Da npr. oročiš crypto na Binanceu i dobivaš kamatu u npr. USDT, kako bi se prijavljivao taj novac kada bi se dizao na mjesečnoj bazi?
I kolike su šanse da ti isti zamrznu račun i ne daju lovu bez dokazivanja porijekla Sad [pogotovo ako se radi o velikim svotama].
Ja sam ovo radio, i tu nema nekog problema, predaš JOPPD za prihod od kamata svakih 30 dana i platiš porez, i država te ništa previše ne pita zašto joj točno plaćaš taj porez. I da, onda imaš opravdanje za prebaciti si te novce i s tim dokazivati porijeklo novca od kamata, ako te netko nešto pita.
Kako bi prošao da digneš odjednom milijun kuna
I kad me traže FIFO, odakle mi? Pa mi uzmu tipa 40% ili mi dođu njuškat po laptopu odakle što, s koje adrese? A već sam spomenuo navedenu greyhat situaciju. K tome kako će državni organi vjerovati da sam bez porijekla stekao toliku sumu legalno? Ako i vjeruju, koja je ta "najveća" stopa oporezivanja s kojom me mogu udariti?
Pa, fino, prebacio bi si novce na tekući račun bez problema, i onda ne bi mogao potrošiti više od 200-300k kn mjesečno, budući da su naše banke kad je krenuo Covid uvele tzv. "mjesečne limite za potrošnju" da nas eto na taj način zaštite od Covida. Kad bi Porezna reagirala i nakon kojeg iznosa pitanje je, ali tek tada bi se našao u problemu.
Ako je riječ o većem iznosu, odi poreznom savjetniku, on će ti definitivno dati bolji savjet za tvoju konkretnu situaciju nego mi na forumu.
Ne znam koja je maksimalna stopa poreza, to bih i ja volio znati, vjerojatno ovisi o detaljima o kojoj se vrsti prihoda radi (plus naravno kazna).
Velika većina vrijednosti ti je tako i tako zbog toga što si držao crypto više od 2 godine, što se ne oporezuje.
To kao i da se nije dogodilo kad to ne mogu dokazati.
I je li to uopće prošlo nekome dosad?
Jedna stvar koja trenutno nije definirana je koliko unatrag treba imati FIFO evidenciju. Porezna ima čvrstu osnovu tražiti te FIFO evidenciju za zadnje dvije godine, i imaju osnovu za tražiti te porijeklo imovine, ali nisam siguran bi li se uz vještog poreznog odvjetnika moglo bez problema izvući sa samo 2 godine FIFO evidencije, uz dodatni dokaz da si imao kriptovalute neke ranije godine. Naime, za FIFO možda trebaš znati gdje ti je svaka lipa, ali za dokazati porijeklo imovine je (možda) dovoljan screenshot ili PDF izvatka stanja walleta pred nekoliko godina.
Tako da, nisam porezni savjetnik, niti znam što i kako bi funkcioniralo, ali ja osobno bih išao (i zapravo idem u svom slučaju) za tim da treba imati što više dokumentacije, pa im onda daješ minimum koji te traže. Ako počneš skupljati dokaze sada, što kasnije Porezna reagira, to si u boljoj poziciji.
Zasad kod nas, barem koliko ja znam, nisu reagirali, osim u slučaju onih par likova koji su "zaradili" novce na ransomware-u pa su im usput čini mi se zapakirali i porezni prekršaj, što je malo licemjerno, jer to implicira da je "zarada" od ucjene vrsta prihoda na koji država nema problema utržiti porez.
U nekom trenutku, Porezna će vjerojatno udariti na ljude koji imaju crypto prihode, i budući da nemaju resursa pokriti sve, niti puno nadzora nad tokom novca, vjerojatno će izdvojiti nekoliko primjera gdje imaju dobar slučaj i mogu ga dobro argumentirati.