Ako se ne varam, za ne placanje poreza ne treba imati dokaz o uplati, nego samo dokaz da se drzi dulje od 2 godine kojeg ni ne treba priloziti uz joppd, nego samo ako naknadno traze jer uz joppd se ne prilaze nista, samo se ispuni.
Varaš se. U mišljenju porezne jasno je da za neplaćanje poreza treba imati vjerodostojnu dokumentaciju o stjecanju kriptovalute, bila to uplata ili neki drugi način. S druge strane u mišljenju se nigdje ne navodi potreba dokazivanja u tehničkom smislu da se kriptovaluta drži 2 godinu u nekom novčaniku ili da se ne mijenja za druge kriptovalute.
Porezna kaže da za svaku transakciju treba sačuvati "potvrdu", s tim da dozvoljavaju da ta potvrda može biti ispis transakcija s tekućeg, kreditne kartice, ili walleta (što pretpostavljam uključuje i wallete na exchangeovima), a dozvoljavaju i "iznimne slučajeve" da se iz "isprava" ne može utvrditi vrijednost pa se utvrđuje prema tečaju nekog od najvećih exchangeova. Ti iznimni slučajevi su, koliko ja interpretiram, kada izrudariš ili dobiješ kao poklon, pa nemaš jasan kupoprodajni tečaj u odnosu na fiat.
Proceduralno, ako imaš poreza za platiti, ispuniš JOPPD i platiš, i u tom trenutku ne trebaš nikakvu drugu dokumentaciju. Ako je Porezna naknadno zatraži, trebaš im dati FIFO, i tu te onda mogu tražiti i dodatnu dokumentaciju što može značiti potvrde svih transakcija u FIFO evidenciji. Isto tako te mogu tražiti porijeklo imovine, što možeš dokazati s istim tim potvrdama, ali potencijalno i s nekim drugim dokumentima. Napomena: ovo deduciram iz različitih izvora s dosta velikom dozom sigurnosti, porezna me nikad nije ništa dodatno tražila, banka me u jednoj prilici za veći iznos tražila za KYC i zadovoljila ih je potvrda za withdrawal s exchange-a čime sam dokazao da prebacujem novce između "svojih računa".
E sad, da uđemo malo u sivu zonu interpretacije onoga što je Porezna rekla.
U FIFO evidenciji bi trebalo evidentirati sve transakcije nevezano uz JOPPD, one unutar 2 godine zbog toga da možeš opravdati JOPPD, a one starije od 2 godine da možeš dokazati porijeklo imovine. Međutim, nigdje ne piše koliko dugo treba čuvati FIFO evidenciju, i kad se čita što Porezna tako odriješito kaže, čovjek bi rekao da trebamo čuvati dovjeka. Ali... apsolutna porezna zastara nastupa nakon 6 godina, zakonska osnovica za bilo kakvo oporezivanje i evidenciju uplata kriptovaluta ne postoji prije 1.1.2016., a realno koliko sam uspio naslutiti iz razgovora s raznim poreznim referentima njih zanimaju isključivo zadnje dvije godine. Stoga nema nikakve osnove da nas netko traži FIFO za primjerice 2013., iako vjerojatno ima osnove za čuvanje potvrda u smislu dokazivanja porijekla imovine.
Treba imati na umu da je Porezna tu izbacila neka svoja mišljenja, i sad lukavo čekaju da porezni obveznici smisle kako će udovoljiti tim zahtjevima, a onda će ex cathedra eventualno objaviti neko dodatno mišljenje s detaljnijim pojašnjenjima kako ovisno o tome što je većina radila.
Tako da osobno, zbog sebe čuvam spisak svih transakcija, ispis transakcija s exchanegeova kad god mogu u nekoj razumnoj mjeri, ali FIFO evidenciju ne planiram raditi niti čuvati za period duži od 2 godine unatrag (iako ću to moći rekonstruirati iz spiska transakcija), osim ako me to izričito traže i ispadne da imaju pravnog temelja za to, a ako treba dokazivati da porez nije plaćen zbog toga što je prošlo duže od 2 godine, samo potvrdu o kupovini stariju od 2 godine ili ispis stanja u novčaniku stariji od 2 godine.E sad, ta potvrda im bez kompletne FIFO evidencije ne znači previše i ne mogu provjeriti je li ih lažeš ili ne, ali je dovoljan alibi da nisi do te količine novaca došao neposredno prije kroz ransomware ili kroz trgovinu oružjem. Ako traže dodatne dokaze, super, mogu ih tražiti, ali svaki odvjetnik će ti u takvoj situaciji savjetovati da im daš što manje podataka, jer inače radiš protiv svojih interesa, a oni potencijalno uvijek traže više nego što smiju, pa ako prođe, prođe (kao kad je IRS tražio podatke o svim Coinbase korisnicima, a ne samo o Amerikancima).
Ponavljam, ja sam samo tamo random lik s Interneta, i ovo nije niti pravni niti porezni savjet, nego ono što ja mislim napraviti ako se nađem u takvoj situaciji.
Niže vadim sve vezano uz "potvrde" iz mišljenja na
https://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Lists/mislenje33/Display.aspx?id=19590:
Svaka kupnja i prodaja kriptovalute mora biti dokumentirana vjerodostojnim ispravama (primjerice potvrdom on-line platforme (decentralizirane burze, on-line trgovci i sl.) ili potvrdom mjenjačnice preko koje je izvršena kupnja/prodaja kriptovalute i sl.) te se nabavljena i prodana vrijednost utvrđuju prema tim ispravama. U iznimnim slučajevima, ako se iz vjerodostojnih isprava ne može utvrditi vrijednost bitcoina, odnosno bilo koje druge kriptovalute, tržišna vrijednost se može utvrditi prema prosječnoj vrijednosti pojedine kriptovalute u odnosu na neku od fiat valuta na dan kupnje/prodaje prema podacima o trgovanju s nekih od najvećih burzi kriptovaluta, poput OKEx-a, Binance-a, Geminija, Krakena, GDAX-a, Coinbase-a i dr.
U slučaju kupnje kriptovalute direktno od druge fizičke osobe isto mora biti dokumentirano ugovorom ili drugim vjerodostojnim dokumentom u kojem moraju osobito biti istaknuti slijedeći podaci: osobni podaci kupca i prodavatelja, predmet kupnje/prodaje, datum kupnje/prodaje, iznos i cijena te broj jedinica koji se kupuje/prodaje i način plaćanja. Primjerice ulagatelji mogu koristiti web-mjesta kao što su LocalBitcoins gdje mogu naći kupca u svojoj blizini i kupiti bitcoin od njega gotovinom, ali u tom slučaju, kako kupac, tako i prodavatelj, moraju sačuvati potvrdu o obavljenoj kupoprodaji.
U svim prethodno navedenim slučajevima transakciju je potrebno dokazati vjerodostojnom dokumentacijom (ugovorom, odlukom, potvrdom, ispisom prometa na e-novčaniku, odnosno digitalnom novčaniku preko kojeg je izvršena trgovina kriptovaluta, ispisom prometa po kreditnoj ili debitnoj kartici pomoću koje je izvršena kupnja kriptovaluta, odnosno izvršena isplata od prodaje kriptovaluta i sl.).