullanan, amacı dışında kullanan üyeleri bu listeye alıyor. Listeye alınan hesaplar DT1 çekilişine katılamıyor. Daha iyi anlayabilmek adına, bizzat yöneticiden bazı alıntılar ekliyorum. Net çevirisini daha iyi çevirmenler yapabilir, ben kısaca çeviriyorum:
However if he tried to actually "game" the system to his advantage (not saying he did) should THAT be tagged?
With gaming the system I mean influencing DT list for his own sake or agenda and not for legitimate reasons. See Thule et al.
If the "gaming" takes the form of strategically sending a lot of merit, creating sockuppets, and stuff like that, then no. That sort of gaming might get me to blacklist people, in fact. But if it looks more like
politics, then that's OK, and that's what H8bussesNbicycles's thread looks like to me.
Soru: Birileri sistemde kendi çıkarları veya avantajı için "oyun" kurmaya çalışırsa etiketlenmeli mi?
Cevap: Stratejik oyunlar kuruluyorsa kara listeye almam gerekir.
However, I reserve the right to remove you and blacklist you from future selection if you engage in egregious and obvious abuse, or if multiple known alt accounts could be selected.
"Dikkat çekici ve bariz bir istismar (abuse) ile uğraşıyorsanız yada birden fazla alternatif hesap (DT1) seçilebiliyorsa sizi sonraki seçimden kaldırmayı ve kara listeye alma hakkımı saklı tutuyorum."
Blacklist'in amacı sistemi kuruluş amacına uygun şekilde sürdürebilmektir. Sistemi açıkça, radikal bir şekilde "abuse" yani yanlış kullanan kullanıcıları yönetici bu listeye alıyor. Daha önce pek çok hesap bu listeye alınmış. Herkesin tanıdığı bir manipülatörde kara listede. Fakat bir kullanıcı kara listeye alınsa dahi, başka bir DT1 kullanıcısının listesinde ekli ise DT2 gücü kazanabilir. DT2 gücü kazanmak, onu listesine alan DT1 kullanıcısının inisiyatifindedir.
Son olarak öneri ile yazıyı bitirelim: Sistemi amacına uygun bir şekilde kullanmakta yarar vardır.
Forumda yargılarına güvendiğiniz, aldığı-verdiği feedbacklerine, oluşturduğu listesine itimat ettiğiniz üyeleri Trust listenize ekleyin. Yargılarına güvenmediğiniz üyelerin de başına ~ işareti koyarak ekleyebilirsiniz. Bir üye en az 10 kişi eklediğinde ve ortalama 10 kişide onu eklediğinde DT1 seçimine katılabilir. Sistem ne kadar çok yaygınlaşırsa, o kadar sağlıklı işler.
Güvenle kalın.