ja brijem da ce se dogoditi velika koalicija hadezeezdepe
Ma nema šanse. Politika im je ionako sve sličnija (EU dirigira pa nas se ionako previše ne pita) ali retorika je jednostavno ostala dijametralno suprotna.
HDZ bi imao više šanse dobiti iduće izbore da nam plaća padne na 500 kuna nego da koalira s SDP-om. To bi im definitivno bio kraj i to je jedini potez kojeg nikad neće povući.
Nadam se da izbore dobiva SDP, ne zato što mislim da su oni išta bolji već zato što mislim da je situacija nešto zrelija da iščupamo crkvine pandže iz državne kase a to HDZ sigurno neće raditi.
Neće ni SDP jer bi došlo do opće bune.
Čini mi se da takve "radikalnije" poteze obično mogu povući samo stranke koje "zastupaju" iste interese jer suprotni tabor nema dovoljno političke snage da ne izazove prosvjede.
Ovu teoriju temeljim na tome što je HDZ uveo ćirilicu u Vukovar i legalizirao istospolne brakove (to SDP nikada ne bi uspio!) a SDP je smanjio koeficijent profesorima (HDZ to nikad ne bi uspio!) i na Merkelinom "demokršćanskom" CDU koji provodi stvari koje mislim da nijedna "lijeva" stranka ne bi mogla provesti. Takve promjene obično moraju doći iz "istog" tabora.
Primjećujete da su se prosvjedi za te teme dogodile kad su suprotni tabori došli na vlast?
Mislim da nikakvi insideri nisu potrebni kako bi se znalo da su isti. Svi znamo da su im lideri politički uzgojeni u istoj stranci, što znači, da su birani jer imaju sličan mentalitet i način razmišljanja. Iako to dokazuju i zakoni koje donose, daleko, ali stvarno daleko bolji pokazatelj je način reagiranja u za njih kriznim situacijama. Tu ne mislim na ove krizne situacije u društvu ala poplava u Gunji i sl. već na situacije kad se njihov svijet počne tresti. Sranja u strankama itd. Oni su identični, kao jednojajčani blizanci.
Moj komentar je bio na pitanje da li HDZ i SDP mogu zajedno i da li ima šanse da uđu u veliku koaliciju.
Naravno da mogu, jer su puno sličniji nego što većina ljudi misli.
Nema tu ideoloških ili političkih razlika, više borba za vlast i fotelje a ako im na idućim izborima ''zasmetaju'' Živi Zid, Most i druge altenativne opcije, lako će se oni dogovoriti i podijeliti vlast ili fotelje a sve u ime nekakve političke stabilnosti i višeg nacionalnog interesa
Jedino u čemu se mainstream te dvije stranke razlikuju je to što jedni prodaju maglu o antifašizmu, a drugi o Domovinskom ratu.
Retorika 'mi cijenimo ovo, mi cijenimo ono' je različita, ali u stvarnim potezima je zapravo puno teže naći razliku nego sličnost.
HSU se probio na 4. mjesto s potporom od 3 posto, baš kao i Most koji uživa jednaku potporu. Stranka Ivana Pernara dobila bi 2,3 posto potpore, a PAMETNO 2,1 posto. Živi zid odavno se bori da prijeđe izborni prag i sada može računati na potporu od 2 posto.
Hrvatski suverenisti trenutačno bi mogli dobiti 1,7 posto potpore, a GLAS 1,4 posto. HSS i tvit njegova predsjednika doveli su stranku na najniže granice popularnosti s potporom od 1,3 posto, a START klizi prema dolje i sada je na 1 posto. Ostale stranke imaju manje od 1 posto i zajedno osvajaju 2,9 posto.
Zanimljivo među tim je strankama IDS s 0,9 posto, ali i HNS s 0,1 posto potpore. Neodlučnih je 9,9 posto birača.
Što se tiče izbora, izgledno je da Škoro,MOST i Hrvatski suverenisti nastupe zajedno pa bi taj blok pa anketama imao 21.3% glasova.
HDZ nema prostora za koalicije.
PAMETNO,GLAS, HSS, HNS, IDS su sigurno teritorij SDPa no nisam čuo nikakve razgovore o predizbornoj koaliciji zasad. Zajedno bi činili nekih 33%. Ipak je nerealno da se baš svi dogovore
7 manjina se vjerovatno priklanja onome koji bude mogao oformiti vlast, dijaspora 2 HDZ, 1 Škoro.
HSU će biti bitan sa svojih 3%.