Powiem wam, że zostają tylko kasyna, co też pewnie długo się nie utrzyma. Ciekawy jestem tego forum bez sygnaturek. Może znacznie zyskać na jakości.
Bez przesady, forum ma sygnatury i będzie je mieć. Tacy ludzie jak ja mogą oczywiście konsekwentnie odmawiać noszenia sygnatur (mimo dostawania dość dobrych propozycji), ale to niczego nie zmienia. Moim zdaniem reklamy mikserów nie znikną. Theymos nie zablokował wszystkiego i jakby ktoś chciał reklamować CoinJoin, robione choćby przez JoinMarket, no to nadal może. Podobnie zresztą odnośnie Monero i paru innych wynalazków. Już są potwierdzone pierwsze miksery, które pasują do nowych reguł, a z upływem czasu pewnie będzie ich tylko więcej, więc nie ma się czego obawiać. Theymos nie zabrania noszenia sygnatur, tylko zdejmuje sygnatury scentralizowanych mikserów, z jednego prostego powodu: bo służby tam wbijają i zdejmują strony, zajmując środki użytkowników. Ale: jeśli ktoś promuje mikser, gdzie właściciel miksera nie jest w stanie technicznie przywłaszczyć sobie tej kasy, no to taki mikser może być promowany bez żadnych ograniczeń, bo jest zgodny z nowymi regułami. Ogólnie polecam dokładnie przeczytać nowe zasady: niektórzy mogą się zdziwić, jakie strony są zgodne z nowymi regułami.
Tak duży sukces Bitcointalk zawdzięcza właśnie możliwości zarabiania na forum i to przez praktycznie każdego użytkownika.
Nie sądzę. Noszenie sygnatury jest o tyle problematyczne, że jest grono dość mocno doświadczonych ludzi, którzy dodają użytkowników do ignore, jeśli ktoś nosi sygnaturę. To jest zresztą jeden z powodów, dlaczego nie noszę sygnatury: bo nie chcę, aby takie osoby przestały czytać moje wpisy. No i też jeśli chodzi o wartościowych ludzi, to Satoshi nie przyciągnął ich tym, że mogli dostać parę dolarów za każdy wpis promujący Bitcoina. Przyciągnął ich raczej technikaliami i zrobił coś, czego ludzie chcieli od dawna, tylko że poprzednie takie systemy z różnych powodów się nie udawały.
co więcej spodziewał bym się wycofania możliwości reklamy wielu kasyn czy innych nieuregulowanych serwisów związanych z hazardem i nie tylko
Nie sądzę. Raczej myślę, że padną głównie takie reklamy, gdzie służby mogą wjechać i zająć kasę. Cała reszta pozostanie bezpieczna. A to oznacza, że zmiany są pozytywne, bo dzięki temu strony, które są zbyt scentralizowane i które działają de-fakto trochę jak banki, będą musiały paść albo reklamować się gdzieś indziej. No a tutaj na pewno wzrośnie jakość reklam, bo jeśli theymos pozdejmuje reklamy, z których skorzystanie może być zwyczajnie szkodliwe, no to zostaną tylko takie sygnatury, które promują wartościowe rzeczy. A to oznacza, że jakość reklam pójdzie w górę. Dlatego też jestem za zmianami i cieszę się, że wchodzą od nowego roku.