Zadnjih tjedan dana se "igram" s
PlanetWatch projektom. Radi se o projektu koji se temelji na tome da korisnici imaju uređaj kojim mjere kvalitetu zraka oko sebe i na taj način zarađuju PLANETS tokene. Princip je gotovo isti kao i Helium, jedino što je Helium za pokrivenost IoT mreže, a PlanetWatch je za mjerenje kvalitete zraka. Potrebno je kupiti neki od senzora navedenih na stranici (trenutno je dostupan samo type4 senzor) i licencu. Atmotube Pro košta 143€ s popustom (ne znam do kad traje popust), a licenca za taj senzor košta 42€ godišnje.
Atmotube Pro uređaj je prijenosni (baterija traje oko dan i pol) i koristi se dok je spojen na mobitel ali nije zabranjeno da stalno stoji na jednom mjestu. Jedino ograničenje je da ne smije više senzora biti na istom mjestu jer imaju algoritme koji vide da više senzora konstantno mjere istu identičnu kvalitetu zraka i onda korisnika mogu upozoriti ili ukinuti licencu. Ako imate neki stari mobitel (iako tu isto ima nekih ograničenja - prema nekim testiranjima trebao bi minimalno biti Android 9, 4 GB RAM, octa core...), možete ga spojiti, uključiti oboje u struju i zaboraviti.
Ako je uređaj online 24 sata dnevno, svaki dan se zaradi 23 PLANETS tokena čija je cijena (nedavno su listani na
Bitfinex burzi) stalno oko $0.1. Prema tome, dnevna zarada je oko $2 što znači da se uređaj isplati nakon 4 mjeseca. Možda to zvuči dugo u odnosu na Helium ali i HNT je početkom godine (kad je počelo "ludilo") vrijedio oko $1, a sad vrijedi $13.
Po trenutnoj cijeni od $0.1 market cap PLANETS tokena (trenutno je circulatin supply 228,000,000 PLANETS što se može vidjeti na
njihovom exploreru) je $28 milijuna što znači da ima prostora za rast cijene.
Kao šećer na kraju moram dodati da su neki dan potpisali partnerstvo s Emritom koji već neko vrijeme šalje besplatne Helijm minere, a korisniku daju 20% zarade. Za sad ne znam kakav je dogovor između PlanetWatcha i Emrita jer na Emrit web stranici nema mogućnosti naručivanja PlanetWatch senzora ali vjerujem da će uskoro to biti moguće. Nedavno je Emrit na svom YouTube kanalu objavio unboxing video Atmotupe Pro senzora pa sam prilično siguran da će uskoro krenuti.
Za sad se Atmotube Pro uređaj može normalno kupiti i dođe u roku tjedan dana iz Njemačke (za EU nema poreza i carine). Obzirom da zarada nije tako velika kao s Helium minerima, vjerojatno zato i nema navale. Međutim kad Emrit krene s naručivanjem svojih uređaja, pitanja što će biti.
Za sad toliko. Ako nekoga zanima nešto više, pitajte.
P.S. Samo me nemojte pitati zašto bi netko kupovao PLANETS tokene i na taj način plaćao mjerenje kvalitete zraka u svijetu jer na to nemam odgovor. Ali obzirom da je Emrit ušao u "igru", vjerujem da se radi o ozbiljnom projektu.