Ali sad idemo iz krajnosti u krajnost. Po toj logici definitivno se može onda i doslovno falsificirati sve skupa, pa neka dokažu da je falsificirano. Jedino što mogu dokazati je uplata sa deviznog, kupnja BTC, prodaja BTC i isplata na devizni, a sve ostalo ne mogu. Dakle otvorimo Word, složimo tablicu na kojoj se vidi da je neka druga nepostojeća mjenjačnica primila BTC sa prve, vidi se da se nije diralo, i vidi se povrat BTC-a s te druge na prvu. Eto, crno na bijelo. Dokažite da nije tako. Ja sam dokazao da je.
To je krajnost, ali tako stvari ispadaju...
Doslovce, jedino što to nije tako jednostavno, nisu u Poreznom USKOK-u glupi, nego bi te pitali da dokažeš da ta mjenjačnica postoji pa bi se ti našao u problemu, a oni su ti koji će presuditi što je dovoljan dokaz, neće ti proći to da ti njih tražiš da ti nešto dokažu.
Ali nažalost da, tako ispada, i zato je vitalno da porezni propisi budu što jednostavniji, inače svi gubimo, onaj tko pošteno želi prijaviti porez ima više problema od onog tko mulja i tako država zapravo stimulira korupciju. Isto tako, porezi ne smiju biti nerealno visoki, kao recimo trenutno kod rudarenja, inače nitko neće rudariti u HR jer se ne isplati, i potencijalna zarada države od poreza će se samo preliti drugdje i u njoj nećemo sudjelovati.
A u HR imamo fenomenalnu priču s obnovljivim izvorima energije, npr. da potičemo dolazak velikih rudara, to bi nam moglo doslovce izgraditi do kraja sustav hidroelektrana. Trenutno Hrvatska ne koristi do kraja svoj potencijal vodnih snaga koji je izuzetan, a da ne spominjem solarnu energiju, koje potencijalno imamo u tolikom izobilju da bi je trebali izvoziti u cijelu Europu, a umjesto toga imamo sramotnu situaciju da HEP uvozi polovicu isporučene struje.
Ništa u ovoj državi nije jednostavno, na žalost.
Sjećam se kada sam radio projekt online za 1 firmu na Internetu i jedina opcija plaćanja je bila isplata na bankovni račun pa nisam imao izbora već da sve prijavim poreznoj.
Dok je moj porezni referent zaključio koju šifru trebam upisati u svoj joppd obrazac prošlo je par tjedana jer ''moja'' vrsta zarade uopće nije postojala tada u pravilnicima porezne pa su našli ''rješenje'' da sve prijavim kao da sam ''slobodni umjetnik''
Od onda je porezna ipak malo napredovala i znaju puno više o Internet zaradama, ali još uvijek to nije to i još ima previše komplikacija i problema.