Odlično, uvijek je potrebno više ovakvih materijala.
Imam jednu ispravku. Porezna se, naime, još uvijek nije izjasnila oko toga kako se oporezuje stakeanje - 2018. sam im slao upit, međutim na njega nisam dobio odgovor. Ne znam je li itko dobio od Porezne konkretnije informacije oko stakeanja?
Postoje dva generalna načina na koji bi se stakeanje moglo oporezivati prema trenutnom zakonu. Jedan je naveden u članku, kao drugi dohodak odnosno isto kao i rudarenje, gdje se na njega plaćaju svi doprinosi. Drugi, i meni osobno logičniji, je da se oporezuje kao i oročena štednja, odnosno kao dohodak od kapitala po osnovi kamata, po stopi od 12%+prirez, odnosno sad od 1.1.2021. po stopi od 10%+prirez, gdje ga treba prijaviti unutar 30 dana od stjecanja putem JOPPD obrasca. To je bitno jednostavnije, tim više što prihodi od stakeanja znaju biti i na dnevnoj bazi (pa čak i više puta dnevno), i omogućuje jednu JOPPD prijavu u 30 dana.
Međutim, dok se Porezna ne izjasni oko toga... osobno nemam namjeru plaćati porez na stakeanje, kao što nemam namjeru plaćati porez na "zaradu" u WoW-u ili Second Life-u za koju bi se isto implicitno iz zakona moglo deducirati tumačenje da je drugi dohodak. A ako bih htio mirnije spavati i baš platiti porez, radije bih išao na to da prihod od stakinga obračunam kao kamate.
No kažem, sad je već prošlo nekoliko godina koliko osobno ne dobivam odgovor od Porezne, pa da ponovno pitam prisutne - je li netko dobio neku službenu informaciju od Porezne na temu stakinga, i plaća li itko porez na stakeanje?