Uh, nisam bas veliki obozavatelj niskobudzetnih filmova. Retko nadjem neki koja zaista ima neki kvalitet, a u vecini slucajeva mi je tesko pratiti radnju jer su likovi jednostavno plitki i dvodimenzionalni. Siguran sam da postoje izuzeci od ovog pravila, ali trenutno ne mogu da se setim nijednog.
Sa ovim boldanim si upravo opisao 99% blockbustera sa 150-200 milijuna budgetima tako da to nije rezervirano samo za filmove sa manjim budgetom.
Ja cu u svakom slucaju radije pogledati neki niskobudzetni film sa zanimljivim idejom nego viskobudzetnu hollywoodsku pizdariju u kojoj se scenarij prilagodjava tako da se svidi svima u rasponu od 7 do 77 i da se osigura dobar profit. Da ne bi bilo zabune, volim ja pogledati i dobar visokobudzetni film (kao Dune za koji ti stvarno treba veliki budzet da odradis posao kako treba), samo iz mog iskustva budget nije bas mjerilo kvalitete.
Hrpa kultnih filmova je snimljeno sa malim proracunom, a pogotovo danas je to moguce zahvaljujuci napretku tehnologije uz pomoc koje ti vise ne treba skupocjena kamera za snimiti film nego doslovno mozes to odraditi sa malo boljim fotoaparatom ili cak i mobitelom. Npr Steven Soderbergh je snimio
Unsane sa iPhone 7,
Tangerine je snimljen sa Iphone 5s etc tako da je nikad lakse snimiti film, ako se ima dobra ideja.
Uostalom, dosta danas priznatih redatelja je upravo tako pocela karijeru, snimajuci kvalitetne niskobudzetne filmove: George Romero, Sam Raimi, John Carpenter, George Miller, Quentin Tarantino, Peter Jackson, Kevin Smith, Robert Rodriguez, David Lynch, Christopher Nolan, Richard Linklater su neki kojih sam se sjetio, a sigurno sam ih dosta i zaboravio spomenuti.
Cisto za primjer, meni jedan od najboljih sf filmova u zadnjih par godina je niskobudzetni
The Vast of Night snimljen za samo $700k sto je danas sica. Ili takodjer dosta dobar
Monsters snimljen koju godinu ranije za samo $500k.
Sto se tice Decrypted, pogledat cu ga sigurno cim uhvatim malo vremena. Ne ocekujem puno s obzirom na tematiku, ali ko zna..