I'm happy to see that a lot of the recipients of merits are spreading them around themselves. The only member I saw who didn't do so this month was vjudeu with the sMerits he got from Welsh. Not to heavily criticize any member, but if you have enough sMerits to give out, please do it. It keeps the merit system running smoothly, and to anyone who's unaware of how bitcointalk used to be prior to January 2018, it's very important that the system works as intended. It may not be perfect as far as eliminating shitposters, but it's done one hell of a job in sweeping away all the account farmers that used to exist (which did contribute to a ton of garbage posts themselves).
Tylko że ja go tutaj trochę rozumiem: po prostu gość oberwał bombą 40-meritową
w jednym z prastarych tematów, w dodatku dotyczącym altcoina, który obecnie jest praktycznie martwy. Wyobraźcie sobie, że dostajecie coś takiego na klatę, że ktoś wykopie jakiś wasz temat, gdzie stawialiście swoje pierwsze kroki i łupnie tam mnóstwo meritów. I weź to teraz nagle człowieku rozdaj. Ja bym nie umiał, zaś czytając parę nowszych wpisów od vjudeu, nie jestem nawet pewny, czy jego obecne poglądy przystają do tego, za co został nagrodzony i czy bardziej się z tego ucieszył, czy też rozczarował.
To też swoją drogą jest dość spora pułapka: bardzo łatwo można wyprodukować wpis, który wygląda dobrze na pierwszy rzut oka, zgarnąć za niego garść meritów, a potem się gorzko rozczarować, gdy się okaże, że ludzie dali się zwieść i nagrodzili post prowadzący na manowce. W działach technicznych już parę razy ostatnio coś takiego widziałem, będąc Merit Source, jest jeszcze trudniej się z tym pogodzić, bo meritów nie można przecież cofnąć i przelać na konto tego, kto wyprostował błędy w kolejnym poście.
W końcu 4 osoby dostały łącznie ponad 70 smeritów w ciągu kilku dni a napisaliśmy raptem 72 posty w czerwcu.
Z czego ponad 50 to "bomba meritowa" zrzucona przez vjudeu. Jeśli dobrze widziałem, to gość chyba rozdał 113 meritów w jednej krótkiej chwili. To też swoją drogą pokazuje, ile meritów mają ludzie przebywający na anglojęzycznych częściach, zwykle jest tego nadmiar i potem nie wiadomo, co z tym robić.
Poza tym, tak się zastanawiam: czy jakby vjudeu wystawił swoją kandydaturę, to czy nie oberwałby rykoszetem za te 113 meritów, dokładnie tak, jak oberwał za tamte 40? No właśnie. Mogę z nim pogadać, to jest dobry temat na długą dyskusję, ale sam na pewno się nie zdecyduję i też nie wiem, czy znając pełny kontekst sytuacji on też by chciał, znając go trochę i widząc, jak spuszcza bomby meritowe zamiast samemu to wysyłać na lokalu, myślę, że niekoniecznie.