[...] Nije kraj svijet, ali ovdje se to ne radi iz umjetnickih razloga nego iz ocite agende koju Netflix odavno gura. Meni uopce ne smetaju jaki zenski likovi (Ripley iz Aliena mi je jedan od najdrazih filmskih likova uopce i savrsen primjer kako se da napraviti jak zenski lik bez forsiranja) ali smetaju mi ovakve pizdarije. [...]
To ti je predpostavka (koju ja inace delim ali) i nije bas primjenjiva na ovu situaciju; kao sto smo vec uspostavili: sansa na crni, zenski jarl je minimalna a ne nemoguca.
[...] Daj zamisli neku Netflix seriju o plemenu Apacha iz 16 stoljeca, i onda da se svide vecem krugu ljudi, ubace neku bljedoliku zensku plave kose kao poglavicu plemena, a back story je da su joj kao dijetetu pobili familiju, i uzeli za roblje, a ona se eto uzdigla i sada komandira cijelom plemenu. Pa to bi bila sprdnja na kvadrat.[...]
A to ti je tek izuzetno los primijer jer se ta situacija upraco relativno "cesto" desavala (dijeca koja su "usvojena" od "native americans" nakon pogiblje njihovih familija od tih istih) i postoje i primijerci crvenokosih "bljedolikih" zena koje su bile poglavice. Rijetkost, da. Nemoguce, ne. Sada bi se radilo o kojim proporcijama pricamo. Ponavljam: "nakon 5 sezona, tisucama boraca, stotinama grofova, desetinak kraljeva i koji car" nije kraj sveta (mozda su mogli poceti sa nekim "nizim rankom poput schield maiden da olaksaju tranzit?).
[...] Ista stvar je i u Dune; Denis Villeneuve je samoproglaseni feminist (lol) tako da ne cudi da je za ulogu Liet Kynes uzeo crnkinju, dok je svakome tko je ikad procitao knjigu jasno da je Liet opisan dijematralno suprotno ( visoki mrsavi muskarac svijetle kose, sa bradom). U Lynchovoj verziji ga je glumio Max Von Sydow a u ovoj novoj Sharon Duncan-Brewster, guglajte da vidite razliku.
![Cheesy](https://bitcointalk.org/Smileys/default/cheesy.gif)
[...]
A sta tu fali? Ja osobno i tako i onako ne volim gledati filmove koje su osnivane na knjiga jer najcesce su razocarajuce nasprem tih knjiga. Ali da se vratimo na ovaj "slucaj"; posto se ovo radi o fikciji to je sve "umijetnicka diskrecija". A nista ne fali malo "pozitivnoj diskriminaciji": bijeli muskarci vec imaju vecine prilike u ovom nasem drustvu. Reci da ce "kvalitet" opasti je pre lako receno kada
pripadas toj grupi. I pored toga se onda radi o gadnom "zacaranom krugu"; ako sa jedne strane kazes kako opada kvalitet, naravno da opada jer su bijeli muskarci imali najbolje prilike da se razviju. Ali isto tako sa druge strane ako ne das sanse za razvijanje drugim grupama onda se oni i nikad nece moci razviti...
Teska tema, bez lakog rijesenja...
![Undecided](https://bitcointalk.org/Smileys/default/undecided.gif)
[...]A to Sbogovac koliko su vikinzi bili ''tolerantni'' možeš naći u arhivama sa brojem ubijenih ljudi u njihovim kampanjama invazije... a lokacija Frisia današnja Nizozemska im je bila jedna od omiljenih.
Mozda je upravo to sto sam "Nizozemac" razlog zasto ja razumijem da su ti isti archivi pisani sa strane (bogate) "crkve" a ne nepismenih Vikinza (koji su obozavali da pljackaju tu istu crkvu), a ti se pre vise oslinjes na njih. Historicari su vec davno tu jednostranu arhivu protumacili i korekciju izvrsili. Sada jos samo ti...